Νέα Φιλαδέλφεια: Στο «μικροσκόπιο» οι ευθύνες για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα Φιλαδέλφεια: Στο «μικροσκόπιο» οι ευθύνες για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν
Η Ελληνική Αστυνομία φέρεται να γνώριζε για την έλευση των Κροατών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αφού είχε ενημερωθεί σχετικώς εδώ και δύο ημέρες από την αστυνομία του Μαυροβουνίου. 

Τελευταία ενημέρωση 19:08

Το «φως» της δημοσιότητας βλέπουν έγγραφα, τα οποία - σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές - ενημέρωναν για την έλευση των Κροατών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αρκετά πριν την αιματηρή συμπλοκή στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία στοίχισε τη ζωή σε έναν 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ και για την οποία μάλιστα διατάχθηκε ΕΔΕ για τις ευθύνες των αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ η προϊσταμένη της εισαγγελίας Εφετών εποπτεύει τις έρευνες.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει, η Ελληνική Αστυνομία φέρεται να γνώριζε για την έλευση των Κροατών οπαδών, αφού είχε ενημερωθεί σχετικώς εδώ και δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η αστυνομία του Μαυροβουνίου είχε ενημερώσει την ΕΛΑΣ ότι «επικίνδυνοι φίλαθλοι» πέρασαν από τα σύνορα της χώρας τους με προορισμό την Αθήνα. Στη δημοσιότητα έρχονται και τα σχετικά έγγραφα.

«Θεωρείται ότι ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα ΑΕΚ - Ντιναμό» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσε νωρίτερα την άμεση απομάκρυνση από τις θέσεις ευθύνης τους 7 Αξιωματικών της ΕΛΑΣ και διενέργεια εσωτερικής έρευνας.

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις ευθύνες των αστυνομικών υπηρεσιών ανατέθηκε στον προϊστάμενο του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα.

Την ίδια ώρα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ, zητώντας την έρευνα προς πάσα κατεύθυνση, καθώς βάσει δημοσιευμάτων οι Κροάτες οπαδοί φέρεται να είχαν εντοπιστεί από τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές να κινούνται επί της εθνικής οδού, αλλά στη συνέχεια κατάφεραν να διαφύγουν της προσοχής και της εποπτείας των αρχών.

Την εποπτεία των ερευνών έχει ήδη η προϊσταμένη της εισαγγελίας Εφετών Μαρία Γκανέ, η οποία, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ζήτησε να ενημερώνεται για κάθε στάδιο της έρευνας.

Η κα. Γκανέ θα έχει άμεση ενημέρωση και συνεργασία με τους εισαγγελείς Πρωτοδικών που έχουν επιληφθεί των ερευνών, ώστε να διενεργηθούν με γρήγορους ρυθμούς όλες οι αναγκαίες προανακριτικές ενέργειες για την διερεύνηση κάθε πτυχής της υπόθεσης, που κόστισε την ζωή του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη

Η επικεφαλής της εισαγγελίας Εφετών έχει ήδη ενημερωθεί για τις ενέργειες που γίνονται ώστε να ταυτοποιηθεί ο φυσικός αυτουργός της δολοφονικής επίθεσης με μαχαίρι που δέχθηκε ο 29χρονος. Επίσης, φέρεται να έχει ήδη δώσει εντολή να μην μείνει εκτός ελέγχου κανένας υπαίτιος για όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια και να συνεχιστούν εντατικά οι συλλήψεις, ώστε να βρεθούν ενώπιον των Αρχών οι δράστες της οπαδικής βίας και να τους αποδοθούν ποινικές ευθύνες ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχής τους σε όσα έγιναν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

«Είχε σταλεί διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για τη μετακίνηση των χούλιγκαν»

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το Αρχηγείο του Σώματος, με βάση πληροφορίες από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, αλλά και από τις κροατικές αρχές, είχε εκδώσει διαταγή που εστάλη στις εισόδους της χώρας και τις υπηρεσίες από την Κακαβιά προς Αθήνα αλλά και από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, σύμφωνα με την οποία, αν εντοπίζονταν αυτοκίνητα με Κροάτες οπαδούς να γίνει έλεγχος και να ενημερώνεται συνεχώς η Αθήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς χώρους είχε αποστείλει τρία έγγραφα στο Αρχηγείο, αρχής γενομένης από τις 6-8-2023, σύμφωνα με τα οποία υπήρχε ενημέρωση από το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας ότι επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα περίπου 100 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι οποίοι θα φιλοξενούνταν από οπαδούς ελληνικής ομάδας, ή θα διέμεναν σε σπίτια Airbnb, ενώ επίσης αναφέρονταν πληροφορίες ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ ενημερώθηκαν για αυτές τις αφίξεις και οργανώνονταν γύρω από το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, εκδόθηκε η διαταγή του Αρχηγείου που εστάλη στην Κακαβιά και τη Θεσσαλονίκη, αλλά παρά την ενημέρωση και το γεγονός ότι υπήρξε πληροφόρηση και από το Μαυροβούνιο ότι πέρασαν και από εκεί, οι χούλιγκαν κατάφεραν να φτάσουν στην Αθήνα και να προκαλέσουν τα σοβαρότατα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σημειώνεται επίσης ότι ένα μέρος των χούλιγκαν εντοπίστηκε στα διόδια Ελευσίνας από την Ασφάλεια, ενώ πολλοί έκαναν στάση στο Κιάτο, από όπου κινήθηκαν τμηματικά, είτε με τα αυτοκίνητα τους είτε με τον Προαστιακό, με προορισμό την Αθήνα. Το μεγαλύτερο μέρος, με περίπου 25 αυτοκίνητα, κατέληξε χθες το βράδυ στον σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ, όπου μαζί με Έλληνες οπαδούς που τους περίμεναν, μετέβησαν με τρένο στα Πευκάκια και από εκεί με τα πόδια στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου επιτέθηκαν στους οπαδούς της ΑΕΚ.

ΣΤΑΣΥ: Ο σταθμάρχης του Μετρό ενημέρωσε για τους οπαδούς

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΣΤΑΣΥ, υπήρξε ενημέρωση για την παρουσία των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Μετρό, Γραμμή 1, το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου, προσθέτοντας πως έγιναν αμέσως αντιληπτοί από τον σταθμάρχη, ο οποίος προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες υπηρεσιακά διαδικασίες με την πληροφορία να διαβιβάζεται στην ΕΛΑΣ, όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, «πολυπληθής ομάδα ατόμων εισήλθε στον σταθμό της Γραμμής 1 του Μετρό "Ειρήνη" και έγινε άμεσα αντιληπτή από τον σταθμάρχη. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές διαδικασίες, ο σταθμάρχης ενημέρωσε τον συντονιστή δικτύου και τον ελεγκτή ασφάλειας της ΣΤΑ.ΣΥ για την παρουσία των ατόμων στον σταθμό και την επιβίβασή τους σε συρμό με κατεύθυνση τον Πειραιά. Η πληροφορία διαβιβάστηκε άμεσα στον συντονιστή του σχεδίου Αριάδνη της ΕΛ.ΑΣ. Τα άτομα αποβιβάστηκαν στον σταθμό "Περισσός"».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου για Νέα Φιλαδέλφεια: «Δεν θα δίσταζα να παραιτηθώ αν αφορούσε πολιτικό σχεδιασμό»

«Βολές» ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση για την δολοφονία του νεαρού φιλάθλου της ΑΕΚ

Νέα Φιλαδέλφεια: Νεκρός οπαδός της ΑΕΚ από επίθεση χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ – ΕΔΕ από την ΕΛΑΣ - Αναβολή του αγώνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider