Ρωσία: Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις, αλλά δεν αφήνουμε τις προσαρτημένες περιοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις, αλλά δεν αφήνουμε τις προσαρτημένες περιοχές
Το Κρεμλίνο επανέλαβε σήμερα τη θέση του σύμφωνα με την οποία η Ρωσία είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, όμως οι νέες «εδαφικές πραγματικότητες» δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Το Κρεμλίνο επανέλαβε σήμερα τη θέση του σύμφωνα με την οποία η Ρωσία είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, όμως οι νέες «εδαφικές πραγματικότητες» δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία δεν θα απαρνηθει ποτέ τις διεκδικήσεις της σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι προσάρτησε πέρυσι έπειτα από δημοψηφίσματα τα οποία το Κίεβο και η Δύση κατήγγειλαν ως ψευδή και παράνομα.

«Υπάρχουν ορισμένες πραγματικότητες που έχουν γίνει ήδη ένας εσωτερικός παράγοντας. Εννοώ τα νέα εδάφη. Το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπάρχει, και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η Ρωσία δεν θα μπορέσει ποτέ να συμβιβαστεί σε αυτό, αυτές είναι σημαντικές πραγματικότητες», δήλωσε σήμερα ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία διακήρυξε ότι προσάρτησε τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια μεγάλη τελετή στη Μόσχα.

Στη συνέχεια οι περιοχές αυτές ονομάστηκαν συστατικά υποκείμενα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε συνταγματικό διάταγμα.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις αν το Κίεβο αποδεχθεί στον έλεγχο της Μόσχας στις περιοχές αυτές.

«Με μια ευνοϊκή κατάσταση και την κατάλληλη στάση από τους Ουκρανούς, αυτό μπορεί να επιλυθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Όμως το κύριο πράγμα είναι να επιτύχουμε τους στόχους μας», είπε.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν ελέγχουν πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές, και η Μόσχα λέει πως μάχεται για να τις «απελευθερώσει» από τον έλεγχο Ουκρανών νεοναζί.

Το Κίεβο και η Δύση λένε πως αυτό είναι αβάσιμο πρόσχημα για παράνομη αρπαγή εδάφους.

Η Ουκρανία λέει πως τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν από κάθε εκατοστό ουκρανικού εδάφους περιλαμβανομένων των τεσσάρων προσαρτημένων περιοχών και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014 προτού μπορέσει να συζητηθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο.

Η Μόσχα καταγγέλλει ουκρανικές επιθέσεις με drones

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι στη διάρκεια της νύκτας εξαπέλυσε δύο πλήγματα με drones εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών σε δύο νότιες επαρχίες της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι αυτά απέτυχαν, ενώ αντίστοιχες καταγγελίες έκαναν και οι αρχές διάφορων περιοχών της χώρας.

«Στη διάρκεια της νύκτας οι αρχές του Κιέβου προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθούν εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών στην επαρχία Κρασνοντάρ και στη Δημοκρατία της Αντιγκέα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Όπως επεσήμανε η ίδια πηγή, τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα απώθησαν τις επιθέσεις, με αποτέλεσμα τα drones να βγουν εκτός πορείας και να μην πλήξουν τους στόχους τους.

«Και τα δύο drones έχασαν τον έλεγχο και βγήκαν από την πορεία τους. Το ένα έπεσε σε έναν αγρό κα το άλλο (…) δεν έπληξε τον στόχο του», πρόσθεσε.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν σήμερα το πρωί ότι πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στην επαρχία Κρασνοντάρ, λίγη ώρα αφού drone εθεάθη να πετά πάνω από την περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, οι αρχές άλλης ρωσικής επαρχίας, του Μπριάνσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία, είχαν επισημάνει ότι καταρρίφθηκε ουκρανικό drone. Από το περιστατικό αυτό «δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές», έγραψε στο Telegram ο Αλεξάντρ Μπογκομάζ, ο κυβερνήτης του Μπριάνσκ.

Εξάλλου τα συντρίμμια τριών drones εντοπίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας σε δρόμους του Μπέλγκοροντ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας που επίσης συνορεύει με την Ουκρανία, όπως δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

Τέλος ένα drone καταρρίφθηκε σήμερα στην περιοχή της Μόσχας, το οποίο πιστεύεται ότι είχε στόχο να πλήξει μη στρατιωτικές υποδομές, δήλωσε ο κυβερνήτης της Αντρέι Βορομπιόφ.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε κοντά σε έναν σταθμό διανομής φυσικού αερίου στην πόλη Κολόμνα, που βρίσκεται 110 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας, μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti επικαλούμενο τις τοπικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Ο Βορομπιόφ επεσήμανε ότι δεν υπήρξαν ζημιές στις υποδομές, αλλά ούτε και θύματα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έληξε ο συναγερμός στον εναέριο χώρο της Ρωσίας - Μυστήριο με το άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο

gazzetta
gazzetta reader insider insider