Γάζα: ΗΠΑ και Ισραήλ καταρτίζουν σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας - Διπλωματικός πυρετός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: ΗΠΑ και Ισραήλ καταρτίζουν σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας - Διπλωματικός πυρετός
Η Χαμάς διαβεβαίωσε χθες πως «δεν φοβάται» τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ.

Τελευταία ενημέρωση 11:20

Για την κατάρτιση σχεδίου, προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, θα συνεργαστούν ΗΠΑ και Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Κατόπιν αιτήματός μας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ (...) θα καταρτίσουν σχέδιο που θα επιτρέψει η ανθρωπιστική βοήθεια δωρητριών χωρών και πολυμερών οργανισμών να φθάσει στους άμαχους της (Λωρίδας της) Γάζας», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν έπειτα από μαραθώνιες -σχεδόν εννιάωρες- συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, την πέμπτη ημέρα ασταμάτητων διπλωματικών επαφών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν, η αμερικανική και η ισραηλινή κυβέρνηση μοιράζονται την ανησυχία πως η Χαμάς θα προχωρήσει στην κατάσχεση ή την καταστροφή της βοήθειας που θα μπει στον θύλακα ή θα εμποδίσει τη διανομή της σε αυτούς που τη χρειάζονται.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια κατευθύνονται προς το πέρασμα της Ράφα

Τα κομβόι που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας και τα οποία βρίσκονταν στην αλ Αρίς, περιφερειακή πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά στην Αίγυπτο, άρχισαν να κατευθύνονται σήμερα προς τη Ράφα, το συνοριακό πέρασμα προς τον παλαιστινιακό θύλακα, αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την είσοδο της εκεί.

Αυτόπτης μάρτυρας και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσαν από την πλευρά τους στο Reuters ότι φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια έφτασαν ήδη στη Ράφα. «Φτάσαμε στον τερματικό σταθμό και τώρα περιμένουμε το επόμενο στάδιο», δήλωσε ο Χέμπα Ρασίντ επικεφαλής της αιγυπτιακής μη κυβερνητικής οργάνωσης Mersal, την ώρα που περίπου 160 φορτηγά βρίσκονται στον δρόμο που οδηγεί από την αλ Αρίς προς τη Ράφα, σύμφωνα με άλλους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Δεν μας έχουν ενημερώσει πότε θα μπορέσουμε να περάσουμε» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά «μας ζήτησαν να αναχωρήσουμε προς τη Ράφα», που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της αλ Αρίς, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ισραήλ: Το καθεστώς της Γάζας μετά τον πόλεμο θα είναι «παγκόσμιο ζήτημα»

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα ότι το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας μετά τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα θα είναι «παγκόσμιο ζήτημα» για συζήτηση από Ισραηλινούς πολιτικούς και με άλλες χώρες.

«Έχουμε όλα τα πιθανά σενάρια κατάληξης», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Ισραήλ σχεδιάζει να παραμείνει και να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τη χερσαία εισβολή του.

«Το υπουργικό συμβούλιο συζητά επίσης πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό… αυτό είναι επίσης παγκόσμιο ζήτημα, πώς θα είναι η κατάσταση στην περιοχή αυτή», δήλωσε.

Ο Χάγκαρι δήλωσε ότι ο στρατός «παρουσίασε επιχειρησιακό σχέδιο» στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αλλά δεν προχώρησε σε άλλες λεπτομέρειες.

«Η Γάζα συνορεύει με άλλες χώρες … Άρα όταν λέμε πράγματα για το τελικό καθεστώς, θα συνδυάζουν αυτά που επιτάσσονται σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο», δήλωσε ο Χάγκαρι.

Η Χαμάς «δεν φοβάται» τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Η Χαμάς διαβεβαίωσε χθες πως «δεν φοβάται» τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ, το οποίο έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, του παραθαλάσσιου θύλακα υπό τον έλεγχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το οποίο η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εννοεί να εξαλείψει εντελώς.

«Η απειλή (των δυνάμεων) της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση εναντίον του λαού μας δεν μας φοβίζει κι είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ο Αμπού Ουμπέιντα, σε ηχογραφημένο μήνυμά του.

Το ΣΑ του ΟΗΕ απέρριψε το σχέδιο απόφασης της Ρωσίας - Νέα έκτακτη συνεδρίαση σήμερα

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απορρίφθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Ρωσία και προέβλεπε να ζητηθεί η κήρυξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, τη στιγμή που αναγγέλθηκε επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ αύριο Τετάρτη.

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας και περιφερειακή ανάφλεξη -κι ενώ ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά και σε άλλους 2.750 στην παλαιστινιακή-, το ΣΑ θα συνεδριάσει ξανά εκτάκτως απόψε, αυτή τη φορά για να εκφραστεί για δεύτερο σχέδιο απόφασης, που καταρτίστηκε και διανεμήθηκε από τη Βραζιλία.

Το ρωσικό σχέδιο απόφασης εγκρίθηκε από πέντε κράτη μέλη -συμπεριλαμβανομένης, πέραν της Ρωσίας, της Κίνας-, απορρίφθηκε από άλλα τέσσερα (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία), ενώ έξι κράτη απείχαν, ανάμεσά τους η Βραζιλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μέση Ανατολή: Νέα προειδοποίηση Ιράν για «προληπτική ενέργεια» εναντίον του Ισραήλ

Αυστηρό μήνυμα Σολτς προς Ιράν - Χεζμπολάχ: «Να μην επέμβουν στη σύγκρουση» στη Γάζα

Βρυξέλλες: Νεκρός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης με δύο νεκρούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider