«Σήμερα, 3/6, ανοίγει η πλατφόρμα για τον κοινωνικό τουρισμό για 300.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορούν να κάνουν έως και 12 ημέρες είτε δωρεάν διακοπές είτε με πάρα πολύ χαμηλό κόστος» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στο Κανάλι 1.
Όπως είπε, «υπάρχει ειδική πρόνοια για τις οικογένειες που έχουν πολλά παιδιά, για τις μονογονεϊκές και για τα άτομα με αναπηρία, που μπορούν να παίρνουν μαζί και τον συνοδό.
Το πρόγραμμα είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Εφέτος, αυξήσαμε τις ημέρες διακοπών στις έξι ημέρες από τις πέντε στις μη πληγείσες περιοχές με μια μικρή συμμετοχή του ωφελούμενου. Στις πληγείσες περιοχές, στην Βόρεια Εύβοια, στην Θεσσαλία και στον Έβρο, οι συμπολίτες μας μπορούν να πάνε διακοπές τελείως δωρεάν ακόμα και σε πεντάστερο ξενοδοχείο έως 12 ημέρες, ενώ οι επιχειρηματίες στις περιοχές αυτές επιδοτούνται ακόμα πιο πολύ.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, ενώ καλύπτουμε πλέον και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Μια οικογένεια με εισόδημα που ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ μπορεί να υπαχθεί στο πρόγραμμα και να κάνει διακοπές με πάρα πολύ χαμηλό είτε και καθόλου κόστος.
Η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα και το πρόγραμμα ξεκινά τον Ιούλιο, έναν μήνα νωρίτερα από πέρυσι, που ξεκινούσε τον Αύγουστο. Από τον Ιούλιο, λοιπόν, οι δικαιούχοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για έναν χρόνο, όποτε επιθυμούν».
Αναφορικά με την περιοδεία στο Νότιο Αιγαίο, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε τα εξής: «Έχουμε επισκεφτεί πολλά νησιά, νησιά στα οποία έχει ήδη ξεκινήσει ο τουρισμός. Η σεζόν πια δεν είναι τρεις μήνες, διαρκεί από πέντε έως έξι στα νησιά μας, στην Σύρο, στην Νάξο, στην Ρόδο, στην Κω, στα νησιά τα οποία επισκεπτόμαστε. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουμε κάνει στροφή 180 μοίρες. Εκεί που το μεγάλο πρόβλημα της χώρας ήταν η ανεργία, αυτή τη στιγμή, το μεγάλο πρόβλημα είναι να βρούμε εργαζόμενους σε ανταγωνιστικούς, σε εξωστρεφείς τομείς. Αυτό μας λένε όλοι οι εργοδότες. Γι' αυτό, λοιπόν, πάμε και βλέπουμε τους ξενοδόχους, μιλάμε με αυτούς, μιλάμε με τους εκπροσώπους της εστίασης και αυτό που προσπαθούμε συνεχώς να κάνουμε είναι μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που κάνουμε με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για την κατάρτιση των πολιτών, για να να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της αγοράς εργασίας».
Σε ερώτηση σχετικά με την πλατφόρμα Jobmatch, η υπουργός Εργασίας απάντησε τα ακόλουθα: «Η πλατφόρμα Jobmatch, που διασυνδέει εργαζόμενους και επιχειρήσεις από την εστίαση και τον τουρισμό, είναι πάρα πολύ απλή και εύκολη στη χρήση της. Ο ενδιαφερόμενος κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό του, βάζει τα στοιχεία του, δηλώνει τη γεωγραφική Περιφέρεια, στην οποία ενδιαφέρεσαι να εργαστεί, τις θέσεις εργασίας που επιθυμεί και το εισόδημα το οποίο θέλει να έχει και ο εργοδότης έρχεται σχεδόν εντός 24ωρου σε επαφή μαζί του, για να κάνει την πρώτη συνέντευξη. Είναι μια πολύ εύκολη εφαρμογή, που πρέπει να την διαδώσουμε ακόμα παραπάνω. Είναι σημαντικό οι πολίτες να καταλάβουν ότι η ΔΥΠΑ προσφέρει δουλειές, δεν προσφέρει μόνο επιδόματα».
Σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι, την 1η Ιουλίου 2024, ξεκινά η πλήρης εφαρμογή της στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο. «Παράλληλα, έχει αρχίσει η διαβούλευση με τους εκπροσώπους του τουρισμού, έτσι ώστε, από την 1η Σεπτεμβρίου 2024, να εφαρμοστεί πιλοτικά η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και στον τουρισμό, προκειμένου, από τα Χριστούγεννα, να λειτουργήσει υποχρεωτικά και στον κλάδο αυτό».
Τέλος, για τον Πύργο Πειραιά, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι αύριο, 4/6, θα γίνουν τα εγκαίνια. «Μετά από τόσα χρόνια, που βλέπαμε τον Πύργο σχεδόν να παραπαίει, είναι πλέον το στολίδι της πόλης μας. Έχει μια πρόσοψη και μια αρχιτεκτονική καταπληκτική» υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ