Η Γερμανία δεν θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους Taurus, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από τη Γρανάδα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το Βερολίνο προτίθεται ωστόσο να διαθέσει στο Κίεβο ένα ακόμη αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.
«Αυτό είναι το πιο απαραίτητο τώρα», δήλωσε ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ότι αναμένεται η Ρωσία να επιχειρήσει και πάλι τον χειμώνα να πλήξει ουκρανικές υποδομές με πυραύλους και drone. Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι, έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ότι είχε μια «γόνιμη» συνάντηση με τον γερμανό καγκελάριο και ότι είναι ευγνώμων για την στήριξη της Γερμανίας. «Το θέμα είναι η προστασία της Ευρώπης και των κοινών αξιών», σημείωσε.
Ο Όλαφ Σολτς είχε επικριθεί έντονα το τελευταίο διάστημα – ακόμη και από στελέχη του κόμματός του, SPD – για τον δισταγμό του να στείλει στην Ουκρανία το υπερσύγχρονο γερμανο-σουηδικής κατασκευής σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς αέρος - εδάφους Τaurus. Στο παρελθόν είχε απορρίψει και πάλι ανάλογο αίτημα, υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου, εφόσον πλήττονταν στόχοι εντός της ρωσικής επικράτειας.
Ήδη αργά χθες το βράδυ η εφημερίδα BILD δημοσίευσε ότι η καγκελαρία, έπειτα από διαβουλεύσεις με ειδικούς και νομικούς, έλαβε την απόφαση να μην παραχωρήσει Taurus - τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα.
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Σολτς είχε ήδη ενημερώσει για τις προθέσεις του τον κ. Ζελένσκι, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Είχε προηγηθεί ενδελεχής εξέταση του ενδεχομένου το σύστημα Taurus να θεωρηθεί ως υπερβολική ανάμιξη της Γερμανίας στον πόλεμο, καθώς η λειτουργία των Taurus προϋποθέτει την τροφοδοσία με δεδομένα στόχου, αλλά και με γεωδεδομένα για τον υπολογισμό της τροχιάς, κάτι που θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη της Γερμανίας. Αυτοί οι πύραυλοι «δεν προγραμματίζονται τόσο εύκολα, όσο μια καφετιέρα», είχε πει χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους πριν από λίγες εβδομάδες. Ο υπουργός θεωρείται πάντως υπέρμαχος της παράδοσης των Τaurus στο Κίεβο, έπειτα από προσεκτική εξέταση των τεχνικών λεπτομερειών.
Όπως αναφέρει το Spiegel, ο καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα εξήγησε σε κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία είναι πιο επιφυλακτική από ό,τι π.χ. οι ΗΠΑ ή η Μεγάλη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι αυτές οι χώρες προσεγγίζουν πιο χαλαρά το θέμα της παραχώρησης γεωδεδομένων και της παρουσίας στρατιωτών τους στην Ουκρανία.
Οι επιφυλάξεις του καγκελάριου αφορούν, γράφει το περιοδικό, κυρίως το ενδεχόμενο οι ουκρανικές δυνάμεις να πλήξουν με τους Taurus κατεχόμενες περιοχές στα ανατολικά της χώρας, αλλά και σημεία εντός της Ρωσίας. Η εφημερίδα BILD αναφέρεται μάλιστα συγκεκριμένα στην πιθανότητα γερμανικά όπλα να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή της γέφυρας Κερτς, η οποία συνδέει την Ρωσία με την προσαρτημένη Κριμαία.
Η απόφαση της καγκελαρίας έγινε και σήμερα δεκτή με κριτική. Για «καταστροφικό μήνυμα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Άντον Χοφράιτερ. «Η παράδοση των Taurus θα μπορούσε να βοηθήσει τον ρώσο πρόεδρο να συνειδητοποιήσει ότι δεν επιτυγχάνει τους πολεμικούς στόχους του και, άρα, ότι είναι έτοιμος για σοβαρές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων. Ως «μοιραίο μήνυμα έλλειψης εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης για τον λαό της Ουκρανίας», περιέγραψε την απόφαση η Αγκνιέσκα Μπρούγκερ, επίσης από τους Πράσινους. «Για άλλη μια φορά χάνεται πολύτιμος χρόνος και η Ουκρανία δεν έχει σημαντικά μέσα για να αμυνθεί», πρόσθεσε. «Ο κ. Σολτς θέλει πιθανόν να περιμένει μέχρις ότου οι ΗΠΑ στείλουν στην Ουκρανία πυραύλους Atacms μεγάλου βεληνεκούς. Αυτός ο τρόπος αποφάσεων της καγκελαρίας δεν μπορεί να γίνει κατανοητός και μας αφήνει άφωνους. Είναι μια καταστροφή για τους Ουκρανούς, αλλά για τον Πούτιν είναι μια μέρα γιορτής», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ