Reuters: Το ρήγμα μεταξύ Μπάιντεν- Σαουδικής Αραβίας διευρύνεται

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Reuters: Το ρήγμα μεταξύ Μπάιντεν- Σαουδικής Αραβίας διευρύνεται
Η περικοπή της πετρελαϊκής παραγωγής από πλευράς του ΟΠΕΚ+ το αποδεικνύει περίτρανα .

Η απόφαση του Οργανισμού ΟΠΕΚ+ αυτή την εβδομάδα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου παρά τη σκληρή αντίθεση των ΗΠΑ, έχει επιτείνει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου του προέδρου Τζο Μπάιντεν και της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, που κάποτε ήταν ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο με περίπου δώδεκα κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον και σε χώρες του Περικού Κόλπου.

Ο Λευκός Οίκος πίεσε σκληρά για να αποτρέψει τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, ανέφεραν αυτές οι πηγές. Ο Μπάιντεν ελπίζει να εμποδίσει την εκτίναξη των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες το Δημοκρατικό κόμμα του αγωνίζεται να διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θέλει επίσης να περιορίσει τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αμερικανική κυβέρνηση ασκούσε πιέσεις στον ΟΠΕΚ+ για εβδομάδες. Τις τελευταίες ημέρες, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι από ομάδες των τομέων ενέργειας, εξωτερικής πολιτικής και οικονομικών προέτρεψαν τους ξένους ομολόγους τους να καταψηφίσουν τη μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Ο Amos Hochstein, ο κορυφαίος απεσταλμένος του Μπάιντεν για την ενέργεια, μαζί με τον αξιωματούχο εθνικής ασφάλειας Brett McGurk και τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης στην Υεμένη Tim Lenderking, ταξίδεψαν στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα για να συζητήσουν ενεργειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του ΟΠΕΚ+.

Δεν κατάφεραν να αποτρέψουν μια μείωση της παραγωγής, όπως έκανε ο Μπάιντεν μετά την επίσκεψή του τον Ιούλιο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να το τοποθετήσουν ως «εμείς εναντίον Ρωσίας», ανέφερε μια πηγή, λέγοντας στους Σαουδάραβες αξιωματούχους ότι έπρεπε να κάνουν μια επιλογή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό το επιχείρημα απέτυχε, προσθέτοντας ότι οι Σαουδάραβες είπαν ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν περισσότερο πετρέλαιο στις αγορές, θα έπρεπε να αρχίσουν να παράγουν περισσότερο δικό τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο νο. 1 παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και επίσης ο κορυφαίος καταναλωτής του, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Μας ενδιαφέρουν πρώτα και κύρια τα συμφέροντα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και μετά τα συμφέροντα των χωρών που μας εμπιστεύτηκαν και είναι μέλη του ΟΠΕΚ και της συμμαχίας ΟΠΕΚ +», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ στην Σαουδική τηλεόραση την Τετάρτη.

Ο ΟΠΕΚ ζυγίζει τα συμφέροντά του με «αυτά του κόσμου γιατί έχουμε συμφέρον να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και να παρέχουμε ενεργειακά εφόδια με τον καλύτερο τρόπο», πρόσθεσε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος.

Ο χειρισμός από την Ουάσιγκτον της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν και η απόσυρση της υποστήριξης για τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη, έχουν αναστατώσει τους Σαουδάραβες αξιωματούχους, όπως και οι ενέργειες κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η πίεση των ΗΠΑ για ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο προκαλεί αβεβαιότητα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στο Bloomberg TV μετά τη μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ, επισημαίνοντας την «έλλειψη λεπτομερειών και την έλλειψη σαφήνειας» σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της.

Πηγή που ενημερώθηκε από αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι το βασίλειο το βλέπει ως «μηχανισμό ελέγχου των τιμών που δεν είναι στην αγορά και που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ένα καρτέλ καταναλωτών εναντίον των παραγωγών».

Μια πώληση 180 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου υπό την καθοδήγηση του Μπάιντεν τον Μάρτιο, από το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου των ΗΠΑ, άσκησε καθοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου. Τον Μάρτιο, ο ΟΠΕΚ+ δήλωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί δεδομένα από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), έναν δυτικό φορέα παρακολούθησης του πετρελαίου, λόγω των ανησυχιών της Σαουδικής Αραβίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπερβολική επιρροή.

Την Πέμπτη, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας «απογοητευτική», προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω μέτρα στην αγορά πετρελαίου.

«Κοιτάξτε, είναι ξεκάθαρο ότι ο ΟΠΕΚ+ ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ. Πάντως δεν διευκρίνησε πώς η μείωση της παραγωγής θα επηρεάσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας. Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν ζήτησαν την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Σαουδική Αραβία και μίλησαν για απόσυρση των αμερικανικών οπλικών συστημάτων από τη χώρα.

«Νόμιζα ότι το όλο νόημα της πώλησης όπλων στα κράτη του Κόλπου παρά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, τον ανόητο πόλεμο στην Υεμένη, την εργασία ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Λιβύη, το Σουδάν κ.λπ., ήταν ότι όταν ερχόταν μια διεθνής κρίση, ο Κόλπος θα μπορούσε να επιλέξει την Αμερική από τη Ρωσία/Κίνα. », ανέφερε στο Twitter ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, είπε σε δηλώσεις του στο Fox News την Παρασκευή όταν ρωτήθηκε για την κριτική των ΗΠΑ: «Η Σαουδική Αραβία δεν πολιτικοποιεί τις αποφάσεις για το πετρέλαιο ή το πετρέλαιο».

«Με τον δέοντα σεβασμό, ο λόγος που έχετε υψηλές τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επειδή έχετε μια έλλειψη διύλισης που υπάρχει για περισσότερα από 20 χρόνια», πρόσθεσε.

Ο διάδοχος και ο Μπάιντεν

Εβδομάδες αφότου ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος, η Ουάσιγκτον δημοσίευσε μια έκθεση που συνέδεε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο πρίγκιπας, γιος του βασιλιά Σαλμάν, αρνήθηκε ότι διέταξε τη δολοφονία, αλλά αναγνώρισε ότι έγινε «στην βάρδια μου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρίγκιπας έγινε πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα και οι δικηγόροι του υποστήριξαν σε δικαστήριο των ΗΠΑ ότι αυτό τον καθιστά απρόσβλητο σε δίωξη για τον θάνατο του Κασόγκι.

Το ταξίδι του Μπάιντεν στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Ιούλιο για μια σύνοδο κορυφής στον Κόλπο είχε στόχο να βελτιώσει τις σχέσεις, αλλά ο πρόεδρος άσκησε επίσης σκληρή κριτική στον Μπιν Σαλμάν για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Ο Μπεν Κέιχιλ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, δήλωσε ότι οι Σαουδάραβες ελπίζουν ότι οι περικοπές παραγωγής θα δώσουν στον ΟΠΕΚ+ έλεγχο στις τιμές του πετρελαίου και θα εξασφαλίσουν επαρκή έσοδα από το πετρέλαιο για να προστατεύσουν τη χώρα τους από την ύφεση.

«Ο μακροοικονομικός κίνδυνος επιδεινώνεται συνεχώς, επομένως πρέπει να ανταποκριθούν», είπε ο Κέιχιλ. «Γνωρίζουν ότι μια περικοπή θα εκνευρίσει την Ουάσιγκτον, αλλά διαχειρίζονται την αγορά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider