Σ. Αραβία: Θερμοκήπια στην έρημο για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σ. Αραβία: Θερμοκήπια στην έρημο για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας
Το Ριάντ με τη βοήθεια ολλανδικής εταιρείας θέλει να δημιουργήσει «ένα συνθετικό κλίμα» για να... ανθίσει η έρημος.

Η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται με μια ολλανδική εταιρεία κατασκευής θερμοκηπίων για να δημιουργήσει «ένα συνθετικό κλίμα» για να... ανθίσει η έρημος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το έργο θα εκτείνεται σε μια περιοχή μεγέθους περίπου 15 γηπέδων ποδοσφαίρου, για να σχηματίσει μια «όαση κηπουρικής» στα περίχωρα του Νέομ, μιας εντελώς νέας πόλης που χτίζεται στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας. Η δέσμευση του Βασιλείου στο συγκεκριμένο έργο σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε τεχνολογία τροφίμων, για μια χώρα της οποίας το κατά κύριο λόγο άνυδρο τοπίο και οι ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες, την έχουν αφήσει εδώ και καιρό να εξαρτάται από τις εισαγωγές για την παροχή των περισσότερων τροφίμων.

Σύμφωνα με τον ανάδοχο του έργου, την ολλανδική εταιρεία Van Der Hoeven, αυτό αποτελεί μόνο την αρχή. Το συμβόλαιο 120 εκατομμυρίων δολαρίων με τη Σαουδική κυβέρνηση συνεπάγεται το σχεδιασμό και την κατασκευή δύο εγκαταστάσεων δοκιμών στα περίχωρα του Νέομ, μαζί με την εξυπηρέτηση και τη λειτουργία τους για πολλά χρόνια.

«Χτίζουμε ένα συνθετικό κλίμα όπου η καλλιέργεια σε εξωτερικούς χώρους είναι δύσκολη», με στόχο τα φυτά να παράγουν προϊόντα όλο το χρόνο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Van Der Hoeven, Michiel Schoenmaeckers, σε συνέντευξή του στο Άμστερνταμ.

Η επισιτιστική ασφάλεια είναι προτεραιότητα για τον οραματιστή του έργου του Νέομ- τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν- ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να μετατρέψει μια έκταση ερήμου στο μέγεθος του Βελγίου σε μια περιοχή υψηλής τεχνολογίας που μπορεί τελικά να φιλοξενήσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Μάλιστα ο επείγων χαρακτήρας του έργου έχει αυξηθεί, από τότε που η παγκόσμια πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξέθεσαν την ευθραυστότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και ανέδειξε κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider