Ερντογάν: Ελπίζουμε σε παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν: Ελπίζουμε σε παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα
Η συμφωνία λήγει στις 17 Ιουλίου. Η Μόσχα έχει υπονοήσει ότι μπορεί να εμποδίσει την παράτασή της.

Σε παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα -που έχει οριστεί να λήξει στις 17 Ιουλίου- ελπίζει ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Πιστεύω ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα ενεργήσουν με αίσθημα παγκόσμιας ευθύνης για αυτόν τον σκοπό. Αναμφίβολα, η Ουκρανία αξίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το Anadolu. «Με την ευκαιρία, θα ήθελα να τονίσω ξανά ένα σημείο που πάντα υπερασπιζόμουν επίμονα. Μια δίκαιη ειρήνη δεν έχει ηττημένους. Παρά τις διαφορές στην κατανόηση μεταξύ των μερών, είναι η πιο ειλικρινής επιθυμία μας να επιστρέψουμε στην αναζήτηση της ειρήνης το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Τουρκία, ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, που είχαν σταματήσει μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού με αξιωματούχους από τις τρεις χώρες και τον ΟΗΕ δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να επιβλέπει τις αποστολές. Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν μεταφερθεί σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Ρώσοι αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν έντονα, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εμποδίσει την παράταση της συμφωνίας αυτόν τον μήνα, διαμαρτυρόμενοι ότι τμήματα της συμφωνίας που επιτρέπουν τις ρωσικές εξαγωγές έχουν μείνει ανεκπλήρωτα.

Η Τουρκία, που επαινείται διεθνώς για τον μοναδικό μεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, έχει επανειλημμένα προτρέψει το Κίεβο και τη Μόσχα να τερματίσουν τον πόλεμο μέσω συνομιλιών.

«Είμαστε στη διαδικασία να εργαζόμαστε για το πόσο καιρό μπορούμε να παρατείνουμε τη συμφωνία μετά τις 17 Ιουλίου. Ελπίζουμε ότι θα παρατείνεται τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες, και όχι κάθε δύο μήνες. Θα κάνουμε μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση με απώτερο στόχο να αυξηθεί η συμφωνία σε διετή διάρκεια», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει το θέμα και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider