Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκαν αρχαιολογικοί χώροι πριν από την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκαν αρχαιολογικοί χώροι πριν από την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής
Καθώς οι εργασίες για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Βόλουγιακ - Ντραγκομάν πρόκειται να αρχίσουν σύντομα.

Δέκα αρχαιολογικοί χώροι διαφόρων εποχών ανακαλύφθηκαν στη Βουλγαρία, καθώς οι εργασίες για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Βόλουγιακ - Ντραγκομάν πρόκειται να αρχίσουν σύντομα, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών αυτή την εβδομάδα. Το έργο κατασκευής χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μεταφορών και Υποδομών Μεταφορών 2014-2020.

Για την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς στο πεδίο εφαρμογής του έργου, τον Αύγουστο του 2021 η Εθνική Εταιρία Υποδομών Σιδηροδρόμων και το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας με το Μουσείο της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας υπέγραψαν σύμβαση για επείγουσες αρχαιολογικές ανασκαφές και την επίβλεψη των κατασκευαστικών έργων κατά μήκος του σιδηροδρομικού τμήματος μεταξύ του χωριού Βόλουγιακ και της πόλης Ντραγκομάν.

Έως σήμερα, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν μελετηθεί, εννέα αποτέλεσαν αντικείμενο προκαταρκτικής αρχαιολογικής έρευνας και ένας έχει μελετηθεί εκτενώς.

Η προκαταρκτική έρευνα του μεγαλύτερου αρχαιολογικού χώρου, κοντά στο χωριό Αλντομιρόβτσι, στον δήμο Σλίβνιτσα της δυτικής Βουλγαρίας ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου. Σε συνολική έκταση 32 στρεμμάτων αποκαλύφθηκε μια νεκρόπολη του 5ου-6ου αι. μ.Χ., 15 μέτρα διατηρημένου δρόμου της ύστερης αρχαιότητας, τείχη, μεσαιωνικές κατοικίες και κατασκευές που συνδέονται με τη συνεχή κατοχή της τοποθεσίας αυτής.

Καταγράφηκαν δομές που χρονολογούνται από τη μεταβατική περίοδο μεταξύ της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (12ος-10ος π.Χ.), της Ύστερης Αρχαιότητας (4ος-6ος αι. μ.Χ) και του Μεσαίωνα. Βρέθηκαν επίσης αντικείμενα από την Ύστερη Ελληνιστική εποχή (2ος-1ος αι. π.Χ.) και τη Ρωμαϊκή εποχή (1ος αι. π.Χ. - 3ος αι. μ.Χ).

Η εκτεταμένη επείγουσα έρευνα θα συνεχιστεί για άλλους πέντε μήνες κατά το 2022 και το 2023, σύμφωνα με ένα σχέδιο δύο φάσεων που εκπονήθηκε από αρχαιολόγους και εργαζόμενους στις κατασκευές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλγαρία: Εκτίμηση για αύξηση 50% των ξένων τουριστών φέτος το καλοκαίρι σε ετήσια βάση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider