FAZ: Η Ιταλία μπορεί να μπλοκάρει τη μεταρρύθμιση ασύλου στο μεταναστευτικό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
FAZ: Η Ιταλία μπορεί να μπλοκάρει τη μεταρρύθμιση ασύλου στο μεταναστευτικό
Πηγή: Associated Press
H νέα κόντρα Ιταλίας - Γερμανίας με αφορμή το μεταναστευτικό, επαναφέρει στο προσκήνιο τις θεμελιώδεις διαφορές που διχάζουν εδώ και χρόνια Βερολίνο και Ρώμη.

«H νέα κόντρα μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας με αφορμή το μεταναστευτικό επαναφέρει στο προσκήνιο τις θεμελιώδεις διαφορές που διχάζουν εδώ και χρόνια Βερολίνο και Ρώμη: Η Ιταλία θέλει να περιορίσει τις εισροές προσφύγων, ενώ η Γερμανία επικαλείται ανθρωπιστικές προτεραιότητες», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Και η Ιταλία μπορεί να μπλοκάρει τη μεταρρύθμιση ασύλου». Η εφημερίδα σημειώνει:

«Οι ιδιωτικές οργανώσεις διάσωσης προσφύγων απεικονίζουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το πολιτικό και ηθικό δίλημμα, το οποίο αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην εποχή της μαζικής παράτυπης μετανάστευσης. Για τα κράτη δικαίου της Δύσης δεν αποτελεί επιλογή η εγκατάλειψη στη θάλασσα των αιτούντων άσυλο. Από την άλλη πλευρά, η διάσωσή τους στηρίζει έμμεσα τους διακινητές και δεν περιορίζει στο ελάχιστο το κίνητρο σε μετανάστες να τολμήσουν τον ριψοκίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Το Βερολίνο θα πρέπει να αναρωτηθεί κατά πόσο είναι σωστό να ρίχνει επιπλέον βάρη σε έναν σημαντικό εταίρο της ΕΕ. Αν ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός επιθυμεί τη διάσωση στη Μεσόγειο, θα μπορούσε να την αναθέσει σε γερμανικές αρχές ή τουλάχιστον να δέχεται σε γερμανικό έδαφος τους διασωθέντες, όπως ορθώς είπε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών. Υπάρχει όμως ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν το κάνει: Η Γερμανία έχει φτάσει ήδη στα όρια των δυνατοτήτων της ως προς την απορρόφηση νέων μεταναστών».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider