Το FBI ερευνά την εξαφάνιση αρχαίων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το FBI ερευνά την εξαφάνιση αρχαίων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο
Έρευνα πραγματοποιεί το FBI για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκατοντάδες θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου βρέθηκαν στα χέρια Αμερικανών αγοραστών.

Έρευνα πραγματοποιεί το FBI για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκατοντάδες θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου βρέθηκαν στα χέρια Αμερικανών αγοραστών.

Σύμφωνα με το BBC, η αμερικανική υπηρεσία βοήθησε στην επιστροφή 268 αντικειμένων, τα οποία το μουσείο ισχυρίζεται ότι του ανήκουν, και τα οποία είχαν πουληθεί σε συλλέκτη στην Ουάσιγκτον.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει ανακοινώσει ότι από τα 1.500 αντικείμενα που εκτιμά ότι έχουν κλαπεί, 626 έχουν μέχρι στιγμής ανακτηθεί και άλλα 100 έχουν βρεθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη επιστραφεί.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πέρυσι ότι αρχαία πετράδια, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του, έλειπαν, είχαν κλαπεί ή καταστραφεί.

Ένας αγοραστής, με έδρα τη Νέα Ορλεάνη, ανέφερε στο BBC ότι ένας πράκτορας του FBI του έστειλε email ζητώντας πληροφορίες για δύο κομμάτια που είχε αγοράσει στο eBay. Ο πράκτορας του FBI είπε ότι βοηθούσαν τη Μητροπολιτική Αστυνομία στη διερεύνηση των αγνοούμενων ή κλεμμένων αντικειμένων από το μουσείο. Ο αγοραστής είπε ότι δεν έχει πλέον κανένα από αυτά τα κομμάτια και δεν πιστεύει ότι έχουν εντοπιστεί από τις αρχές.

Ο Πίτερ Χιγκς, ο έφορος της αρχαιοελληνικής συλλογής και ασκών χρέη επικεφαλής του τμήματος Αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης, κατηγορείται από το Βρετανικό Μουσείο για κλοπή, καταστροφή, λιώσιμο και πώληση αρχαίων αντικειμένων με τον ίδιο να αρνείται τους ισχυρισμούς.

Το μουσείο δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Χιγκς πήρε περίπου 100.000 λίρες για την πώληση.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης που έχει ασκήσει το μουσείο εναντίον του, πιστεύει ότι έκλεβε αντικείμενα για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας κυρίως μη καταγεγραμμένα αντικείμενα από τις αποθήκες του μουσείου.

Το μουσείο πιστεύει ότι ο Χιγκς, ο οποίος έχει απολυθεί, είχε πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στο eBay.

Υπενθυμίζεται ότι το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε τον Αύγουστο του 2023 ότι εκατοντάδες αντικείμενα της συλλογής του κλάπηκαν ή αγνοείται η τύχη τους, ένα γεγονός που υπογράμμιζε τις εσωτερικές οργανωτικές αστοχίες του και οδήγησε στην παραίτηση του διευθυντή του Χάρτβιγκ Φίσερ.

Ο Πίτερ Χιγκς, απολύθηκε αφού αποκαλύφθηκαν οι κλοπές ενώ σε βάρος του έχει ξεκινήσει αστυνομική έρευνα, ωστόσο δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο με τις κλοπές

Μενδώνη για επίδειξη μόδας στο Βρετανικό Μουσείο: Ευτελίζουν το μνημείο και τις οικουμενικές του αξίες

Το Βρετανικό Μουσείο ζητά... τη βοήθεια του κοινού για τα κλεμμένα

gazzetta
gazzetta reader insider insider