Δύσκολη νύχτα στον Έβρο: Εκκενώνεται το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης - Νεκρός άντρας στη Δαδιά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολη νύχτα στον Έβρο: Εκκενώνεται το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης - Νεκρός άντρας στη Δαδιά
Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου μαίνεται για τρίτη ημέρα η μεγάλη πυρκαγιά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τελευταία ενημέρωση 11.45

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, όπου μαίνεται για τρίτη ημέρα η μεγάλη πυρκαγιά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η μεταφορά των ασθενών, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, γίνεται με ασθενοφόρα που έχει διαθέσει το Υπουργείο Υγείας και με την συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή για αυτό το σκοπό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρτοποιός στην ενημέρωση ανέφερε: «Λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς και με στόχο την προάσπιση της υγείας των ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αυτή τη στιγμή, παρόλο που έχει προκύψει τέτοια ανάγκη, γίνονται όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες, έτσι ώστε - εφόσον κριθεί απαραίτητο - να εκκενωθεί με ασφάλεια το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης».

Τελικά η εκκένωση ξεκίνησε λόγο αργότερα, καθώς η φωτιά είναι κοντά στην πόλη, αλλά κυρίως υπάρχουν πυκνοί καπνοί που δημιουργούν έντονα προβλήματα, για αυτό άλλωστε εκδόθηκαν δυο μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά πόρτες και παράθυρα.

Νεκρός άντρας στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε απόψε λίγο μετά τις 20.00 στην επαρχιακή οδό Δαδιάς-Λευκίμης από υπάλληλο του Δασαρχείου Σουφλίου. Βάσει των πρώτων πληροφοριών πρόκειται για νεαρό άνδρα πιθανόν μετανάστη που εισήλθε παράνομα στη χώρα .

Σύμφωνα με μαρτυρίες η σορός είναι νεαρού άντρα, εντοπίστηκε επί του οδοστρώματος σε σημείο από το οποίο είχε περάσει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 12.00 στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και εικάζεται ότι ο θάνατός του προήλθε από την έκθεσή του στις υψηλές θερμοκρασίες της πυρκαγιάς και τον καπνό. Σημειώνεται ότι την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού.

Σε πλήρη εξέλιξη τρία μέτωπα στον Έβρο

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους, το οποίο τους ενημέρωνε ότι οι καπνοί από την δασική πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη κατευθύνονται προς την πόλη, συμβουλεύοντά τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

Το ένα κύριο μέτωπο είναι στη Νίψα, πάνω από την Εγνατία Οδό, ενώ ακολουθεί και το μέτωπο από την κάτω πλευρά της Εγνατίας στο Δωρικό, όπως και εκείνος που κινείται από το Λουτρό προς το Μοναστηράκι.

Πύρινος εφιάλτης σε πολλαπλά μέτωπα: Μαίνονται οι φωτιές σε Έβρο, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα, Ροδόπη

Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ μηνύματα από το 112 εστάλησαν και σε άλλα δύο χωριά, τα Άβαντα και το Διαλεκτό.

Νέο μήνυμα εστάλη λίγο πριν τις 11 τη νύχτα από το 112 λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα στις 10:52 εστάλη οδηγία προς τους κατοίκους του οικισμού Παλινοστούντων Παλαγίας να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη.

Στη μάχη με τις φλόγες εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου 2023 στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Στις πυρκαγιές, επίσης, που έχουν εκδηλωθεί στον Έβρο επιχειρούν:

  • 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 4 Ε/Π, σε δασική έκταση στην Δαδιά Έβρου
  • 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Α/Φ, σε δασική έκταση στα Λάβαρα Έβρου

Έφτασε η βοήθεια από την Κύπρο - Καθ' οδόν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες

Η ρουμανική αποστολή που κινητοποιήθηκε άμεσα για να προσφέρει για μια ακόμα φορά τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα, αναμένεται αργά απόψε το βράδυ στη χώρα μας, ενώ δύο αεροσκάφη από την Κύπρο προσγειώθηκαν ήδη στο διεθνές αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα αποτελέσει και βάση των επιχειρήσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εν μέσω των συνθηκών ακραίου και πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε χθες το απόγευμα στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα παροχής εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Στο ελληνικό αίτημα που υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν άμεσα:

- Η Ρουμανία, η οποία προσφέρθηκε να συνδράμει με πεζοπόρο τμήμα με 56 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και

- Η Κύπρος, η οποία δήλωσε την ετοιμότητά της να αποστείλει 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractors, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.

Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες αναμένεται να περάσουν τα σύνορα πριν τα μεσάνυχτα, ενώ τα δύο κυπριακά αεροσκάφη θα επιχειρήσουν με το πρώτο φως της μέρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυροσβεστική: 63 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο - 10 μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη

Διυπουργική για τις πυρκαγιές: Τα πέντε μέτρα που αποφασίστηκαν

Πυρκαγιές: Στον Έβρο μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider