Η Πολωνία δεν πραγματοποιεί παρά μόνο παραδόσεις όπλων «οι οποίες είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως» με το Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, την επομένη δηλώσεων της Βαρσοβίας ότι οι παραδόσεις αυτές θα σταματήσουν καθώς έχει ξεσπάσει διένεξη μεταξύ των δύο χωρών για το ζήτημα των δημητριακών.
«Η Πολωνία πραγματοποιεί μόνο τις παραδόσεις πυρομαχικών και όπλων που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως - περιλαμβανομένων αυτών που απορρέουν από συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με την Ουκρανία», δήλωσε ο Πιότρ Μίλερ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων PAP.
- Διαβάστε ακόμα - Ουκρανία: Οι εκλογές στη Σλοβακία ενδέχεται να στερήσουν έναν σημαντικό σύμμαχο από το Κίεβο
«Η Πολωνία συνεχίζει να αποτελεί ένα κόμβο για τη διεθνή βοήθεια» προς την Ουκρανία, πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, η Πολωνία προμήθευσε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, αεροπλάνα, πυρομαχικά που ήταν κρίσιμης σημασίας για την άμυνα της Ουκρανίας και απαραίτητα για να εμποδισεί η Ρωσία να επιτεθεί στην Ουκρανία και, σε προοπτική, σε άλλες χώρες της ΕΕ - της Πολωνίας περιλαμβανομένης».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν έπειτα από εκείνες του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος δήλωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ πως η Πολωνία «δεν θα μεταφέρει πλέον κανέναν εξοπλισμό στην Ουκρανία» και θα επικεντρωθεί «κυρίως στον ταχύ εκσυγχρονισμό και τον εξοπλισμό του πολωνικού στρατού».
Ο πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε πότε η Πολωνία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων της Ουκρανίας, σταμάτησε να παραδίδει τα όπλα αυτά ούτε αν αυτό έχει σχέση με τη σύγκρουση για τα ουκρανικά σιτηρά, τις εισαγωγές των οποίων απαγόρευσε η Βαρσοβία για να προστατεύσει τα συμφέροντα των αγροτών της.
Στο μεταξύ, από το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας έγινε σήμερα γνωστό πως ο ουκρανός υπουργός Γεωργίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πολωνό ομόλογό του, συμφώνησαν να επεξεργαστούν μια λύση στη διένεξή τους για τα ουκρανικά σιτηρά, η οποία να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και των δύο χωρών.
Το υπουργείο ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε πως οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν «τις στενές και εποικοδομητικές σχέσεις (τους) και συμφώνησαν να επεξεργαστούν μια επιλογή για να συνεργαστούν σε ζητήματα εξαγωγών στο εγγύς μέλλον.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ