Θεσσαλία: Διάσταση απόψεων στα έργα, τους χρόνους υλοποίησης και τα κόστη – Οι κίνδυνοι σε περίπτωση ενός νέου Daniel

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θεσσαλία: Διάσταση απόψεων στα έργα, τους χρόνους υλοποίησης και τα κόστη – Οι κίνδυνοι σε περίπτωση ενός νέου Daniel
Εκτεθειμένη παραμένει για την ώρα η Θεσσαλία σε ακόμη και μέτριας έντασης καιρικά φαινόμενα. Που εστιάζουν οι προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Οι εκκρεμότητες σε καίρια ζητήματα όπως είναι η έγκριση κονδυλίων για έργα αποκατάστασης αναχωμάτων των ποταμών και διευθέτησης ρεμάτων καθώς και για υποδομές που πρέπει να κατασκευαστούν κατά προτεραιότητα αλλά και η διάσταση απόψεων σε σημαντικές παρεμβάσεις στην λίμνη Κάρλα (κυρίως ως προς την κατασκευή σήραγγας) αφήνουν εκτεθειμένη την Θεσσαλία ακόμη και σε μέτριας έντασης καιρικών φαινομένων και πολύ περισσότερο σε ακραία φαινόμενα όπως ήταν η κακοκαιρία Daniel.

Μια πρώτη δέσμη έργων αποκατάστασης των ζημιών θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας ενώ τα έργα με πολύ επείγοντα χαρακτήρα (όπως είναι τα αναχώματα), ακόμη και εάν ξεκινούσαν τώρα, δεν θα προλάβαιναν την φθινοπωρινή περίοδο. Αυτή η εκτίμηση εκφράστηκε και στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας την Τρίτη όπου ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι έως το Φθινόπωρο ανάλογα με τα χρήματα που θα δώσει η κυβέρνηση θα γίνουν κάποια έργα σε ποτάμια και ρέματα. Όπως ανέφερε, τα κονδύλια για τα έργα προτεραιότητας ανέρχονται σε 535 εκατ. ευρώ, ποσόν που έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση και αυτή την στιγμή αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με τα έργα που θα προχωρήσουν κατά προτεραιότητα και τα κονδύλια που θα διατεθούν. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι μέχρι το φθινόπωρο τα αναχώματα και τα ρέματα δεν θα είναι έτοιμα καθώς τα έργα που σχεδιάζονται είναι τουλάχιστον τριετίας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας παρουσίασε το σχέδιο που εκπόνησε η Περιφέρεια με την βοήθεια ειδικής επιστημονικής ομάδας αναφέροντας ότι οι προτάσεις είναι στο 90% σύμφωνες με το master plan που προτείνει η ολλανδική HVA. Βασικό σημείο διαφωνίας αποτελεί το ζήτημα της κατασκευής σήραγγας από την Κάρλα προς το Αιγαίο (κάτι που δεν υποστηρίζει η HVA) καθώς όπως επεσήμανε ο κ. Κουρέτας είναι περιβαλλοντικά πιο σωστό να μεταφέρονται τα νερά σε μια ανοιχτή θάλασσα όπως το Αιγαίο, αντί για τον Παγασητικό.

Διαφορετική προσέγγιση ακολουθούν ωστόσο τα δύο σχέδια και στην κοστολόγηση των προτάσεων με τις παρεμβάσεις που προτείνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας να φθάνουν τα 2 δις. ευρώ ενώ εκείνες που προτείνει η ολλανδική HVA φθάνουν τα 4 δις. Μάλιστα, η διαφορά των 2 δις. φαίνεται να αποδίδεται στο κόστος των έργων ορεινής υδρονομίας (μικρών φραγμάτων) καθώς στο master plan που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό δίνεται έμφαση στις παρεμβάσεις στα ορεινά ώστε να συγκρατείται εκεί το νερό όταν εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Που εστιάζουν οι προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η φονική πλημμύρα της κακοκαιρίας Daniel οφείλεται μεταξύ άλλων σε παραλείψεις, ακύρωση έργων αλλά και στην κακή κατάσταση των αναχωμάτων που οδήγησε στην θραύση τους. Η επιστημονική επιτροπή της Περιφέρειας προτείνει συγκεκριμένες δράσεις όπως είναι η επισκευή και αναβάθμιση του συστήματος αντιπλημμυρικών αναχωμάτων, η εκβάθυνση της κοίτης του Πηνειού και των παραποτάμων και η αναδιαμόρφωση των γεφυρών.
Για την λίμνη Κάρλα, προτείνεται η διάνοιξη σήραγγας ικανής διατομής από το ΒΑ τμήμα της Κάρλας για την εκροή των υδάτων στο Αιγαίο πλησίον της περιοχής του Καμαρίου, ή σε θέση που θα υποδειχθεί κατόπιν μελέτης. Παράλληλα προτείνεται και η επέκτασή της στα 60.000 στρ. με βάθος 4,5 μ και 270 εκατ. κ.μ ώστε μέρος της έκτασης να αξιοποιηθεί για άρδευση βαμβακιού ή άλλων καλλιεργειών χαμηλών υδατικών αναγκών.
Για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος αναδεικνύεται η ανάγκη μείωσης σπατάλης αρδευτικού νερού μέσω παρεμβάσεων όπως η αντικατάσταση και η υιοθέτηση ορθών γεωργικών πρακτικών.
Τέλος, η Περιφέρεια προτείνει να «ξεπαγώσουν» έργα που άρχισαν να υλοποιούνται πριν από πολλά χρόνια αλλά δεν έχουν καταγράψει πρόοδο ή σταμάτησαν και είναι σημαντικά για την μείωση του υδατικού ελλείμματος. Αυτά τα έργα προβλέπονται στο ΣΔΛΑΠ, έχουν συνολικό κόστος 750 εκατ. ευρώ και αφορούν γνωστά έργα, περιφερειακά ή όχι όπως είναι για παράδειγμα οι παρεμβάσεις στην Πύλη και το Μουζάκι ή το Φράγμα στον Ενιπέα Φαρσάλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το master plan της Θεσσαλίας – Οι περιορισμοί, οι αντιδράσεις και τα επόμενα βήματα

H κακοκαιρία Daniel έφερε στην επιφάνεια αστοχίες ετών - Παλιά πληγή η διαχείριση υδάτων

Θεσσαλία: Σε τι φάση βρίσκεται η αποκατάσταση – Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider