Θα διατηρηθούν αλλά και θα ενταθούν οι πιέσεις της ΕΕ προς την Ρωσία μέσω κυρώσεων, όπως αναμένεται να αποφασίσουν αυτή την εβδομάδα στην σύνοδο κορυφής, αναφέρει το Reuters σύμφωνα με ένα σχέδιο συμπερασμάτων, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να περιληφθεί ο χρυσός στον επόμενο γύρο κυρώσεων.
Από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο, η ΕΕ έχει υιοθετήσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, όμως αρκετοί τομείς, περιλαμβανομένου του αερίου, δεν έχουν θιγεί καθώς κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν επιμελώς να αποφύγουν μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία τους περισσότερο από εκείνη της Ρωσίας.
«Θα συνεχιστεί η δουλειά με τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων για να ενισχυθεί η εφαρμογή τους και να εμποδιστεί η παράκαμψή τους», θα πουν οι ηγέτες της ΕΕ στο τέλος της τακτικής συνόδου κορυφής τους στις 23 και τις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή του σχεδίου των συμπερασμάτων τους που φέρει ημερομηνία 20 Ιουνίου και το οποίο επικαλείται το Reuters.
Το κείμενο είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις σκανδιναβικές και τις ανατολικές χώρες, από τη μια πλευρά, που άσκησαν πίεση για μια σαφή αναφορά σε ένα έβδομο πακέτο στη δήλωση της συνόδου κορυφής, και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες επιμένουν ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων μάλλον, παρά να προσθέσει αμέσως και άλλα.
Σε μια προηγούμενη εκδοχή του κειμένου, δεν υπήρχε αναφορά σε περισσότερη δουλειά πάνω σε κυρώσεις. Ωστόσο το νέο κείμενο δεν αναφέρεται ρητά σε ένα έβδομο πακέτο, όπως θα επιθυμούσε το Βερολίνο.
Σε αναζήτηση νέων τομέων που θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις
Μολονότι αυτή τη στιγμή δεν προετοιμάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων, συνεχίζεται η δουλειά για να εντοπιστούν τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να πληγούν, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο χρυσός είναι ένας από τους ενδεχόμενους νέους στόχους, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν για το περιεχόμενο των συζητήσεων.
Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των απεσταλμένων στην ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, η Δανία πρότεινε ότι οι επόμενες κυρώσεις θα μπορούσαν να αφορούν το χρυσό, μεταξύ άλλων τομέων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Δανού πρεσβευτή στην ΕΕ.
Πηγές του Reuters επίσης αναφέρουν πως η Κομισιόν εργάζεται για να προστεθεί ο χρυσός σε έναν ενδεχόμενο επόμενο γύρο κυρώσεων, παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές αν με το μέτρο θα μπορούσαν να απαγορευθούν οι εξαγωγές στη Ρωσία, οι εισαγωγές από τη Ρωσία ή και τα δύο.
Ο χρυσός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο κρίσιμης σημασίας για τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η οποία, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, αντιμετωπίζει περιορισμούς στην πρόσβαση σε μερικά περιουσιακά στοιχεία της τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό.