Μακρόν - ΣΙ: Έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία- «Καμία προοπτική πολιτικής διευθέτησης» λέει η Μόσχα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μακρόν - ΣΙ: Έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία- «Καμία προοπτική πολιτικής διευθέτησης» λέει η Μόσχα
Πηγή: Associated Press
Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Κίνας Εμανουέλ Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ απηύθυναν έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την προσφυγή στο πυρηνικό όπλο.

Τελευταία ενημέρωση 16:07

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Κίνας Εμανουέλ Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ απηύθυναν έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την προσφυγή στο πυρηνικό όπλο.

Χρειάζεται «η επανάληψη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν για την οικοδόμηση μίας βιώσιμης ειρήνης», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ ο Κινέζος ομόλογός του είπε ότι «τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν», ενώ καταδίκασε κάθε «επίθεση κατά αμάχων», καθώς και οποιαδήποτε «χρήση βιολογικών και χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τετ-α-τετ συνάντησή τους στο Πεκίνο.

Ο Σι κάλεσε την διεθνή κοινότητα «να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης μέχρι την εξέλιξή της εκτός ελέγχου».

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι προφανώς πρέπει τα πυρηνικά όπλα να αποκλεισθούν πλήρως από την σύρραξη.

«Ως προς το θέμα αυτό, πρέπει να γίνει υπενθύμιση προς όλους, κυρίως προς την Ρωσία η οποία ανακοίνωσε τις προάλλες ότι θέλει να αναπτύξει τέτοια όπλα στην Λευκορωσία, πράγμα που δεν συμφωνεί με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντί σας και απέναντι στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την κατ' ιδίαν συνάντηση Μακρόν-Σι.

Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και χαρακτηρίσθηκε «ειλικρινής και εποικοδομητική» από την γαλλική προεδρία.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κίνας δήλωσε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Γάλλο ομόλογό του ότι είναι έτοιμος να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή, όπως δήλωσε γάλλος διπλωμάτης που ήταν παρών στις συναντήσεις.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος «άσκησε πίεση επί του Σι Τζινπίνγκ να μην προσφέρει τίποτε στη Ρωσία που θα χρησιμεύσει στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Γάλλος διπλωμάτης, την ώρα που οι δυτικές χώρες ανησυχούν για το ενδεχόμενο αποστολής όπλων από την Κίνα στην Ρωσία.

Η Μόσχα αποκλείει ενδεχόμενη μεσολάβηση του Πεκίνου για την ειρήνευση στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο μιας κινεζικής μεσολάβησης για να σταματήσουν οι μάχες στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει την επίθεσή της.

«Ασφαλώς η Κίνα διαθέτει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό δυναμικό όσον αφορά τις μεσολαβητικές υπηρεσίες της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Όμως η κατάσταση με την Ουκρανία είναι περίπλοκη. Δεν υπάρχει προοπτική πολιτικής διευθέτησης. Και προς το παρόν δεν έχουμε άλλη λύση παρά να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας τον ευφημισμό των ρωσικών αρχών για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο μιας κινεζικής μεσολάβησης, αφού ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο Πεκίνο πως υπολογίζει στον Σι Τζινπίνγκ, για να «επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική».

Στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής τον Μάρτιο στη Μόσχα, οι Πούτιν και Σι είχαν εμφανισθεί ως στρατηγικοί σύμμαχοι αποφασισμένοι να αντισταθούν στον αμερικανικό ηγεμονισμό.

Η Κίνα από την πλευρά της έκανε λόγο για ένα ειρηνευτικό σχέδιο, όμως αυτό παραμένει πολύ αόριστο και πολύ θεωρητικό, καθώς το Πεκίνο επιμένει σε αντιφατικές αρχές, όπως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών -και συνεπώς της Ουκρανίας- και η υπεράσπιση των διπλωματικών συμφερόντων και της ασφάλειας της Ρωσίας

Μολονότι το Πεκίνο δηλώνει επισήμως ουδέτερο, ο Σι ουδέποτε καταδίκασε τη ρωσική επίθεση ενώ δεν έχει μιλήσει μέχρι τώρα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία υπογραμμίζει συχνά πως η ειρήνη περνάει από τον αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων απ' όλο το έδαφός της. Η Μόσχα από την πλευρά της, το ελάχιστο που θέλει είναι να παραιτηθεί το Κίεβο από πέντε περιφέρειες, τις οποίες έχει προσαρτήσει ο Πούτιν.

Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Φωτογραφία @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία είναι απάντηση στην επέκταση του ΝΑΤΟ

Wagner: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν το Μπαχμούτ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider