SZ για νίκη Μητσοτάκη: «Η επιβεβαίωση ενός εν ενεργεία πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε να είναι πιο θεαματική»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
SZ για νίκη Μητσοτάκη: «Η επιβεβαίωση ενός εν ενεργεία πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε να είναι πιο θεαματική»
Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στον εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στον εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Είναι φανερό πως και ο ίδιος ο νικητής εξεπλάγη από το αποτέλεσμα των εκλογών, επιτυγχάνοντας μία νίκη πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και η επιβεβαίωση ενός εν ενεργεία πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε να είναι πιο θεαματική» σημειώνει συγκεκριμένα η Süddeutsche Zeitung.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένα έθνος τραυματισμένο από την κρίση χρέους, τα χρόνια της βάναυσης λιτότητας και η προτροπή του Μητσοτάκη να μην διακινδυνευθεί η περαιτέρω ανάκαμψη της χώρας εξυπηρέτησε μια πολύ διαδεδομένη ανάγκη για ασφάλεια» αναφέρει ακόμα.

Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί επίσης πως για το εκλογικό αποτέλεσμα ευθύνεται και η αντιπολίτευση: «O Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν να προωθήσουν μια νέα, προοδευτική ατζέντα […] και η συνθηματολογία τους προφανώς ξυπνά τραυματικές αναμνήσεις. Η πτώση κατά 10% από τις εκλογές του 2019 μπορεί να εκληφθεί και ως το κύκνειο άσμα μιας πολιτικής καριέρας. Ο Τσίπρας απέτυχε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, την οποία διέλυσε κατά τη διάρκεια της θητείας του, και φαίνεται πλέον πως […] δεν μπορεί να απαλλαγεί από την αύρα του λαϊκιστή που αθετεί τον λόγο του».

Εν τω μεταξύ, η Handelsblatt σημειώνει: «Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει πως οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν καλή μνήμη και το χάος της εποχής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεχαστεί». Όσον αφορά στο νικητή των εκλογών, η οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι «ο Μητσοτάκης απέδειξε πως με υπομονετική δημοσιονομική πειθαρχία μια χώρα μπορεί να πετύχει πράγματα που φαίνονταν απίθανα πριν από λίγα χρόνια και πλέον η Ελλάδα αναπτύσσεται με εκπληκτικούς ρυθμούς, μειώνοντας παράλληλα το δημόσιο χρέος της».

«Στην Αθήνα, οι μετοχές και τα ομόλογα σημείωσαν τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και χρόνια, λόγω της ξεκάθαρης νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι η φιλική προς τις επιχειρήσεις πορεία θα συνεχιστεί», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

«Η Ελλάδα σήκωσε τα μανίκια και αξιοποίησε τα περιθώρια που της έδωσε η διεθνής κοινότητα μέσω των φθηνών δανείων. Σήμερα, δεν έχει μονάχα βελτιωθεί η ποιότητα του αναπτυσσόμενου τουριστικού τομέα, αλλά η χώρα πλέον εξάγει ολοένα και περισσότερα εγχώρια προϊόντα. Βεβαίως, η πλήρης ανάκαμψη δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, με το ΑΕΠ να βρίσκεται ακόμη κατά ένα τέταρτο κάτω από το επίπεδο του 2008. Χρειάζονται έτσι κι άλλες μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και την εκπαίδευση. Όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί απόδειξη ενός ρεαλισμού που καθιστά τη χώρα ελκυστική για τους επενδυτές» σημειώνει.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Scope: Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα

Bloomberg: Ο Μητσοτάκης «έσπασε» τα «δεσμά» της απλής αναλογικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider