Την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ενδεχόμενο αποστολής αρμάτων μάχης από τη Δύση στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ έκανε λόγο για «κατάφωρη πρόκληση», στον απόηχο των πληροφοριών ότι το Βερολίνο άναψε «πράσινο φως» για την παράδοση Leopard 2 στην Ουκρανία και ενώ οι ΗΠΑ φέρονται να εξετάζουν ανάλογα σχέδια.
- Διαβάστε ακόμα: Ουκρανία: Ο κύβος ερρίφθη για τα γερμανικά Leopard - To Βερολίνο έδωσε το πράσινο φως
Όπως μετέδωσε, χθες, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το NBC που επικαλείται τρεις ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, και η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να στείλει άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία.
«Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να παραδώσουν άρματα μάχης, θα είναι αδύνατο να δικαιολογηθεί ένα τέτοιο βήμα, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα περί ''αμυντικών όπλων''» σημείωσε, εν τω μεταξύ, ο Αντόνοφ.
«Θα ήταν ακόμα μία κατάφωρη πρόκληση ενάντια στη Ρωσία. Κανένας δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις για το ποιος είναι ο πραγματικός επιτιθέμενος στην τρέχουσα σύγκρουση» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Σημειωτέον ότι το Βερολίνο μέχρι πρότινος φέρεται να τηρούσε επιφυλακτική στάση σε σχέση με την αποστολή των αρμάτων μάχης, ενώ νέες ενστάσεις εκφράζονται σήμερα από πλευράς της Ένωσης Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας, Αντρέ Βούστνερ, προειδοποίησε ότι η επιχειρησιακή ετοιμότητα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων συρρικνώνεται περαιτέρω με την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία.
Η παράδοση «θα είναι από τη μία πλευρά καλή για την Ουκρανία, αλλά από την άλλη πλευρά κακή για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Bundeswehr» δήλωσε ο ίδιος στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.
«Δεν πρέπει κανείς να πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σε δύο, τρεις μήνες, ούτε ότι τα άρματα που έχουν παραδοθεί θα επιστραφούν» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «εάν θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, αλλά και να είμαστε και πάλι σε θέση να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας», θα πρέπει οι πολιτικοί να ενισχύσουν τη βιομηχανία ώστε τα επόμενα χρόνια να είναι διαθέσιμος ο απαραίτητος εξοπλισμός.