Τουρκία: Οι νεκροί από τους σεισμούς ξεπέρασαν τους 17.500 - Πάνω από τα θύματα του 1999

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Οι νεκροί από τους σεισμούς ξεπέρασαν τους 17.500 - Πάνω από τα θύματα του 1999
Τα κτήρια που έχουν καταρρεύσει πλησιάζουν τα 7.000, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Τελευταία ενημέρωση: 23:40

Ο αριθμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας στην Τουρκία ξεπέρασε τους 17.500, πάνω από τους νεκρούς που είχε μετρήσει η χώρα από το σεισμό του 1999 και με την «μαύρη λίστα» να αναμένεται να σημειώνει περαιτέρω άνοδο καθώς λιγοστεύει ο χρόνος για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια χιλιάδων κτηρίων που έχουν καταρρεύσει.

Όπως δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, οι νεκροί από τους σεισμούς έχουν φτάσει μέχρι στιγμής του 17.674 και οι τραυματίες υπολογίζονται σε άνω των 72.000. Σημειώνεται πως στον σεισμό του 1999 υπολογίζεται πως είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 17.500 άτομα στη Τουρκία.

Τα κτήρια που έχουν καταρρεύσει πλησιάζουν τα 7.000.

Στη Συρία

Στη Συρία, οι νεκροί υπολογίζονται σε πάνω από 3.000, με τουλάχιστον 1.347 θύματα στις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και 1970 νεκρούς στις περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Στις ζώνες αυτές έφτασε σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, ένα πρώτο κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα έξι φορτηγά μεταφέρουν εξοπλισμό για τα σωστικά συνεργεία αλλά και κουβέρτες, στρώματα, σκηνές και ηλιακές λάμπες, εφόδια που καλύπτουν τις ανάγκες 5.000 ανθρώπων.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε σήμερα στον λογαριασμό του στο Twitter ότι είναι «καθ' οδόν» για τη Συρία.

«Είμαι καθ' οδόν για τη Συρία, όπου ο ΠΟΥ υποστηρίζει την παροχή της βασικής υγειονομικής περίθαλψης στις πληγείσες περιοχές από τον πρόσφατο σεισμό, βασιζόμενος στη μακροχρόνια δουλειά μας στη χώρα», έγραψε στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και Συντονιστής της έκτακτης βοήθειας Μάρτιν Γκρίφιθς θα μεταβεί αυτό το Σαββατοκύριακο στις πληγείσες περιοχές στην Τουρκία και τη Συρία.

Αγνοείται ζευγάρι Ελλήνων

Διπλωματικές πηγές, κατόπιν πληροφοριών για Έλληνες αγνοούμενους, αναφέρουν πως η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε από συγγενείς, ότι ζευγάρι Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ευθύς μόλις περιήλθε σε γνώση της η σχετική πληροφορία, η ελληνική πρεσβεία ενημέρωσε τις τοπικές αρχές και τα σωστικά συνεργεία.

Τέλος, διαβεβαιώνουν πως οι προσπάθειες εντοπισμού τους συνεχίζονται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτό: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σεισμοί στην Τουρκία: Ενίσχυση 1,7 δισ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα

Οι ΗΠΑ στέλνουν ενίσχυση 85 εκατ. δολαρίων σε Τουρκία και Συρία για τους σεισμούς

ΗΠΑ: Επικοινωνία Μπλίνκεν με τον Τσαβούσογλου για τον σεισμό στην Τουρκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider