Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Oυκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Νέα Υόρκη για να τον διαβεβαιώσει ότι το Πεκίνο καλεί σε σεβασμό «της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών», μεταδίδουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.
Είναι η πρώτη τους δημόσια συνάντηση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η συνάντηση, η οποία πιθανόν να εξοργίσει το Κρεμλίνο, συμπίπτει με την έναρξη της διεξαγωγής «δημοψηφισμάτων» προσάρτησης από την Ρωσία ουκρανικών εδαφών που βρίσκονται υπό τον πλήρη ή τον μερικό έλεγχο της Μόσχας.
«Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι η εδαφική κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι στον Oυκρανό ομόλογό του.
«Οι νόμιμες ανησυχίες όλων των πλευρών σε σχέση με την ασφάλεια πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.
Η συνάντηση αποτελεί ένδειξη ότι το Πεκίνο επιδιώκει να ισορροπήσει περισσότερο την θέση του, η οποία επισήμως ήταν «ουδέτερη», αλλά εθεωρείτο μέχρι σήμερα ότι έκλινε προς την Μόσχα.
Ο Γουάνγκ Γι έχει συναντηθεί στην Νέα Υόρκη και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Η Κίνα φρόντιζε πάντα να προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, χωρίς ποτέ να μένει με σταυρωμένα χέρια, χωρίς να ρίχνει λάδι στην φωτιά ή να εκμεταλλεύεται την κατάσταση προς ίδιον όφελος», διαβεβαίωσε σήμερα τον Ντμίτρο Κουλέμπα ο Γουάνγκ Γι .
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο λογαριασμός του Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter ανάρτησε την φωτογραφία της χειραψίας ανάμεσα στους δύο, με φόντο την ουκρανική και την κινεζική σημαία.
«Ο ομόλογός μου επαναδιατύπωσε τον σεβασμό της Κίνας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και την άρνηση της προσφυγής στην βία ως μέσο για την επίλυση των διαφορών», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter.
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια ως αντίβαρο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει δημόσια την ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και επέκρινε τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ωστόσο, το Πεκίνο διατύπωσε προς την Μόσχα «ερωτηματικά και ανησυχίες» σχετικά με τον πόλεμο, όπως αναγκάσθηκε να παραδεχθεί στην σύνοδο κορυφής της Σαμαρκάνδης ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ αυτήν την εβδομάδα η Κίνα επανέλαβε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.