Η παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να μειωθεί παρά την αναγκαστική μερική επιστροφή σε αυτά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, μια εξέλιξη η οποία οφείλεται κυρίως στην επίσπευση των πράσινων επενδύσεων και της μεγαλύτερης διείσδυσης των ΑΠΕ.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων ακόμη και κάτω από το πιο αισιόδοξο σενάριο ζήτησης, το Σενάριο Δηλωμένων Πολιτικών (STEPS), σε πρόσφατη έκθεση. Η ζήτηση κορυφώνεται μέχρι το 2030 με το φυσικό αέριο να οδηγεί την αλλαγή, όπου η κατανάλωση είναι 15% χαμηλότερη έως το 2050 σε σχέση με την έκθεση του 2021. Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου λόγω της στενότητας της προσφοράς έχουν επιταχύνει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ περιορίζονται οι δυνατότητές του ως καύσιμο μετάβασης στην αναδυόμενη Ασία.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μικρή αλλαγή στις προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου, με τις προβλέψεις να είναι μόλις 1% χαμηλότερες έως το 2050 και η ζήτηση να κορυφώνεται τη δεκαετία του 2030, αναφέρει η έκθεση. Καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει η ηλεκτροκίνηση του τομέα των οδικών μεταφορών, με τα ηλεκτρικά οχήματα να αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 25% του συνόλου των πωλήσεων αυτοκινήτων έως το 2030 σε σύγκριση με το 10% το 2021.
Ο IEA πιστεύει ότι μετά από μια βραχυπρόθεσμη ώθηση της ζήτησης λόγω της υποκατάστασης αερίου με άνθρακα, η ζήτηση για άνθρακα αναμένεται να επιστρέψει στην πτωτική της τροχιά, με τη ζήτηση να είναι 5% χαμηλότερη το 2050 σε σύγκριση με την έκθεση του 2021.
Και μάλιστα, οι προβλέψεις υποδηλώνουν ταχύτερο ρυθμό μετάβασης σε σύγκριση με το 2021. Ωστόσο, αν και οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις σημειώνουν ικανοποιητικές επιδόσεις στις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, η επιτάχυνση τέτοιων πολιτικών και έργων αποτελεί πρόκληση σε μια περίοδο ασθενέστερης μακροοικονομικής ανάπτυξης.
Αυξάνονται οι δαπάνες για την καθαρή ενέργεια
Το μέλλον της καθαρής ενέργειας φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενο, σύμφωνα με έκθεση του BloombergNEF. Οι παγκόσμιες δαπάνες για εναλλακτικές λύσεις που θα επιτρέψουν την απομάκρυνση από τις πηγές ενέργειας που εκπέμπουν άνθρακα εκτινάχθηκαν στα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι επενδύσεις σε καθαρότερη ενέργεια «ισοφαρίζουν» με εκείνες στα ορυκτά καύσιμα, η καύση των οποίων συντελεί στην κλιματική αλλαγή. Η χρηματοδότηση για ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας, εξηλεκτρισμό των μεταφορών, χρήση του ηλεκτρισμού σε άλλες εφαρμογές όπως είναι η παραγωγή θερμότητας, δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, υδρογόνο και αειφόρα υλικά έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022.Μάλιστα, ο τομέας των ΑΠΕ συγκέντρωσε 495 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, αυξημένες κατά 17% από το 2021.
Από την άλλη, απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες σύμφωνα με την BNEF θα πρέπει να φτάσουν τα 4,55 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 για να φτάσει ο κόσμος σε αυτό που είναι γνωστό ως καθαρές μηδενικές εκπομπές οι οποίες αναφέρονται στο διεθνή στόχο περιορισμού των εκπομπών CO2 έως το 2050, προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμοί Κελσίου.