Στο εδώλιο από σήμερα αξιωματούχος της ΕΚΤ για δωροδοκία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο εδώλιο από σήμερα αξιωματούχος της ΕΚΤ για δωροδοκία
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρνείται τις κατηγορίες και αντιμετωπίζει 5ετή ποινή φυλάκισης.

Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα η δίκη του Πίτερ Κάζιμιρ, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. Η δίκη απειλεί το κύρος του θεσμού της ΕΚΤ, καθώς ένα από τα εν υπηρεσία στελέχη κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον δικαστηρίου της Σλοβακίας.

Ο Κάζιμιρ, ο οποίος αρνείται κάθε κατηγορία, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ως πέντε χρόνια, αν κριθεί ένοχος ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του προσέφερε δωροδοκίες ύψους 48.000 ευρώ, για να επιταχυνθούν οι φορολογικές διαδικασίες εις βάρος αρκετών επιχειρήσεων.

Μέχρι τώρα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας δεν έχει υποκύψει στις πιέσεις να παραιτηθεί από τη θέση του, η οποία συνιστά και θέση μέλους στο 26αμελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

«Δεν επηρέασα ποτέ οποιαδήποτε φορολογική διαδικασία προς όφελος φορολογούμενου στη διάρκεια της θητείας μου ως ΥΠΟΙΚ», δήλωσε ο Κάζιμιρ στο δικαστήριο, λίγο έξω από την Μπρατισλάβα, εμμένοντας στην αθωότητά του.

Η σημερινή διαδικασία σηματοδοτεί το ασυνήθιστο φαινόμενο ένας αξιωματούχος της ΕΚΤ να πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε κατηγορίες για ποινικά αδικήματα, ενώ παράλληλα συνδιαμορφώνει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, σε μια περίοδο που αμφισβητούνται έντονα οι πρακτικές αύξησης του κόστους δανεισμού, ως μέσο για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Οι επιπτώσεις ειναι ακόμα πιο σοβαρές για τη Σλοβακία, η οποία έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη με 11,9%

Με τη δίκη αυτή, ο 55χρονος Κάζιμιρ προστίθεται στον κατάλογο με τα στελέχη της ΕΚΤ που αντιμετωπίζουν διώξεις, μια λίστα που διευρύνεται από το 1999 που ιδρύθηκε ο οργανισμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider