ΗΠΑ: Στο στόχαστρο τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Στο στόχαστρο τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία
Κυρώσεις ετοιμάζει η Ουάσινγκτον, οι οποίες ενδέχεται ακόμη και να αποκλείσουν κάποιες κινεζικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταρτίζει κι αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις οι οποίες ενδέχεται ακόμη και να αποκλείσουν κάποιες κινεζικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι που σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ελπίζεται πως θα βάλει τέλος στην εμπορική υποστήριξη της Κίνας στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία, αποκάλυψε χθες Δευτέρα η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές της ενημερωμένες σχετικά.

Καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται την Κίνα αυτή την εβδομάδα, το ερώτημα είναι εάν αυτή η ισχυρή οικονομική απειλή μπορεί να επηρεάσει το εμπόριο Κίνας - Ρωσίας, θέτοντας εμπόδια στη Μόσχα στην προσπάθεια να αναδιοργανώσει τον στρατό της, ύστερα από τις απώλειες του στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Την περασμένη Παρασκευή, Ο Μπλίνκεν επέκρινε την κινεζική υποστήριξη στη ρωσική αμυντική βιομηχανία, λέγοντας ότι το Πεκίνο ήταν ο κύριος υποστηρικτής στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, μέσω της παροχής κρίσιμων εξαρτημάτων για όπλα. Τις τελευταίες εβδομάδες, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εντείνει την πίεση στην Κίνα, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να αναλάβει δράση κατά των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διευκολύνουν το εμπόριο αγαθών, που έχουν τόσο πολιτικές, όσο και στρατιωτικές εφαρμογές.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Εθνική Ρυθμιστική Διοίκηση Χρηματοοικονομικών, η κορυφαία τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Κίνας, δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχόλια. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ενισχύσει περισσότερο το εμπόριο τους σε γουάν αντί για δολάριο στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, μια προσπάθεια που θα μπορούσε να προστατεύσει τις οικονομίες τους από πιθανές κλιμακούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: «Δείχνουν» Ιράν για την επίθεση σε αμερικανική βάση στη Συρία

Βόρεια Μακεδονία: Αύριο ο πρώτος γύρος των αμφίρροπων προεδρικών εκλογών

Βρετανία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα

gazzetta
gazzetta reader insider insider