Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όταν χτυπήθηκε από κεραυνό, κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας που έπληξε χθες το βράδυ τη δυτική Γερμανία. Σε πολλά σημεία οι δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ αναφέρθηκαν και τροχαία ατυχήματα λόγω της έντονης βροχόπτωσης και της περιορισμένης ορατότητας.
Ο άνδρας σκοτώθηκε ακαριαία, καθώς χτυπήθηκε από κεραυνό ενώ οδηγούσε σκούτερ, στην περιοχή του Κόμπλεντς, στη Ρηνανία - Παλατινάτο. Συνολικά, η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 200 κλήσεις, κυρίως για δέντρα πεσμένα στον δρόμο και πλημμυρισμένα υπόγεια. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκε προσωρινά σε κάποια σημεία και η κυκλοφορία των τρένων σταμάτησε για λίγες ώρες προκειμένου να καθαριστούν οι ράγες από λάσπες και κορμούς δέντρων.
Στους αυτοκινητοδρόμους Α3 και Α48 σημειώθηκαν πέντε τροχαία ατυχήματα, στα οποία τραυματίστηκαν τρία άτομα, δύο εκ των οποίων σοβαρά. Στην περιοχή Βορμς έκλεισαν ένα σχολείο και δύο παιδικοί σταθμοί, λόγω ζημιών από έντονη χαλαζόπτωση, με χαλάζι μεγέθους μπάλας του γκολφ, όπως μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD.
Έντονες βροχοπτώσεις, αλλά περιορισμένα περιστατικά έκτακτης ανάγκης καταγράφηκαν και στις περιοχές Μάιντς, 'Αιφελ και Τρίερ της δυτικής Γερμανίας. Από το πρωί βρέχει σε μεγάλο μέρος της χώρας, η Μετεωρολογική Υπηρεσία ωστόσο προβλέπει ύφεση από το απόγευμα και επιστροφή σε καλοκαιρινές συνθήκες από αύριο. Τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς.
Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για τον θάνατο περισσότερων δέντρων από ποτέ στα γερμανικά δάση, προειδοποιούν οι επιστήμονες
Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τον μαζικό «θάνατο» των δέντρων στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ. Ολόκληρες περιοχές δασών χάνονται ανεπανόρθωτα, προειδοποιούν οι ειδικοί.
«Το δάσος δεν μπορεί να προσαρμοστεί. Ποτέ μέχρι τώρα δεν πέθαιναν τόσα πολλά δέντρα», δηλώνει στο SWR ο Χάινριχ Σπίκερ, επικεφαλής από κοινού με τον συνάδελφό του Χανς-Πέτερ Κάλε μελέτης για τον Μέλανα Δρυμό. «Υπάρχει πολύ στενή σχέση μεταξύ του καιρού, δηλαδή του ισοζυγίου νερού και του ποσοστού θνησιμότητας. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι περιορισμένες βροχοπτώσεις αυξάνουν τα ποσοστά θανάτου των δέντρων, τα οποία χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες και βροχή», εξηγεί ο επιστήμονας και επισημαίνει ότι στη Γερμανία αυξάνονται και επιμηκύνονται οι περίοδοι ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Το δάσος δεν είναι προετοιμασμένο για αυτό, συνεχίζει ο κ. Σπίκερ και αναφέρει ότι κανονικά πεθαίνει το 2-5% των δέντρων, αλλά τα τελευταία χρόνια το ποσοστό έχει φθάσει ακόμη και στο 40%. «Ποτέ δεν έχουμε βιώσει τόσο υψηλά ποσοστά θανάτου δέντρων όσο σήμερα. Όταν μιλούσαμε για καταστροφή των δασών στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, τα ποσοστά ήταν 10-12% και είχαν σχέση με τους ρύπους στην ατμόσφαιρα», προσθέτει.
Ο ίδιος εισηγείται ως τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου την αναδάσωση και με είδη δέντρων από άλλες περιοχές του κόσμου, αλλά παραδέχεται ότι «οι γνώσεις μας για την ανάπτυξη των δασών είναι περιορισμένες και υπόκεινται σε πολλές αβεβαιότητες, έτσι το πώς και το εάν μπορεί να σωθεί το δάσος είναι προς το παρόν εντελώς αβέβαιο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ