Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα στείλει για πρώτη φορά στην Ουκρανία τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά διάτρησης θωράκισης που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε σε γνώση του Reuters και επιβεβαιώθηκε ξεχωριστά από δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Τα πυρομαχικά, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταστροφή ρωσικών αρμάτων μάχης, αποτελούν μέρος ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία που πρόκειται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα. Τα πυρομαχικά μπορούν να εκτοξευθούν από άρματα μάχης Abrams των ΗΠΑ, τα οποία, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα, αναμένεται να παραδοθούν στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες.
Ένας από τους αξιωματούχους ανέφερε ότι το επερχόμενο πακέτο βοήθειας θα κυμαίνεται μεταξύ 240 και 375 εκατομμυρίων δολαρίων, ανάλογα με το τι περιλαμβάνει.
Η αξία και το περιεχόμενο του πακέτου εξακολουθούσαν να μην έχουν οριστικοποιηθεί, είπαν οι αξιωματούχοι. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Αν και η Βρετανία έστειλε πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το έτος, αυτή θα ήταν η πρώτη αποστολή πυρομαχικών από τις ΗΠΑ και πιθανότατα θα προκαλέσει διαμάχες. Η διαφαινόμενη αποστολή ακολουθεί μια προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να παράσχει πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, παρά τις ανησυχίες για τους κινδύνους που ενέχουν τέτοια όπλα για τους αμάχους.
Η χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου έχει συζητηθεί έντονα, με αντιπάλους όπως ο Διεθνής Συνασπισμός για την Απαγόρευση των Όπλων Ουρανίου να αναφέορυν ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία από την κατάποση ή την εισπνοή σκόνης απεμπλουτισμένου ουρανίου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων και των γενετικών ανωμαλιών.
Ένα υποπροϊόν του εμπλουτισμού ουρανίου, το απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται για πυρομαχικά επειδή η εξαιρετική του πυκνότητα δίνει σε αυτά την ικανότητα να διεισδύουν εύκολα στην θωράκιση του άρματος και να αυτοαναφλέγονται σε ένα σύννεφο σκόνης και μετάλλου.
Ενώ το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ραδιενεργό, είναι πολύ λιγότερο από το φυσικό ουράνιο, αν και τα σωματίδια μπορούν να παραμείνουν ενεργά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου σε τεράστιες ποσότητες στους Πολέμους του Κόλπου το 1990 και το 2003 και στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999.
Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ αναφέρει ότι μελέτες στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το Κουβέιτ, το Ιράκ και τον Λίβανο, «έδειξαν ότι η ύπαρξη υπολειμμάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου διασκορπισμένα στο περιβάλλον δεν αποτελεί ραδιολογικό κίνδυνο για τον πληθυσμό των πληγεισών περιοχών».
Ωστόσο, το ραδιενεργό υλικό θα μπορούσε να προσθέσει νέα βάρη στην τεράστια πρόκληση καθαρισμού της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο. Τμήματα της χώρας είναι ήδη διάσπαρτα με πυρομαχικά από βόμβες διασποράς που δεν έχουν εκραγεί και άλλα πυρομαχικά, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες νάρκες κατά προσωπικού.