Γιούροβα (Κομισιόν): Το κράτος δικαίου είναι καθολική αξία την οποία συμφωνούμε να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιούροβα (Κομισιόν): Το κράτος δικαίου είναι καθολική αξία την οποία συμφωνούμε να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε
Η έκθεση του 2022 κάλυψε επίσης θέματα όπως η χρήση λογισμικών παρακολούθησης όπως το Pegasus σε Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Γαλλία.

Το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Ισπανία συζητήθηκε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τις Αξίες και την Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα σημείωσε ότι «η Επιτροπή καλωσορίζει το προσχέδιο του ψηφίσματος το οποίο συζητείται» καθώς επίσης και ότι (η Επιτροπή) εκτιμά το γεγονός ότι το προσχέδιο του ψηφίσματος υπογραμμίζει έναν αριθμό θετικών προσεγγίσεων της έκθεσης, συμπεριλαμβανομένων των πυλώνων που καλύπτει, όπως είναι η ανεξαρτησία, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των συστημάτων δικαιοσύνης, τα πλαίσια κατά της διαφοράς, η ελευθερία του τύπου και ο πλουραλισμός και άλλες ισορροπίες των θεσμών. Υπογράμμισε ότι «το κράτος δικαίου ως αρχή δεν είναι ιδεολογία. Το κράτος δικαίου είναι μία καθολική αξία την οποία συμφωνούμε να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε».

Η κ. Γιούροβα συμπλήρωσε ότι σε συνέχεια των αιτημάτων που έγιναν από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η Κομισιόν προσέθεσε ορισμένα νέα θέματα στην έκθεση της περασμένης χρονιάς, όπως τα δημόσια μέσα και η εφαρμογή των κρίσεων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η έκθεση του 2022 κάλυψε επίσης θέματα όπως η χρήση λογισμικών παρακολούθησης όπως το Pegasus σε Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Γαλλία» σημείωσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Όσον αφορά την Ελλάδα, όπως ανέφερε η Βιέρα Γιούροβα, η έκθεση αναγνωρίζει έναν αριθμό μέτρων που στοχεύουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του ελληνικού συστήματος δικαιοσύνης, την ώρα που μένει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών. Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι η απαίτηση καταγραφής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών δημιουργεί ανησυχία σε ό,τι έχει να κάνει με την δυνατότητα των ΜΚΟ να επιχειρούν στην Ελλάδα και να λαμβάνουν οικονομική στήριξη. Τέλος, ανέφερε ότι οι προκλήσεις στον τομέα των ΜΜΕ, η διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων, οι απειλές και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους ή η επάρκεια των πόρων των ρυθμιστικών αρχών των μέσων ενημέρωσης παραμένει επίσης ανησυχητική. Η έκθεση συνέστησε ότι η προστασία των δημοσιογράφων πρέπει να βελτιωθεί, σημείωσε η ίδια.

Σε σχέση με την Μάλτα, η έκθεση αντικατοπτρίζει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν το 2020 και που συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Ειδικότερα, οι μεταρρυθμίσεις για τους διορισμούς στο δικαστικό σώμα έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος στη Μάλτα, ανέφερε η Αντιπρόεδρος για τις Αξίες και την Διαφάνεια προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις παραμένουν, όπως η αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης καθώς η διάρκεια των διαδικασιών συνεχίζει να επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια.

Για την Ισπανία, η έκθεση για το 2022, υπογραμμίζει ότι η ανανέωση του συμβουλίου για την δικαιοσύνη εκκρεμεί από το τέλος του 2018 και υπήρχαν επιπλέον εκκλήσεις για τροποποίηση του συστήματος διορισμού σε αυτό το συμβούλιο με βάση για ευρωπαϊκά πρότυπα, υπογράμμισε η κ. Γιούροβα. Η Επιτροπή, όπως είπε, συνέστησε στην Ισπανία να προχωρήσει με την ανανέωση του συμβουλίου για τη δικαιοσύνη ως ζήτημα προτεραιότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

NextGenerationEU: Πράσινα ομόλογα ύψους 6 δισ. ευρώ εξέδωσε η Κομισιόν

Γεωργιάδης: Έχουμε χαμηλότερο πληθωρισμό και διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την ΕΕ

Υπό τον «φόβο» της ΕΕ η Meta χαλαρώνει τους κανόνες διαφημίσεων στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider