Γάζα: Και μετά την επίθεση τι; - Το προσχέδιο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για το Ισραήλ

Πέτρος Αντωνάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γάζα: Και μετά την επίθεση τι; - Το προσχέδιο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για το Ισραήλ
Όλοι συμφωνούν πλέον πως μία χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στην Γάζα μοιάζει αναπόφευκτη. Ωστόσο, πως θα πραγματοποιηθεί ακριβώς αυτή η επιχείρηση, παραμένει άγνωστο.

Όλοι συμφωνούν πλέον πως μία χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στην Γάζα μοιάζει αναπόφευκτη. Την περασμένη Πέμπτη, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, είπε στα στρατεύματα που είναι συγκεντρωμένα κοντά στα σύνορα πως, σύντομα, θα δουν τον θύλακα της Γάζας «από μέσα», λέγοντας πως «δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιος».

Ωστόσο, το πώς θα πραγματοποιηθεί ακριβώς αυτή η επιχείρηση, παραμένει άγνωστο. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) είναι πιθανό να εξαπολύσουν μίας πλήρους κλίμακας επίθεση ή να πραγματοποιήσουν χτυπήματα ακριβείας με στόχο να απελευθερώσουν τους ομήρους και να εξοντώσουν τους βασικούς ηγέτες της Χαμάς.

Το ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι θα επακολουθήσει. Ενώ η ηγεσία του Ισραήλ μιλά για την ανάγκη να ξεφορτωθεί τη Χαμάς, το σχέδιο για το μέλλον της Γάζας και τα περισσότερα από 2 εκατομμύρια κατοίκους της παραμένει άγνωστο.

Ο Guardian τονίζει πως «η καταστροφή της Χαμάς είναι πολιτικός στόχος, όχι στρατιωτικός. Ακόμη και αν το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πέτυχε μετά τη δολοφονία ανώτερων στελεχών της Χαμάς, την καταστροφή του οπλοστασίου και των τούνελ της και τη διάλυση της διοίκησής της, δεν έχει πει τι θα κάνει την επομένη της «νίκης».

Η Λωρίδα της Γάζας θα εξακολουθεί να υπάρχει, αν και ως επί το πλείστον σε ερείπια. Ο πληθυσμός που επέζησε από τον πόλεμο θα εξακολουθεί να είναι εκεί, πενθώντας νέες απώλειες αγαπημένων προσώπων και των σπιτιών του. Και η φτώχεια και οι άλλες στερήσεις που τροφοδότησαν τη Χαμάς θα έχουν απλώς ενταθεί».

Το φιλόδοξο σχέδιο να καταστραφεί η υπόγεια υποδομή που διατρέχει την Γάζα, μία πόλη κάτω από την πόλη, ένας ατελείωτος λαβύρινθος από τούνελ που χρησιμοποιούνται για την μετακίνηση από ανθρώπων και όπλων μέχρι τροφίμων και άλλων αγαθών, μπορεί να εξιτάρει τους στρατιωτικούς του Ισραήλ, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί ένα τρομερά επικίνδυνο και σύνθετο πρόβλημα. Όπως χαρακτηστικά δήλωσε στο CNN ο Hasan Alhasan, αναλυτής της Πολιτικής της Μέσης Ανατολής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, «επειδή η Χαμάς είναι βαθιά ριζωμένη και ενσωμωμένη στη Γάζα, για να την νικήσει, το Ισραήλ πρέπει να πραγματοποιήσει μία μόνιμη τοπογραφική και δημογραφική αλλαγή στη Λωρίδα της Γάζας -κάτι το οποίο συμβαίνει ήδη».

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, στους 4.741 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων, ενώ οι τραυματίες έφτασαν στους 15.898 από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότερα από 1 εκατομμύριο άτομα είναι πλέον άστεγα.

Το προσχέδιο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ πρότειναν χθες Σάββατο (21/10), σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ζητεί από το Ιράν να σταματήσει να εξάγει όπλα «σε πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές οργανώσεις απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Το προσχέδιο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, ζητεί επίσης την προστασία των αμάχων, επισημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο όταν απαντούν σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» και καλεί σε «συνεχή, αποτελεσματική και χωρίς εμπόδια» παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Το πώς θα αντιμετωπίσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την κρίση στη Μέση Ανατολή, αποτελεί κατά πολλούς τη μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας του. Ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει με ποιανού το μέρος είναι, αλλά και να μιλήσει για ανθρωπιστική βοήθεια που πρέπει πάση θυσία να φτάσει στους πολίτες. Στο Λευκό Οίκο επικρατούν δύο απόψεις σχετικά με τη συμμαχία με το Ισραήλ. Ο Υπουργός Άμυνας, Robert Gates, υποστηρίζει τη θέση «πως όλο δίνουμε και δεν παίρνουμε κάτι πίσω» και ήταν εκείνος που υποστήριζε πως ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να προσεγγίσει την Ιερουσαλήμ με σκεπτικισμό. Ο τότε όμως αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε αντίθετη άποψη, και επέμενε να «φέρουμε πιο κοντά μας το Ισραήλ», ακόμα και σε στιγμές που υπήρχε ένταση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο αφορά τις προσπάθειές του να επεκτείνει με κάθε τρόπο το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Νετανιάχου: Αν η Χεζμπολάχ μπει στον πόλεμο, θα επέλθει καταστροφή στον Λίβανο

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα την Χεζμπολάχ κατά του ανοίγματος ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι, αν αυτό συμβεί, θα επιφέρει ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα με «ασύλληπτο» μέγεθος, που θα προκαλέσουν «καταστροφή» στο Λίβανο.

Σε ένα επίσημο αντίγραφο της ενημέρωσης που έκανε ο Νετανιάχου σε άντρες των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, ο ίδιος τόνισε: Δεν μπορώ να σας πω τώρα αν η Χεζμπολάχ θα αποφασίσει να εισέλθει πλήρως στον πόλεμο της Γάζας».

Ο πόλεμος αυτός άρχισε μετά από μία καταστροφική συνοριακή επίθεση που έκανε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ενώ είναι ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για το Ισραήλ, πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Νωρίτερα σήμερα, οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι έλαβαν νέες προειδοποιήσεις από τον στρατό του Ισραήλ να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότιο, με την πρόσθετη προειδοποίηση ότι αν δεν το πράξουν, ενδέχεται να θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατικής οργάνωσης». Ακολούθως, σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε διευκρινίσεις.

Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε με φυλλάδια τα οποία έφεραν το όνομα και τον λογότυπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και εστάλη μέσω ηχητικών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαχμούντ Αμπάς: Η πολιτική παράπλευρη απώλεια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα ο πόλεμος στο Ισραήλ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider