Ενισχυμένοι από τις δημοσκοπήσεις οι Ρεπουμπλικάνοι υπό τον Ντόναλντ Τραμπ επιθυμούν οι ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης να αποτελέσουν «προειδοποίηση» για τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά ταυτόχρονα και να κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη.
Λιγότερες από 48 ώρες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές και τις τοπικές εκλογές που είναι «αποφασιστικής σημασίας» για το μέλλον «της δημοκρατίας» στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, το συντηρητικό κόμμα πιστεύει ότι θα δημιουργήσει ένα «τεράστιο κύμα» στις 8 Νοεμβρίου.
Αυτό προέβλεψε το Σάββατο το βράδυ σε προεκλογική συγκέντρωση στην πολιτεία – κλειδί Πενσιλβάνια ο Τραμπ ο οποίος ονειρεύεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές το 2024.
Περίπου 40 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει, σύμφωνα με το Election Project, με τα δύο κόμματα να εμφανίζονται σίγουρα για τη νίκη σε μια πολωμένη πολιτικά και πολιτιστικά χώρα. Οι Δημοκρατικοί όμως είναι σαφώς πιο ανήσυχοι.
«Μεγάλη νύκτα» για τους Ρεπουμπλικάνους
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρικ Σκοτ προέβλεψε ότι η Τρίτη το βράδυ θα είναι «μια μεγάλη νύκτα» για το κόμμα του, ενώ ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Γκλεν Γιάνγκιν διαβεβαίωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι οι Ρεπουμπλικάνοι «προτείνουν λογικές λύσεις» στις ανησυχίες των Αμερικανών, κυρίως τον πληθωρισμό και την εγκληματικότητα.
Βέβαιοι για τη νίκη τους, βάσει των δημοσκοπήσεων και των δεδομένων που τους εμφανίζουν να προηγούνται, οι Ρεπουμπλικάνοι «θα δεχθούν» όλα τα αποτελέσματα των εκλογών, είτε κερδίσουν είτε χάσουν, υποσχέθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων Ράνα Ρόμνεϊ ΜακΝτάνιελ στο CNN.
Η ίδια δήλωσε με ικανοποίηση ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν «τη σωστή ώθηση» για να κερδίσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο.
Εδώ και δύο χρόνια οι Δημοκρατικοί έχουν οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την πλειοψηφία μόλις κατά μία ψήφο, αυτή της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, στη Γερουσία.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν καθαρή νίκη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ είναι πιθανό να αποκτήσουν τον έλεγχο και της Γερουσίας.
Αμφισβητούμενα αποτελέσματα
Με τη δέσμευσή της η ΜακΝτάνιελ αντικρούει πολλές δηλώσεις υποψηφίων που πρόσκεινται στον Τραμπ, ο οποίος ποτέ δεν αναγνώρισε την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Η Κάρι Λέικ, που θέλει να γίνει κυβερνήτρια της Αριζόνα, για παράδειγμα αρνήθηκε να δηλώσει αν θα παραδεχθεί την ήττα της, εφόσον στις εκλογές κερδίσει η Δημοκρατική αντίπαλός της Κέιτι Χομπς.
Στο Ουισκόνσιν ο απερχόμενος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον επίσης δεν έχει δηλώσει αν θα αποδεχθεί την ήττα του σε περίπτωση που επικρατήσει η αντίπαλός της Μαντέλα Μπαρνς.
Σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς και αναλυτές, υπάρχουν περίπου 300 Ρεπουμπλικάνοι έτοιμοι να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών της Τρίτης.
«Κομμουνιστές»
Έπειτα από έναν μαραθώνιο προεκλογικών συγκεντρώσεων των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στην Πενσιλβάνια, ο Μπάιντεν μετέβη χθες Κυριακή το βράδυ στη Νέα Υόρκη για να στηρίξει την απερχόμενη κυβερνήτρια Κάθριν Χόκολ, η οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται πίσω από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Λι Ζέλντιν.
Η νέα προεκλογική συγκέντρωση στο προπύργιο των Δημοκρατικών, τη Νέα Υόρκη, «καταδεικνύει σε ποιο βαθμό είναι απελπισμένοι να σώσουν την πλειοψηφία τους», κάτι που --αν δεν το πετύχουν-- «θα προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των αποτυχιών του Μπάιντεν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
«Θα διατηρήσουμε αυτή την πλειοψηφία», απάντησε στο NBC ο Σον Μαλόνεϊ, Δημοκρατικός βουλευτής από τη Νέα Υόρκη.
Στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, στο Μαϊάμι της Φλόριντα όπου διαμένει ο Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος πραγματοποίησε χθες Κυριακή νέα προεκλογική εμφάνιση, κάνοντας λόγο μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει, του Truth Social, για «τεράστιο πλήθος». Το Σάββατο το βράδυ είχε κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς ότι είναι «κομμουνιστές» και δεσμεύθηκε να βάλει τέλος «στην καταστροφή της χώρας». Ζήτησε εξάλλου να δημιουργηθεί ένα «τεράστιο ρεπουμπλικανικό κύμα» προκειμένου να «σωθεί το αμερικανικό όνειρο».
Επίσης το Σάββατο ο Μπάιντεν, που θα γίνει 80 ετών στις 20 Νοεμβρίου, και ο πάντα χαρισματικός Ομπάμα κάλεσαν τους ψηφοφόρους να «υπερασπιστούν τη δημοκρατία».