Γάζα: 5.087 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις - Αγωνία για τους ομήρους, διεθνείς εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: 5.087 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις - Αγωνία για τους ομήρους, διεθνείς εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια
Χαλάσματα από βομβαρδισμούς στη Γάζα
Οι 27 ηγέτες της ΕΕ πρόκειται επίσης να δεσμευτούν ότι θα συνεργαστούν στενά με περιφερειακούς εταίρους για να ενισχύσουν τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Χωρίς σταματημό συνεχίζεται και την Δευτέρα το «σφυροκόπημα» της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ με εκατοντάδες επιπλέον νεκρούς, παρά την καθυστέρηση της χερσαίας εισβολής, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές και ενώ οι δυτικές χώρες εντείνουν τις προσπάθειες να ανακόψουν την επέκταση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ φαίνεται να συγκρατείται από μία ευρύτερη χερσαία εισβολή καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς, την στιγμή που σήμερα ταξίδεψε στη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται την Τρίτη.

Η ανθρωπιστική βοήθεια διήλθε μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, αλλά οι νηοπομπές είναι ανεπαρκείς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, οι αρχές στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσαν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν 436 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 5.087 και τον αριθμό των τραυματιών σε 15.000 από τις 7 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας είπε ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά. «Τα νοσοκομεία έχουν χάσει την ικανότητα περίθαλψής τους και οι ιατρικές ομάδες περιθάλπουν τους τραυματίες με πολύ περιορισμένες δυνατότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ashraf Al-Qidra.

Αίγυπτος και Ιράν πιέζουν για βοήθεια στη Γάζα - ΕΕ και Κίνα ζητούν κατάπαυση του πυρός

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και του Ιράν τόνισαν την ανάγκη για περιφερειακό και διεθνή συντονισμό για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στη Γάζα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry προειδοποίησε για τον κίνδυνο ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς να διευρυνθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η Τουρκία έστειλε δύο αεροσκάφη εμπορευμάτων στην Αίγυπτο σήμερα, μεταφέροντας ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες για τη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, προσθέτοντας ότι θα αποσταλούν δύο ακόμα αεροσκάφη με περισσότερες προμήθειες.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Τουρκία έστειλε τρία αεροσκάφη μεταφέροντας βοήθεια για τη Γάζα. Την Κυριακή, έστειλε επίσης ιατρική ομάδα και προμήθειες στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια σε τραυματισμένους Παλαιστινίους στην Τουρκία, εάν χρειαστεί, και να στήσει νοσοκομείο εκστρατείας στο αεροδρόμιο Ελ Αρίς της Αιγύπτου και το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα.

Από την πλευρά τους και οι ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν να στηρίξουν μια ανθρωπιστική παύση στις εχθροπραξίες, μετά και την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να επιτραπεί η διανομή βοήθειας στη Γάζα.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ πρόκειται επίσης να δεσμευτούν ότι θα συνεργαστούν στενά με περιφερειακούς εταίρους για να ενισχύσουν τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες αργότερα αυτή την εβδομάδα, το οποίο επικαλείται το Bloomberg. Το έγγραφο, το οποίο ζητά επίσης την άμεση άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τονίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση, θα μπορούσε να υποστεί αλλαγές προτού το υπογράψουν οι κυβερνήσεις.

Αλλά και ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή, Ζάι Τζουν, θα βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Δευτέρα, ενώ σχεδιάζει να επισκεφθεί και τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής «για να ενισχύσει περαιτέρω τον συντονισμό με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την προώθηση της κατάπαυσης του πυρός, τον τερματισμό της βίας και την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Γάζα: Περιορισμένες χερσαίες επιδρομές από το Ισραήλ - Στους 222 οι όμηροι

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη διεξαγωγή περιορισμένης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της νύκτας εντός της Λωρίδας της Γάζας κατά παλαιστινίων ενόπλων και σε αναζήτηση ομήρων.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν ως στόχο συγκεντρώσεις δυνάμεων της Χαμάς που στήνουν ενέδρες για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ευρύτερης κλίμακας ισραηλινής εισβολής στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε, επίσης κατά την τηλεοπτική ενημέρωση σήμερα, ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι 222 άνθρωποι απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου κατά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και κρατούνται όμηροι.

Ο ισραηλινός στρατός εποπτεύει την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της Λωρίδας της Γάζας για να διασφαλίσει ότι δεν θα περάσει στα χέρια της Χαμάς είπε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Χαμάς, μαχητές της συγκρούστηκαν με ισραηλινή δύναμη που διείσδυσε στη Λωρίδα της Γάζας και επέστρεψαν στη βάση τους αφού κατέστρεψαν ισραηλινό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωση ότι η διείσδυση από ένοπλη δύναμη, όπως τη χαρακτήρισε, έλαβε χώρα ανατολικά της Χαν Γιούνες στη νότια περιοχή της Γάζας, εν μέσω εκτιμήσεων για χερσαία επίθεση πλήρους κλίμακας από τις ισραηλινές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τον θύλακα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Τουρκία στέλνει στην Αίγυπτο δύο ακόμα αεροσκάφη με βοήθεια για τη Γάζα

Γάζα: Περιορισμένες χερσαίες επιδρομές από το Ισραήλ - Στους 222 οι όμηροι

Ισραήλ: Ο στρατός «εξουδετέρωσε» drones της Χαμάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider