Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Η ενιαία εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών μπορεί να λειτουργήσει ως θετικό παράδειγμα για άλλους τομείς

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Η ενιαία εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών μπορεί να λειτουργήσει ως θετικό παράδειγμα για άλλους τομείς
Η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου συμμετείχε στo 10o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum X) το οποίο διεξάγεται από τις 9 μέχρι τις 12 Απριλίου 2025.

Η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου συμμετείχε στo 10o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum X) το οποίο διεξάγεται από τις 9 μέχρι τις 12 Απριλίου 2025.

Η κ. Παπακωνσταντίνου συνομίλησε με τον κ. Korbinian Ibel, Γενικό Διευθυντή στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (DG Universal & Diversified Institutions, European Central Bank) με θέμα την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών και των ελληνικών τραπεζών εν μέσω εντεινόμενων γεωπολιτικών κινδύνων.

«Στην παρούσα συγκυρία η αβεβαιότητα έχει αρχίσει να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά. Οπότε, οι κατευθύνσεις που δίνονται από εποπτικής σκοπιάς για την ανθεκτικότητα των τραπεζών αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία.», είπε η κ. Παπακωνσταντίνου.

Κατά την ομιλία του ο κ. Ibel εξήγησε ότι στα τελευταία 10 και πλέον έτη της λειτουργίας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει ενισχυθεί και έχουν βελτιωθεί τα θεμελιώδη μεγέθη τους παρά τις προκλήσεις που πηγάζουν από το μακροοικονομικό περιβάλλον και τις διαδοχικές εξωγενείς διαταραχές.

Η κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Ibel συμφώνησαν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδείξει εντυπωσιακή πρόοδο, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Ο κ. Ibel παρουσίασε τα βασικά στοιχεία που διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα των τραπεζών έναντι γεωπολιτικών κινδύνων: επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα, πλήρης εξυγίανση των ισολογισμών, ικανοποιητική κερδοφορία και υψηλή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα.

Αναφερόμενη στην ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, μεταξύ άλλων μέσω της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, η κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι:

«Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο ευρωπαϊκό και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας και η ενιαία εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών μπορεί να λειτουργήσει ως θετικό παράδειγμα για άλλους τομείς.».

Τέλος, οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της κοινής εποπτικής κουλτούρας είναι κρίσιμης σημασίας για την ευθυγράμμιση της εποπτικής προσέγγισης μεταξύ των επιμέρους αρμόδιων αρχών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider