Βρετανία: Εντάχθηκε στην εμπορική συμφωνία CPTPP των χωρών του Ειρηνικού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Εντάχθηκε στην εμπορική συμφωνία CPTPP των χωρών του Ειρηνικού
Το Λονδίνο αποκτά πρόσβαση σε μια περιοχή με συνολικό ΑΕΠ 12 τρισ. λιρών (15,7 τρισ. δολάρια).

Η Βρετανίδα υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου, Κέμι Μπάντενοχ, υπέγραψε επίσημα μια συνθήκη που επιβεβαιώνει την ένταξη της χώρας της, στο τεράστιο μπλοκ του Ινδο-Ειρηνικού CPTPP (Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διειρηνική Συνεργασία) - μια κίνηση που αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία της χώρας μετά το Brexit.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε την Κυριακή στη Νέα Ζηλανδία, θα λάβει πλέον κοινοβουλευτικό έλεγχο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλα κράτη της CPTPP θα ολοκληρώσουν επίσης τις δικές τους νομοθετικές διαδικασίες. Πάνω από το 99% των σημερινών προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου που εξάγονται σε χώρες της CPTPP, θα είναι σύντομα επιλέξιμα για μηδενικούς δασμούς, δήλωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ομάδα των 11 κρατών για την συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Καναδά, το Μεξικό, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι το πρώτο ευρωπαϊκό έθνος που θα ενταχθεί στο μπλοκ, το οποίο σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, θα ξεκλειδώσει το εμπόριο σε μια περιοχή με συνολικό ΑΕΠ 12 τρισ. λιρών (15,7 τρισ. δολάρια).

Σύμφωνα με το CNBC, μένει να δούμε πόσο η συμφωνία ωφελεί πραγματικά τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας. Με βάση τις εκτιμήσεις της ίδιας της κυβέρνησης, η συμφωνία θα αυξήσει το μακροπρόθεσμο εγχώριο ΑΕΠ κατά μόλις 0,08%, το οποίο θα έχει μικρό αντίκτυπο για να αντισταθμίσει τις απώλειες του ευρωπαϊκού εμπορίου ως αποτέλεσμα του Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Η Μπάντενοχ δήλωσε ότι η Βρετανία χρησιμοποιεί το καθεστώς της ως ανεξάρτητου εμπορικού έθνους για να ενταχθεί σε ένα «συναρπαστικό, αναπτυσσόμενο, στραμμένο προς το μέλλον εμπορικό μπλοκ».

«Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου και θα στηριχθεί στις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που οι επιχειρήσεις που ανήκουν στην CPTPP υποστηρίζουν ήδη πάνω-κάτω στη χώρα», ανέφερε σε δήλωσή της. Ένας στους 100 εργαζόμενους στη Βρετανία απασχολούνταν σε μια επιχείρηση που εδρεύει σε μια χώρα της CPTPP, σύμφωνα με την κυβέρνηση που επικαλείται στοιχεία του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider