Οικολογικές οργανώσεις λαμβάνουν νομικά μέτρα εναντίον του νέου κανόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βαπτίζει φιλικές προς το περιβάλλον τις επενδύσεις στα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια και στο φυσικό αέριο, αναφέρει ανακοίνωση που δίνουν στη δημοσιότητα σήμερα.
Η ομάδα αυτή οργανώσεων υπεράσπισης του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων της WWF, της Greenpeace και της γερμανικής Bund, κατέθεσαν αίτηση με την οποία αξιώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει την οδηγία αυτή ενόψει της απόσυρσής της. Αν η Κομισιόν δεν αποσύρει τον νέο κανόνα, οι οργανώσεις σκοπεύουν να προσφύγουν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).
Από τον Ιανουάριο, το αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα συμπεριληφθούν στη λεγόμενη ταξινόμηση που ορίζει τα πεδία στα οποία πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να επενδύουν εν είδει συνεισφοράς στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
Η απόφαση εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις 27 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, παρά τις επικρίσεις για το γεγονός ότι η καύση φυσικού αερίου παράγει διοξείδιο του άνθρακα και δεν υπάρχει καμία πειστική ή οριστική λύση για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.
Οι οργανώσεις περιβαλλοντικής προστασίας επιχειρηματολογούν ότι η ταξινόμηση παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα και εναντιώνεται στους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, ο πιο φιλόδοξος στόχος της οποίας είναι να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5° Κελσίου ει δυνατόν.
Ορισμένοι ακτιβιστές επισημαίνουν πως οι τιμές του αερίου είναι ανάμεσα στις βασικές αιτίες της εκρηκτικής αύξησης του κόστους ζωής και η προώθηση της παραγωγής ενέργειας με την καύση φυσικού αερίου αντίκειται στους στόχους της ΕΕ για την παραγωγή ηλεκτρισμού από καθαρές πηγές.
Οι επικρίσεις από μέρους οργανώσεων υπεράσπισης του περιβάλλοντος για τις πολιτικές της Κομισιόν ως προς το κλίμα κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες.
Άλλη ομάδα ακτιβιστών κατέθεσε προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητώντας την πράσινη ταμπέλα που δόθηκε στη βιοενέργεια και σε κάποια σχέδια υλοτομίας, τονίζοντας πως ειδικά αυτή η τελευταία κίνηση θα επιταχύνει την αποψίλωση των δασών.
Την περασμένη εβδομάδα, αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις αποσύρθηκαν από τη συμβουλευτική πλατφόρμα η οποία συνέβαλε στην κατάρτιση της ταξινόμησης σε συντονισμό με την Κομισιόν.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ