Στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης.
Όπως ανέφερε ο υπουργός το φαινόμενο θα είναι σε εξέλιξη μέχρι την Πέμπτη το βράδυ και για το λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση ενώ τις επόμενες ώρες θα έχουμε καταιγίδες και στην Αττική.
Διασώθηκαν 417 πολίτες – Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του αεροδρομίου της Σκιάθου
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, έχουν πραγματοποιηθεί 552 αντλήσεις, 172 διασωστικές επιχειρήσεις από τις οποίες διασώθηκαν 417 πολίτες. Από την αρχή του φαινομένου εστάλησαν 14 μηνύματα του 112. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει λάβει από εχθές το πρωί μέχρι τώρα 2.000 κλήσεις. Αναφορικά με την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης τα οχήματα που βρίσκονταν στο σημείο ανακατευθύνθηκαν προς ασφαλείς οδούς. Ήδη αποκαταστάθηκε η λειτουργία του αεροδρομίου Σκιάθου και οι πτήσεις εκτελούνται κανονικά ενώ το λιμάνι Βόλου εξακολουθεί να είναι εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας για λόγους ασφαλείας καθώς η κακοκαιρία θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη το βράδυ.
Φαινόμενα που είναι συγκρίσιμα με εκείνα στις νότιες πλαγιές των Άλπεων
Η σφοδρότητα των φαινομένων θυμίζει εκείνη που επικρατεί στις νότιες πλαγιές των Άλπεων, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και αντιπρόεδρο του Δ.Σ του Κέντορυ Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της Γ.Γ.Π.Π., Δημήτρη Ζιακόπουλο. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών φαίνεται ότι στην ορεινή περιοχή της Μαγνησίας έπεσαν 600-800 χιλιοστά βροχής σε ένα 24ωρο, που είναι ένα τεράστιο ποσό για τις περιοχές της Ευρώπης όπως εκτίμησε ο κ. Ζιακόπουλος. Ταυτόχρονα στην πεδινή Θεσσαλία, τα ποσά ήταν στα 400-500 χιλιοστά που είναι μια επίσης πολύ μεγάλη τιμή. «Έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είναι πρωτοφανές στα μετεωρολογικά χρονικά του τόπου από τότε που έχουμε αρχεία», ανέφερε.
Τι να αναμένουν οι πολίτες τις επόμενες ώρες
Στις περιοχές της Θεσσαλίας και κυρίως των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων και στις δυτικότερες περιοχές του νομού Λάρισας και Μαγνησίας καθώς και στις βορειότερες περιοχές της Φθιώτιδας, απόψε και μέχρι αύριο το μεσημέρι τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα. Τα μοντέλα δείχνουν προγνωστικά 200-250 χιλιοστά βροχής. «Ευχόμαστε όλοι να αντέξει ο κάμπος, να μην ξεχειλίσουν ποτάμια, να μην σπάσουν φράγματα», σημείωσε ο κ. Ζιακόπουλος.
Στις περιοχές της Μαγνησίας, των Β. Σποράδων, της ΒΑ Σπερχειάδας και της Φθιώτιδας, θα είναι σχετικά καλά μέχρι αύριο το πρωί αλλά μέχρι το μεσημέρι αναμένεται ένταση των φαινομένων και για αυτό απαιτείται προσοχή, όπως επισημάνθηκε.
Ο κύκλος της πρωτοφανούς κακοκαιρίας θα κλείσει την Πέμπτη το απόγευμα με το τελευταίο επεισόδιο να αναμένεται να καταγραφεί γύρω στις 8-9 το βράδυ στις περιοχές από τις οποίες άρχισε (Μαγνησία, Σποράδες κλπ).
Τις επόμενες ώρες αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες και στην Αττική. «Εκτιμούμε ότι η ένταση των φαινομένων δεν θα είναι μεγάλη, 20-30 χιλιοστά αλλά η εμπειρία μας λέει ότι ακόμη και με τόσα χιλιοστά, δημιουργούνται προβλήματα», σημείωσε ο κ. Ζιακόπουλος.
Ζαχαρής (ΔΕΔΔΗΕ): Η αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει αφού αποκτήσουμε πρόσβαση
Αναφερόμενος στον χρονικό ορίζοντα της αποκατάστασης των ζημιών, ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειών του ΔΕΔΔΗΕ, Στρατής Ζαχαρής τόνισε ότι αυτή θα καταστεί εφικτή μόλις ο ΔΕΔΔΗΕ αποκτήσει πρόσβαση στα σημεία όπου έχει γίνει η ζημιά.
«Η δικιά μας προσπάθεια για αποκατάσταση ξεκινά όταν αποκτήσουμε δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση εκεί που έχει γίνει η ζημιά. Δεν είναι εφικτό αυτό. Χρειάζεται υπομονή. Όπου μπορούμε, επεμβαίνουμε και αποκαθιστούμε, είναι ακραίο φαινόμενο. Πρέπει να σκεφτόμαστε και την προστασία των ανθρώπων μας» ανέφερε σχετικά.
Όπως σημείωσε ότι εξαρχής ο διαχειριστής μετέφερε εξοπλισμό και ανθρώπους στις περιοχές που είχαν υποδειχθεί ότι θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Από την πρώτη στιγμή 13 γραμμές με αντιστάσεις ήταν εκτός (αντιστοιχούν σε περίπου 70.000 καταναλωτές). Αυτή τη στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή του βόλου, λιγότεροι από 500 σταθμοί είναι εκτός, κάτι που αντιστοιχεί σε 20.000 καταναλωτές. Επίσης, στη Σκιάθο έχει αποκατασταθεί η παροχή ρεύματος.
Πόσο καλά ανταποκρίθηκαν οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το εάν οι μηχανισμοί λειτούργησαν σωστά, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ό,τι έχει να κάνει με τις οδηγίες που δόθηκαν και δίδονται επαρκούν μέχρι κάποιο σημείο. Και αυτό θα πρέπει να μελετηθεί από εδώ και πέρα σε μια πιο ευρεία αλλαγή των πολιτικών μας σε σχέση με το τι φυσικά φαινόμενα παρουσιάζονται πλέον στην Ευρώπη, στην Μεσόγειο, στον πλανήτη αλλά και στην χώρα μας και το εάν οι υποδομές επαρκούν και με το τι πρέπει να γίνει».
Όπως επισημάνθηκε σε καμιά χώρα του κόσμου δεν αντέχουν οι υποδομές με 500 χιλιοστά βροχής. Η Μαγνησία άντεξε γιατί υπήρχαν οι υποδομές και βοήθησαν και οι ανακοινώσεις της Γ.Γ.Π.Π τουλάχιστον στο να σωθούν ζωές. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε ότι τα νούμερα που καταγράφτηκαν παραπέμπουν σε φαινόμενα που παρατηρούνται στη ΝΑ Ασία.