Σε μία από τις πιο απομονωμένες χώρες του κόσμου εξελίσσεται η Βόρεια Κορέα, η οποία με το πέρασμα των χρόνων μοιάζει να περιορίζει τον εαυτό της ολοένα και περισσότερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πληθυσμό της, αναφέρει η Wall Street Journal.
Τα δεδομένα από τους δορυφόρους είναι ενδεικτικά, σύμφωνα με ανάλυση της Human Rights Watch. Η πανδημία του κορονοϊού ήταν μία ακόμη ισχυρή αφορμή που βρήκε η Βόρεια Κορέα για να σφραγίσει τα σύνορά της και να ορθώσει νέα εμπόδια. Οι διεθνείς κυρώσεις είχαν ήδη περιορίσει το εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών με την Κίνα, πρωταρχικό σύμμαχο και εμπορικό εταίρο της Βόρειας Κορέας. Το 2020, το εμπόριο με την Κίνα ουσιαστικά σταμάτησε, επιδεινώνοντας το φαινόμενο της έλλειψης τροφίμων.
Σύμφωνα με τις εικόνες των δορυφόρων, που αφορούν περίπου το ένα τέταρτο των βόρειων συνόρων της χώρας, η Human Rights Watch διαπίστωσε ότι οι αρχές έχτισαν στρώματα περίφραξης σε παραμεθόριες περιοχές που χρησίμευαν ως εμπορικοί δρόμοι, συμπεριλαμβανομένων εκεί όπου οι λαθρέμποροι έφεραν τρόφιμα στη Βόρεια Κορέα και όπου οι Βορειοκορεάτες είχαν διαφύγει στην Κίνα πριν από τον Covid-19.
Μεγάλο μέρος του εδάφους κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Βόρειας Κορέας, το οποίο ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τον τεράστιο ποταμό Yalu, είναι τόσο σπαρμένο με εμπόδια που δεν χρειάζεται περίφραξη. Οι νέοι φράχτες που κατασκεύασε η Βόρεια Κορέα από το 2020 περιελάμβαναν ένα βόρειο τμήμα των συνόρων της με την Κίνα, σύμφωνα με την ανάλυση της Human Rights Watch για τις δορυφορικές εικόνες της Βόρειας Κορέας.
Οι περιοχές που περιβάλλουν τη πόλη Hoeryong, που χωρίζονται από την επαρχία Jilin της Κίνας από τον ποταμό Tumen, ήταν ένα «hot spot» για άτυπο εμπόριο. Αυτό συνέβη κυρίως επειδή ένας υπάρχων φράχτης άφησε ένα άνοιγμα σε ένα ρέμα που οδηγούσε στο Tumen που επέτρεπε στους Βορειοκορεάτες να φτάσουν στα σημεία διέλευσης όταν το νερό ήταν χαμηλό. Από το 2020, η Βόρεια Κορέα έχει κατασκευάσει μια γέφυρα στο ρέμα που έκλεισε αυτή την δίοδο και πρόσθεσε θέσεις φρουράς στον υπάρχοντα φράκτη. Οι εικόνες δείχνουν ότι πρόσθεσαν επίσης έναν δευτερεύοντα φράκτη πιο μέσα από τον ποταμό.
Λόγω των οχυρωμένων συνόρων με την Κίνα και της εντολής ο στρατός να πυροβολεί οποιονδήποτε προσπαθεί να περάσει τα σύνορα, ο αριθμός των Βορειοκορεατών αποστατών που τελικά κατέληξαν στη Νότια Κορέα έχει μειωθεί από το 2020.