Δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Οι προοπτικές για το 2024 – Προς ποια πλευρά κλίνει η «πλάστιγγα»;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Οι προοπτικές για το 2024 – Προς ποια πλευρά κλίνει η «πλάστιγγα»;
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διανύσει σύντομα τον δεύτερο χρόνο του και δεν διαφαίνεται τέλος.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διανύσει σύντομα τον δεύτερο χρόνο του και δεν διαφαίνεται τέλος. Ο Πούτιν μπήκε στο 2024 «με το δεξί», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Welt. Και αυτό γιατί δεν είναι τόσο απομονωμένος όσο ήλπιζε η Δύση, η οικονομία της Ρωσίας είναι πιο σταθερή από ό,τι αναμενόταν.

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται ώστε η Μόσχα να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο για πολύ καιρό ακόμη - με όλες τις συνέπειες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η χρονιά ξεκίνησε ακριβώς όπως θα ήθελε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν: Πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F16 που χρειάζεται επειγόντως η Ουκρανία θα καθυστερήσει επ' αόριστον.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα βομβαρδίζει την Ουκρανία σχεδόν κάθε βράδυ από την αλλαγή του χρόνου με αεροπορικές επιδρομές που αποσκοπούν στην καταστροφή του ενεργειακού εφοδιασμού και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς και στην αποθάρρυνση του άμαχου πληθυσμού.

Απαντώντας στη Μόσχα, οι επιτυχίες του Κιέβου στον βομβαρδισμό ρωσικών πόλεων και ρωσικών στόχων στην Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα ήταν θεαματικές, αλλά μέχρι στιγμής όχι βιώσιμες.

Οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ περιγράφουν σήμερα τη στρατιωτική κατάσταση στην Ουκρανία ως "δύσκολη".

Επισημαίνουν, οι ίδιες πηγές, επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ μεμονωμένων δυτικών κρατών και του Κιέβου για τις λεγόμενες εγγυήσεις ασφαλείας ήταν "σχετικά σκληρές".

Στο παρασκήνιο, εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους ότι "ο χρόνος θα μπορούσε να παίξει υπέρ της Ρωσίας" και ότι υπάρχουν "διαφορετικές απόψεις στη συμμαχία σχετικά με τη διαχείριση της κλιμάκωσης".

Τα πράγματα πάνε καλά για τον Πούτιν, παραδέχεται η Welt. Τα πράγματα έμοιαζαν διαφορετικά στα μέσα του 2022. Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε πέρυσι και η Μόσχα κατάφερε να πετύχει σημαντικές επιτυχίες. Ο Πούτιν βρίσκεται τώρα πολύ πιο σταθερά στη σέλα απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο. Και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το 2024 θα μπορούσε να είναι η χρονιά του. Η Welt εξηγεί τους λόγους:

1. Αυξανόμενες ρωσικές επιτυχίες στον πόλεμο της Ουκρανίας

Η Μόσχα απέκρουσε την ουκρανική καλοκαιρινή επίθεση στο νότιο τμήμα της χώρας, η οποία, όπως ήλπιζε το Κίεβο, θα έφερνε την ανατροπή. Επιπλέον, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν έδαφος σε πολλά σημεία, ιδίως νότια του Ρομπότινε, όπου το Κίεβο είχε αρχικά καταφέρει να διεισδύσει στις ρωσικές γραμμές άμυνας κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η Μόσχα κατέλαβε επίσης τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μαρίινκα, πρώην προπύργιο της ουκρανικής άμυνας. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν επί του παρόντος επανειλημμένες μικρές προωθήσεις σε διάφορα σημεία κατά μήκος του μετώπου μήκους 1200 χιλιομέτρων, προκειμένου να δεσμεύσουν τις ουκρανικές εφεδρικές δυνάμεις και να φθείρουν τον εχθρό.

"Οι Ουκρανοί δεν διαθέτουν τα όπλα για έναν εκτεταμένο πόλεμο ελιγμών", λέει ο γνωστός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας συνταγματάρχης Μάρκους Ράισερ (Markus Reiser) από το αυστριακό υπουργείο Άμυνας. Οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου βρίσκονται "σχεδόν παντού σε άμυνα".

Η Ρωσία κατέχει σήμερα το 18% με 19% του ουκρανικού εδάφους. Και προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αλλάξει υπέρ του Κιέβου φέτος. Σε καθαρά ποσοτικούς όρους, η Μόσχα έχει στη διάθεσή της πολλαπλάσια όπλα και πυρομαχικά και μπορεί να κινητοποιήσει ταυτόχρονα σημαντικά περισσότερους στρατιώτες.

Σε αντίθεση με την Ουκρανία, η παραγωγή όπλων στη Ρωσία λειτουργεί με πλήρη ταχύτητα. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας, η Μόσχα θα μπορούσε ακόμη και να καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή πυραύλων κρουζ και ρουκετών σε 200 το μήνα φέτος. Λαμβάνει επίσης όπλα και πυρομαχικά από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τον Ράισνερ, η Ρωσία εκτοξεύει σήμερα περίπου 10.000 βλήματα πυροβολικού την ημέρα, ενώ η Ουκρανία εκτοξεύει το πολύ 2.000 λόγω έλλειψης πυρομαχικών. Παράλληλα, η Ρωσία καταφέρνει επανειλημμένα να διαποτίζει το ουκρανικό σύστημα αεράμυνας με μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αυτή η εξέλιξη είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο έντονη υπέρ της Μόσχας φέτος: Η Ουκρανία διαθέτει πολύ λιγότερους στρατιωτικούς πόρους από τη Ρωσία - μια διαφορά που έχει πλέον όλο και μεγαλύτερο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Γκούσταβ Γκρέσελ (Gustav Gressel) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), η Ρωσία διαθέτει επαρκή υλικά αποθέματα για να συνεχίσει τον πόλεμο "μέχρι το 2027".

2. Η δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο καταρρέει

Ο υπολογισμός του Πούτιν ήταν σωστός από την αρχή: Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο περισσότερα ρήγματα θα υπάρξουν στη Δύση. Και ο υπολογισμός του πέτυχε: Το 2023, είχαν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται σαφείς διαφορές στη διεθνή κοινότητα όσον αφορά τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς και διαφωνίες σχετικά με τη σωστή στρατηγική. "Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα της υποστήριξης", σύμφωνα με κύκλους του ΝΑΤΟ.

Δεξιοί λαϊκιστές θα μπορούσαν να έρθουν στην εξουσία στην ΕΕ σε λίγους μήνες, για παράδειγμα στην Ολλανδία και την Αυστρία. Αυτό θα διεύρυνε τον κύκλο των φιλικών προς τη Ρωσία χωρών, ώστε να συμπεριλάβει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW), οι δεσμεύσεις της Δύσης για βοήθεια προς την Ουκρανία μειώθηκαν κατά 87% μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2023.

Η τάση αυτή θα μπορούσε να ενταθεί περαιτέρω λόγω του πολέμου στη Γάζα - το Ισραήλ χρειάζεται επειγόντως πυρομαχικά από τη Δύση - και της αντίστασης του αμερικανικού Κογκρέσου σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Το IfW τονίζει επίσης ότι από τις 42 χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, λιγότερες από τις μισές έχουν ανακοινώσει πακέτα βοήθειας τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Reisner, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστρέψει πιθανώς περίπου το 40% των δυτικών παραδόσεων όπλων μέχρι σήμερα. Ωστόσο, οι προμήθειες αργούν να φθάσουν και πιθανότατα θα υπολείπονται κατά πολύ των δικαιολογημένων απαιτήσεων της Ουκρανίας ακόμη και το 2024.

Το Κίεβο στερείται τα πάντα: Συστήματα αεράμυνας, μαχητικά αεροσκάφη, πυρομαχικά, εξοπλισμό για την αποναρκοθέτηση, άρματα μάχης και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η Ουκρανία θα νιώσει πιθανώς τις συνέπειες των ανεπαρκών δυτικών προμηθειών όπλων ακόμη πιο έντονα φέτος απ' ό,τι το 2023.

Επιπλέον, υπάρχει μια κάποια "πολεμική κόπωση" σε τμήματα της Δύσης, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι. Στο εσωτερικό, μετά από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις φαίνεται να είναι πρόθυμες να εξετάσουν την προσφορά του Πούτιν για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο επικεφαλής του ECFR Μαρκ Λέοναρντ έγραψε πρόσφατα ότι "στην Ουάσιγκτον διαμορφώνεται πλέον μια συναίνεση ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με τη Μόσχα μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024". Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο ότι η χώρα του θα υποστηρίξει την Ουκρανία "για όσο διάστημα μπορούμε" εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Προηγουμένως, η Ουάσινγκτον έλεγε πάντα ότι θα υποστηρίξει το Κίεβο "για όσο καιρό χρειαστεί".

3. Νέοι εταίροι

Ο στόχος του Πούτιν, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, είναι να "οικοδομήσει έναν νέο κόσμο". Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και ο πόλεμος στη Γάζα, παίζουν στα χέρια του. Φέτος, ο ηγέτης του Κρεμλίνου θα πρέπει να καταφέρει να ματαιώσει περαιτέρω τα σχέδια της Δύσης να τον απομονώσει και, αντίθετα, να οικοδομήσει νέες παγκόσμιες συνεργασίες και να ενισχύσει τη θέση της Ρωσίας στον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο.

Μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα, η Νότια Αφρική, η Ινδία και η Βραζιλία θα συνεχίσουν να μην υποστηρίζουν τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, ο Πούτιν θα συνεχίσει να επεκτείνει την αμυντική συνεργασία με την Ινδία και το Ιράν φέτος.

Μετά την Πιονγκγιάνγκ, σύντομα και η Τεχεράνη θα μπορούσε -έτσι φοβούνται στην Ουάσινγκτον- να εξοπλίσει τη Μόσχα με βαλλιστικούς πυραύλους. Οι σχέσεις της Ρωσίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και με την Αιθιοπία και την Αίγυπτο, θα συνεχίσουν να βαθαίνουν τους επόμενους μήνες.

4. Περισσότερη υποστήριξη στο εσωτερικό

Οι θετικές εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία από την άποψη του Κρεμλίνου, ιδίως η άμυνα απέναντι στην ουκρανική αντεπίθεση, έχουν ενισχύσει την υποστήριξη του Πούτιν στους στρατιώτες, αλλά και στον πληθυσμό. Η ρωσική αντιπολίτευση έχει εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό με πολυάριθμα κατασταλτικά μέτρα. Ο Πούτιν θα παρουσιαστεί ως ο ακτινοβόλος νικητής των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν επί του παρόντος ελάχιστες επιπτώσεις στον πληθυσμό και η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται λόγω της στροφής στην πολεμική παραγωγή. Η Μόσχα έχει επίσης καταφέρει να πουλήσει περισσότερο πετρέλαιο στην Ινδία και την Κίνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές εμπορευμάτων της Kpler, η Ευρώπη αγόρασε επίσης 14,7 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κυρώσεων) από τη Ρωσία τους πρώτους έντεκα μήνες του περασμένου έτους, 22% περισσότερο από ό,τι την ίδια περίοδο το 2021 - αριθμός ρεκόρ. Αυτό εξασφαλίζει συνεχή υψηλά έσοδα.

5. Ο Ουκρανός πρόεδρος υπό πίεση

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας στην Ουκρανία αυξάνονται. Μια κατηγορία είναι ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρεμβαίνει υπερβολικά στις στρατιωτικές υποθέσεις.

Η φήμη του βυθίζεται σε τμήματα του πληθυσμού: Το εξαγγελθέν κύμα στρατολόγησης είναι αντιδημοφιλές, οι εξαγγελίες του για νίκη της Ουκρανίας το 2023 δεν έχουν υλοποιηθεί - και η ένταξη στην ΕΕ παραμένει μια μακρινή προοπτική. Αυτό παίζει επίσης στα χέρια του Πούτιν ως πλεονέκτημα, καταλήγει η Welt.

Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider