Γαλλία: Ασύμβατο με το διεθνές δίκαιο το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Ασύμβατο με το διεθνές δίκαιο το τουρκολιβυκό σύμφωνο
Νέο «χαστούκι» από το Παρίσι στην Άγκυρα που χαρακτηρίζει ασύμβατο με το διεθνές δίκαιο το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την αναζήτηση υδρογονανθράκων «δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», σύμφωνα με τη Γαλλία.

Το Παρίσι εκτιμά πως το «τουρκολιβυκό μνημόνιο κατανόησης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη».

Yπενθυμίζεται πως και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την μεταξύ τους χάραξη ΑΟΖ, καθώς τέτοιες συμφωνίες δεν δεσμεύουν την Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ.

«Για εξειδικευμένη απάντηση στο θέμα αυτό θα επανέλθω», τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος για να προσθέσει πως «επί της αρχής θέλω να πω ότι μία θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν δύο κράτη να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων».

«Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν. Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους. Για λεπτομερή αξιολόγηση αυτού του πρόσφατου βήματος θα πρέπει να επανέλθω» υπογράμμισε ο κ. Μπούργκερ απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Πιθανή η απόφαση για το φυσικό αέριο στην επόμενη Σύνοδο - Καμία πρόκληση από Τουρκία αναπάντητη

Αναστασιάδης: Η ΕΕ να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή

Μητσοτάκης: Ό,τι είχα να πω στον Ερντογάν, του το είπα κατά πρόσωπο - H αντίδραση του Τούρκου προέδρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider