Τη δημοπράτηση κατασκευής ταμιευτήρα στον Τολοφώνα Φωκίδας, συνολικού προϋπολογισμού 20,8 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την αποσφράγιση να γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) στις 20 Σεπτεμβρίου.
Τα προτεινόμενα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή χωμάτινου φράγματος, με κεντρικό αργιλικό πυρήνα, υπερχειλιστή ασφαλείας, ελεύθερης λειτουργίας, έργα εκτροπής - εκκένωσης - υδροληψίας, καθώς και έργα μεταφοράς νερού από το φράγμα καθώς και δύο δεξαμενές αποθήκευσης νερού.
«Με την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου ουσιαστικά αλλάζει ο αρδευτικός χάρτης στη Φωκίδα, σε μια περιοχή η οποία με την καλλιέργεια του ελαιόδενδρου προσφέρει πολλά στην αγροτική οικονομία» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και προσέθεσε: «Στόχος μας είναι μέσω των αρδευτικών έργων που έχουμε προγραμματίσει, να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να αυξήσουμε την αποδοτικότητα των καλλιεργουμένων εκτάσεων, να έχουμε ακόμα πιο ποιοτική παραγωγή και να κάνουμε τα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος ανέφερε: «Η πολιτική για την άρδευση είναι μείζονος σημασίας για την ελληνική γεωργία και το περιβάλλον. Προς την κατεύθυνση αυτή αποσκοπεί και το συγκεκριμένο έργο στην Φωκίδα. Οι επιστημονικές εισηγήσεις, γενικότερα, δείχνουν ότι η ανομβρία είναι βασική αιτία για τη μειωμένη παραγωγή, την ακαρπία και τις πυρκαγιές. Ως εκ τούτου, η κατασκευή εγγειοβελτιωτικών, έργων, αρδευτικών δικτύων και φραγμάτων, για την εκμετάλλευση του νερού και την ορθή διαχείρισή του, είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης». Επισήμανε δε ότι «στο ΥΠΑΑΤ κάνουμε μια μεθοδική δουλειά για να προχωρήσουμε και να ξεμπλοκάρουμε έργα που για καιρό κωλυσιεργούσαν, λόγω τεχνικών ζητημάτων, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και εμπλοκής πολλών φορέων».
Τέλος, ο γγ του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης είπε μεταξύ άλλων: «Μπορεί βασική μας επιλογή να είναι τα μεγάλα φράγματα και αρδευτικά δίκτυα μέσα από το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 με τη συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης να υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ, υλοποιούμε όμως και όλα τα μικρά και μεσαία εγγειοβελτιωτικά έργα με τις διαδικασίες και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2022, με απώτερα οφέλη τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα του νερού, την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων και πρακτικών στις καλλιέργειες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ