Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο και ο ρυθμός νέων συνδέσεων έχει επιβραδυνθεί, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
«Περίπου 5,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν πλέον το διαδίκτυο και μολονότι η ανάπτυξή του παραμένει ενθαρρυντική, η τάση αφήνει να εννοηθεί ότι χωρίς νέες επενδύσεις στις υποδομές και χωρίς νέα κίνητρα για απόκτηση ψηφιακών γνώσεων, οι πιθανότητες να συνδεθεί όλος ο πληθυσμός του κόσμου μέχρι το 2030 μοιάζουν ολοένα και λιγότερες» ανέφερε η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) στην ανακοίνωσή της.
Φέτος, 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ακόμη χωρίς πρόσβαση. Το 2021 ήταν 3 δισεκ. και το 2019, ακριβώς πριν ξεσπάσει η πανδημία της Covid-19, 3,6 δισεκατομμύρια. Η πανδημία «μας έδωσε μια καλή ώθηση όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, όμως πρέπει να διατηρήσουμε τον ίδιο ρυθμό ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλος ο κόσμος θα μπορεί να επωφεληθεί» από τις ψηφιακές υπηρεσίες, υπογράμμισε ο Χουλίν Ζάο, ο γενικός γραμματέας αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με περισσότερες επενδύσεις στα δίκτυα και τις ψηφιακές τεχνολογίες», πρόσθεσε.
Η ITU επισήμανε ότι τα εμπόδια για την αύξηση των συνδέσεων συχνά υποτιμούνται: πολύ αργή ταχύτητα σύνδεσης, πολύ υψηλές τιμές για τη συνδρομή και την αγορά υπολογιστών, έλλειψη ψηφιακών γνώσεων ή ακόμη και πολιτισμικοί ή γλωσσικοί φραγμοί, διακρίσεις μεταξύ των φύλων και, κάποιες φορές, απλώς έλλειψη ηλεκτροδότησης.
«Μολονότι η αύξηση των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε όλον τον κόσμο είναι ενθαρρυντική, δεν μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι αυτή η ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια θα συνεχιστεί», προειδοποίησε η Αμερικανίδα Ντορίν Μπογκντάν-Μάρτιν, η διευθύντρια του τομέα ανάπτυξης και υποψήφια διάδοχος του Ζάο στην ITU. Η Μπογκντάν-Μάρτιν θεωρείται φαβορί, απέναντι στον έτερο, Ρώσο, υποψήφιο, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Βουκουρέστι.
Οι ανισότητες μεταξύ των γεωγραφικών ζωνών παραμένουν μεγάλες.
Η Αφρική έχει τις λιγότερες συνδέσεις, με μόνο το 40% του πληθυσμού να διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στις αραβικές χώρες το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 70%. Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού το ποσοστό αυξήθηκε φέτος στο 64%, από 61% πέρσι ενώ η Ευρώπη παραμένει στην κορυφή, με ποσοστό 89%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ