Μυρογιάννη (γγ ΔΟΣΕ): Προωθούμε μία ενιαία ηλεκτρονική πύλη των αρμόδιων φορέων εξωστρέφειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυρογιάννη (γγ ΔΟΣΕ): Προωθούμε μία ενιαία ηλεκτρονική πύλη των αρμόδιων φορέων εξωστρέφειας
Για την επικείμενη συμμετοχή της Ελλάδας στη Σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι, μιλά η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ και πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece.

Για την επικείμενη συμμετοχή της Ελλάδας στη Σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι, την ψηφιοποίηση του δικτύου οικονομικής διπλωματίας, τις προοπτικές εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας αλλά και τον σχεδιασμό των δράσεων για το 2024 μιλά σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ και πρόεδρος του ΔΣ της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη.

Ακολουθεί η συνέντευξη της κ. Μυρογιάννη:

Κυρία Μυρογιάννη σε λίγες μέρες η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην επικείμενη Σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι, θα θέλατε να μας μιλήσετε σχετικά;

Η κλιματική κρίση αποτελεί αναμφίβολα τη σημαντικότερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Οι πρωτοβουλίες της χώρας μας σχετικά με την βιώσιμη ανάπτυξη, την πράσινη ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση θα αναδειχθούν στην επικείμενη, όπου η Ελλάδα θα δώσει δυναμικά το παρόν συμμετέχοντας για πρώτη φορά με εθνικό περίπτερο.

Η ψηφιακή εποχή έχει εισέλθει δυναμικά στη ζωή μας και κυρίως σε τομείς όπως η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Ποιος είναι ο βηματισμός σε αυτό το επίπεδο;

Σε επίπεδο ψηφιακών μεταρρυθμίσεων, προωθούμε την ψηφιοποίηση του δικτύου οικονομικής διπλωματίας, ένα έργο που εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας - Ελλάδα 2.0. Μέσα από τη λειτουργία μιας ενιαίας πύλης των αρμόδιων φορέων εξωστρέφειας (Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Εξωτερικό, Entreprise Greece), θα καλύπτονται με τον ευχερέστερο τρόπο οι επιχειρηματικές απαιτήσεις των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και υποψήφιων επενδυτών που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στη χώρα μας.

Μέχρι τώρα είχαμε σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και σύμφωνα με τις προβλέψεις είναι θετικές και οι προοπτικές ανάπτυξης. Μας δίνετε μία ποιο συγκεκριμένη εικόνα;

Κατ' αρχάς, οι εξαιρετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον έχουν καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς διεθνώς. Το 2022 ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά στον τομέα των 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) με τις καθαρές εισροές να αγγίζουν το ποσό ρεκόρ των 7,9 δις ευρώ. Μάλιστα διευρύνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον σε τομείς υψηλής καινοτομίας, ενώ η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας αποτυπώνεται και στις πρόσφατες αποφάσεις επαναφοράς της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τους πιστοληπτικούς οίκους αξιολόγησης, με πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα για την οικονομία.

Αντίστοιχα, και οι ελληνικές εξαγωγές τα τελευταία έτη έχουν καταγράψει ένα άλμα, αγγίζοντας τα 55 δισ. ευρώ για το έτος 2022. Συγκεντρωτικά την τριετία 2020-2022, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 77,6%. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να κατέχει ειδικό βάρος για το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο, με το 55,1% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, για το 2022, να κατευθύνεται προς κράτη-μέλη ΕΕ.

Επισκεφθήκατε πρόσφατα τη Τζακάρτα, τι αποκομίσατε από την επίσκεψή σας αυτή;

Είναι σημαντικό ότι εκτός από τους παραδοσιακούς εμπορικούς μας εταίρους πραγματοποιούμε ανοίγματα σε νέες και δυναμικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Υποσαχάριας Αφρικής, και της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής. Ένα παράδειγμα είναι και η Τζακάρτα την οποία επισκέφθηκα πρόσφατα. Συμμετείχα στο Επιχειρηματικό Forum Ινδονησίας-Ευρώπης 2023 και είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τις δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας ιδιαίτερα στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών και διασυνδεσιμότητας, της ενεργειακής μετάβασης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του τουρισμού, καθώς και να συνομιλήσω με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και επιχειρηματικών φορέων της χώρας για την προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ινδονησίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου διαπίστωσα ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία, κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, της γαλάζιας οικονομίας, της πράσινης μετάβασης, αλλά και σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Ανοίχθηκαν προοπτικές για δραστηριοποίηση ελληνικών εταιρειών και Ελλήνων επενδυτών στην Ινδονησία, κυρίως σε τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, οι οποίες ευελπιστούμε ότι θα ευοδωθούν στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, στο ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων στην Νοτιοανατολική Ασία, σχεδιάζεται επιχειρηματική αποστολή στην περιοχή.

Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Για τον σχεδιασμό των δράσεων εξωστρέφειας της οικονομικής διπλωματίας του επόμενου έτους, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς και επιχειρηματικούς φορείς, με σκοπό την οριστικοποίηση του 4ου κατά σειρά Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2024. Στο νέο Σχέδιο, υπό τις συνθήκες ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος, αποτιμούμε την εμπειρία των 3 προηγούμενων ετών, επαναξιολογούμε τις δράσεις μας, επικαιροποιούμε τους μετρήσιμους στόχους και ενισχύουμε τις ενέργειές μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider