Τελευταία ενημέρωση: 21:06
Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτημα για ένταξή της με ταχεία προσχώρηση στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεοπτικό διάβημα του, που μεταδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το αίτημα έρχεται λίγα λεπτά μετά την υπογραφή από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία. «Υιοθετούμε ένα αποφασιστικό μέτρο υπογράφοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την εσπευσμένη προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ζελένσκι.
Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι δήλωσε πως «σήμερα, εδώ στο Κίεβο, στην καρδιά της χώρας μας, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την ασφάλεια ολόκληρης της κοινότητας των ελεύθερων εθνών. Βλέπουμε ποιος μας απειλεί. Ποιος είναι έτοιμος να σκοτώσει και να σακατέψει. Ποιος δεν διστάζει να διαπράξει αγριότητες ούτως ώστε να επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου του» και συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε de facto αποδείξει τη συμβατότητα μας με τις προδιαγραφές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Είναι πραγματικοί (σύμμαχοι) για την Ουκρανία, πραγματικοί στο πεδίο της μάχης και σε όλες τις άλλες πτυχές των διαδράσεων μας. Υπάρχει εμπιστοσύνη και από τις δύο πλευρές, καθώς και προστασία. Αυτό είναι η Συμμαχία. De facto. Σήμερα, η Ουκρανία υποβαλλει το αίτημα για να γίνει αυτό και de jure. Υπό μία διαδικασία που είναι ανάλογη της σημασίας για την υπεράσπιση ολόκληρης της κοινότητας μας. Υπό μία επισπευσμένη διαδικασία. Γνωρίζουμε ότι είναι δυνατόν. Έχουμε δει φέτος την Φιλανδία και την Σουηδία να ξεκινούν τη διαδικασία προσχώρησης στη Συμμαχία, δίχως να έχει προηγηθεί σχέδιο δράσης μέλους. Είναι δίκαιο. Είναι δίκαιο για την Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας. Ανέφερε ότι η Ουκρανία «ηγείται των προσπαθειών για συνομιλίες», ωστόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία ως προς «τη συνύπαρξη με ίσους, έντιμους, αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους». «Μόνο ο δρόμος της ενίσχυσης και της εκδίωξης των κατακτητών από όλα τα εδάφη μας επαναφέρει την ειρήνη. Θα περάσουμε αυτόν τον δρόμο... Πρέπει να κατοχυρώσουμε νομικά όλα όσα έχουμε πετύχει στην πραγματικότητα. Στην Ουκρανία συγκεκριμένα αποφασίζεται η τύχη της δημοκρατίας στην αντιπαράθεσή της με την τυραννία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Στόλτενμπεργκ: Ομόφωνη θα πρέπει να είναι η απόφαση
Το ΝΑΤΟ κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι προκάλεσε «τη σοβαρότερη κλιμάκωση» στον πόλεμο της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν θα καταφέρει να αποθαρρύνει τη συμμαχία από το να στηρίζει το Κίεβο.
«Έχουμε συνδυαστικά την επιστράτευση στη Ρωσία, μαζί με την ανεύθυνη, επικίνδυνη ρητορική περί πυρηνικών και, σήμερα, την παράνομη προσάρτηση ή απόπειρα προσάρτησης τμημάτων της Ουκρανίας», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Όλα αυτά μαζί είναι η πιο επικίνδυνη κλιμάκωση της σύρραξης από την έναρξή της και ο στόχος του προέδρου Πούτιν είναι να μας αποθαρρύνει να στηρίζουμε την Ουκρανία. Αλλά δεν θα το πετύχει», πρόσθεσε. Η Ρωσία «οικειοποιήθηκε παράνομα, υπό την απειλή των όπλων», μια έκταση ίση περίπου με την Πορτογαλία, σχολίασε.
«Αυτή η αρπαγή εδαφών είναι παράνομη», τόνισε. «Οι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν και δεν θα αναγνωρίσουν αυτά τα εδάφη ως μέρος της Ρωσίας. Καλούμε όλες τις χώρες να απορρίψουν τις κραυγαλέες απόπειρες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση. Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά», πρόσθεσε.
Ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης αλλά επανέλαβε ότι στηρίζει αταλάντευτα την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα καθώς αμύνεται απέναντι στη Ρωσία. «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να ξαναπάρει δια της βίας αυτά τα κατεχόμενα εδάφη και θα την στηρίξουμε ώστε να συνεχίσει να απελευθερώνει αυτά τα εδάφη», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτές οι περιοχές είναι Ουκρανία, όπως και η Κριμαία (σ.σ. προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014) είναι Ουκρανία», συνέχισε.
«Παρακολουθούμε στενά τι κάνει η Ρωσία (…) και της διαμηνύσαμε με σαφήνεια ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας», προειδοποίησε.
Όταν ρωτήθηκε για την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με ταχείες διαδικασίες, ο Στόλτενμπεργκ δεν έδωσε μια σαφή απάντηση. «Κάθε δημοκρατία στην Ευρώπη έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και έχουμε πει ξανά και ξανά ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή», είπε, υπενθυμίζοντας όμως ότι η ένταξη πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα και από τις 30 χώρες μέλη.
Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε επίσης ότι οι σύμμαχοι θα υπερασπιστούν τις υποδομές στρατηγικής σημασίας, μετά τη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική, στα ανοιχτά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας. «Σκάφη και αεροπλάνα της Συμμαχίας βρίσκονται στη ζώνη αυτή και συλλέγουν χρήσιμες πληροφορίες για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη ώστε να διαπιστώσουμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις», είπε.
Ο Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί αύριο Σάββατο με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα επιβάλουν νέες και «αυστηρές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας καταδικάζοντας τις «δόλιες» προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.
Σε μια αυστηρή ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν επίσης ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε συμφωνία με τις χώρες της G7 ενάντια σε «κάθε χώρα, πρόσωπο ή οντότητα» που παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας να «καταλάβει παρανόμως εδάφη στην Ουκρανία».
Oυκρανία: Θα εθνικοποιήσει όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας σχεδιάζει να εθνικοποιήσει όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην επικράτεια της χώρας, δήλωσε σε διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι.
«Στην επόμενη συνεδρίαση της Ανώτατης Ράντα (βουλής) της Ουκρανίας, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα απλουστεύσει αυτή τη διαδικασία. Σας ζητώ να υποστηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο χωρίς δισταγμούς. Ολοκληρώνουμε την αποσυναρμολόγηση της ρωσικής επιρροής στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Η Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής κατάσχει και δεσμεύει στο έδαφός της τα περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων. Τον Ιούλιο για παράδειγμα δικαστήριο στην περιοχή Κιροβογκράντ δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων Ρώσων, η αξία των οποίων υπερέβαινε τα 200 εκ. δολάρια. Το δικαστήριο θεώρησε ότι οι Ρώσοι είχαν επιχειρηματικά δικαιώματα σε τρεις εταιρίες που σχετίζονταν μεταξύ τους. Και οι τρεις είχαν προβεί σε πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα ονόματα των Ρώσων δεν αναφέρονται.