Οι παγετώνες και τα καλύμματα πάγου της Γροιλανδίας λιώνουν τρεις φορές ταχύτερα από τις αρχές του 20ού αιώνα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters.
Η έρευνα παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για τις μακροπρόθεσμες αλλαγές στους παγετώνες και τα καλύμματα πάγου της Γροιλανδίας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει συμβάλει κατά την τελευταία δεκαετία κατά το ένα πέμπτο περίπου στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα, οι επιστήμονες χαρτογράφησαν 5.327 παγετώνες και καλύμματα πάγου που υπήρχαν στο τέλος της Μικρής Εποχής των Παγετώνων το 1900- μια περίοδο ευρείας ψυχρότητας όταν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία μειώθηκε κατά 2 βαθμούς Κελσίου, μετέδωσε το Reuters.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι παγετώνες της Γροιλανδίας έχασαν τουλάχιστον 587 κυβικά χιλιόμετρα (km3) πάγου τον τελευταίο αιώνα, γεγονός που αντιστοιχεί σε 1,38 χιλιοστά ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Αυτό ισοδυναμεί με 499 γιγατόνους (Gt) με έναν ανησυχητικό ρυθμό 4,34 Gt ανά έτος.
Εκτιμάται ότι η ταχύτητα με την οποία έλιωσε το νερό μεταξύ 2000 και 2019 ήταν τρεις φορές υψηλότερη από τον μακροπρόθεσμο (από το 1900) μέσο όρο.
«Βλέποντας πώς εξελίχθηκαν οι παγετώνες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορούμε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να προβλέψουμε πώς θα αλλάξουν στο μέλλον'», δήλωσε η Κλερ Μπόστον από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Προηγούμενες έρευνες με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων υποδεικνύουν ότι οι παγετώνες και τα καλύμματα πάγου της Γροιλανδίας θα μπορούσαν να χάσουν από 19% έως 28% του όγκου τους μέχρι το 2100.
'«Αυτές οι προβλέψεις χρησιμοποιούν μόνο πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η έρευνά μας παρέχει δεδομένα βάσης από περισσότερα από 100 χρόνια πριν'», δήλωσε η Μπόστον.
'«Βλέποντας πώς έχουν εξελιχθεί οι παγετώνες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούμε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να προβλέψουμε πώς θα αλλάξουν στο μέλλον'», συμπλήρωσε η ίδια.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο αντίκτυπος της απορροής των λιωμένων υδάτων από τη Γροιλανδία στον Βόρειο Ατλαντικό επεκτείνεται πέρα από την παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επηρεάζοντας την κυκλοφορία των ωκεανών του Βόρειου Ατλαντικού, τα ευρωπαϊκά κλιματικά πρότυπα και την ποιότητα των υδάτων των φιορδ της Γροιλανδίας και τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)