Το Ισραήλ μπορεί να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας είτε μέσω συνομιλιών είτε με «άλλα μέσα», δήλωσε στο Reuters ο υποδιευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Οντάντ Γιόζεφ στο Ντουμπάι, στο περιθώριο των εργασιών της COP28, επιμένοντας ότι το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο να απελευθερώσει όλους τους ομήρους και «να καταστρέψει την Χαμάς» μετά την λήξη της προσωρινής ανακωχής και την επανάληψη των πολεμικών συγκρούσεων.
«Φυσικά θα φθάσουμε πάλι σε ένα σημείο που θα θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να εξασφαλίσουμε ότι οι απαχθέντες μας θα απελευθερωθούν...εν μέρει αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω κάποιων συνομιλιών, αλλά εν μέρει θα μπορούσε να γίνει με άλλα μέσα», είπε χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο γι' αυτό που εννοεί.
Ο ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η καταστροφή της Χαμάς σημαίνει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση «δεν θα αποτελεί πλέον στρατιωτική απειλή» για το Ισραήλ ή την περιοχή και ότι δεν θα έχει «πολιτική επιρροή» στην Γάζα.
Περιγράφοντας τον πόλεμο ως «πολύπλοκη αποστολή», ο αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και επιδιώκει την ελαχιστοποίηση των παράπλευρων απωλειών «κατά το δυνατόν». «Πολεμούμε την Χαμάς. Δεν πολεμούμε τον παλαιστινιακό λαό. Είναι και δικός μας στόχος η ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωών αμάχων, Ισραηλινών ή Παλαιστινίων».
Γαλλία: Απαραίτητη η επανέναρξη της εκεχειρίας
Η Γαλλία έκρινε σήμερα «απαραίτητη» την επανέναρξη της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μετά την επανάληψη των εχθροπραξιών στη Γάζα.
«Η κατάρρευση της εκεχειρίας είναι πολύ κακή είδηση, είναι λυπηρό, γιατί δεν δίνει καμία λύση και περιπλέκει την επίλυση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν», δήλωσε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολόνα στο περιθώριο της COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι.
Η εκεχειρία που επιτεύχθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης και τέθηκε σε ισχύ στις 24 Νοεμβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία απελευθερώθηκαν περίπου εκατό όμηροι που κρατούσε η Χαμάς, έληξε σήμερα.
Το Ισραήλ άρχισε εκ νέου τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς, ενώ το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα τις ρίψεις ρουκετών προς το Ισραήλ.
"Απαιτούμε να ξαναρχίσει η εκεχειρία. Πρέπει. Είναι απαραίτητο τόσο να συνεχιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται τώρα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για 55 ημέρες, όσο και να προσφερθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να μπορέσουμε να τη διανείμουμε στη Λωρίδα της Γάζας όπου ο άμαχος πληθυσμός υποφέρει», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός στους δημοσιογράφους.
«Και μετά, για να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα», «πρέπει να το κάνουμε τώρα για να αποκαταστήσουμε έναν πολιτικό ορίζοντα, να επαναφέρουμε στο τραπέζι συγκεκριμένες συζητήσεις για το πώς να ενισχύσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή και να επιτύχουμε μια λύση των δύο κρατών που θα ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια. Είναι η μόνη βιώσιμη λύση, το γνωρίζουμε, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτήν», πρόσθεσε.
Καθώς τέσσερις Γάλλοι εξακολουθούν να θεωρούνται όμηροι ή αγνοούμενοι μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Κατρίν Κολονά εξέφρασε τη λύπη της που η κατάρρευση της εκεχειρίας ήρθε να διακόψει «αυτό που ελπίζαμε ότι θα ήταν μια δυναμική η οποία θα επέτρεπε την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Τέσσερις Γαλλοϊσραηλινοί αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ