Μητσοτάκης: Πιθανή η απόφαση για το φυσικό αέριο στην επόμενη Σύνοδο - Καμία πρόκληση από Τουρκία αναπάντητη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Πιθανή η απόφαση για το φυσικό αέριο στην επόμενη Σύνοδο - Καμία πρόκληση από Τουρκία αναπάντητη
Φυσικό αέριο και ελληνοτουρκικά στο μικροσκόπιο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Αισιόδοξος πως στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις τιμές του φυσικού αερίου εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ταυτόχρονα νέο μήνυμα προς την Τουρκία.

«Διαμορφώνεται πλέον κοινός τόπος στο συμβούλιο και πρέπει να υπάρχει μια κοινή, δραστική, ευρωπαϊκή παρέμβαση, προκειμένου να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις που επεξεργάζεται η Κομισιόν» τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα.

«Είμαι αισιόδοξος ότι στο επόμενο συμβούλιο και αφού έχει γίνει η σχετική επεξεργασία, θα μπορούμε να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση. Χαίρομαι γιατί μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και των ειδικών που μας συμβουλεύουν, οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει, έστω και με καθυστέρηση. Έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό, ενωμένοι να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη δύναμη που έχουμε, να κατεβάσουμε τις τιμές διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του εφοδιασμού» έσπευσε να συμπληρώσει.

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν ξανά να σχηματίσουν ένα αρραγές μέτωπο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με αιχμή του δόρατος του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και τα εθνικά πακέτα διάσωσης, ενώ στη σημερινή συνάντηση στην Πράγα ξεχώρισε η Πολωνία που κατηγόρησε τη Γερμανία για «εγωισμό» σχετικά με τα 200 δισ. ευρώ που αποφάσισε να διοχετεύσει στην οικονομία για την τόνωση και την στήριξή της.

Η πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζήτησε από τις Βρυξέλλες να προτείνουν ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά διαφωνούν στις λεπτομέρειες. Ορισμένες χώρες επιδιώκουν ένα ευρύ πλαφόν για όλες τις συναλλαγές φυσικού αερίου και τις εισαγωγές, ενώ άλλες προτιμούν περιορισμένο ανώτατο όριο μόνο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Καμία πρόκληση δεν θα περάσει αναπάντητη»

Αναφορικά με την τουρκική επιθετικότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε πως ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνηση δεν θα αφήσει καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη, ενώ συγκρατεί ως θετικό δείγμα την δήλωση του κ. Ερντογάν πως η Άγκυρα δεν έχει καμία επεκτατική βλέψη ως προς την εθνική κυριαρχία καμίας άλλης χώρας.

«Ελπίζω να έχει συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης των κυριαρχίας της χώρας μας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», σημείωσε ενώ σχολιάζοντας το χθεσινό επεισόδιο με τον Τούρκο πρόεδρο, αφού το χαρακτήρισε ως η «ανταλλαγή απόψεων», εξέφρασε την ελπίδα του «να λειτουργήσει εκτονωτικά».

Σε άλλη ερώτηση διαπίστωσε ότι ίσως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντά κανείς στις απόψεις που διατυπώνει και αναφορικά με την ένταση που υπήρξε, τόνισε πως: «Όσοι συμμετείχαν σε αυτή την ευρωπαϊκή κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο και έβγαλαν τα συμπεράσματα τους».

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση των φραστικών εντάσεων «για να συζητήσουμε ΜΟΕ» αλλά και «να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συζητήσεων στο κύριο ζήτημα και την ιστορική διαφορά με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Επιπροσθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως όλοι όσοι συμμετείχαν στο χθεσινό δείπνο, σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, ποιος υιοθετεί μια επιχειρηματολογία που δεν ταιριάζει στο γεωπολιτικό πλαίσιο σήμερα καθώς «η αναβίωση ιστορικών φαντασιώσεων παλιών αυτοκρατοριών» και «η έμπρακτη περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο» και εάν η γειτονική χώρα θέλει να έχει παραγωγική θέση στην ΕΕ πρέπει να αλλάξει πορεία αλλιώς δεν θα βρει κανέναν σύμμαχο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι «υπάρχει πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο να ακολουθήσει σε κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κόκκινες γραμμές». «Το πλαίσιο υπάρχει και ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να γίνει πράξη. Επίσης, με βάση το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας υπάρχει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξάγοντας σε αυτή ευρωπαϊκά προϊόντα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ό,τι είχα να πω στον Ερντογάν, του το είπα κατά πρόσωπο - H αντίδραση του Τούρκου προέδρου

Πώς «βλέπει» ο γερμανικός Τύπος τη νέα απειλή Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Ερντογάν: Τουρκικά drones που δεν είναι οπλισμένα βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο «για να την προστατέψουν»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider