Πυροπροστασία: Τι ισχύει τελικά με τον καθαρισμό οικοπέδων – Οι νέες προθεσμίες και τα πρόστιμα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πυροπροστασία: Τι ισχύει τελικά με τον καθαρισμό οικοπέδων – Οι νέες προθεσμίες και τα πρόστιμα
Ποιές είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δασικών ακινήτων και των ιδιοκτητών οικοπέδων. Οι αλλαγές και οι προθεσμίες.

Με δύο βασικές υποχρεώσεις για την πυροπροστασία επιβαρύνονται τελικά φέτος οι ιδιοκτήτες δασικών ακινήτων ή ακινήτων που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές ύστερα από τις αντιδράσεις πολιτών, δήμων αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη οι οποίοι έκαναν λόγο για πρακτικά μη εφαρμόσιμα μέτρα τα οποία θα επιβάρυναν τους ιδιοκτήτες με δυσβάσταχτα έξοδα και πρόστιμα ενώ ταυτόχρονα θα ετίθετο σε κίνδυνο η χλωρίδα και η πανίδα λόγω της ανεξέλεγκτης και ανεξαιρέτως αποξήλωσης φυτών και δέντρων.

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης πριν από λίγες ημέρες, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων θα επικεντρωθούν σε δύο βασικές ενέργειες, το κλάδεμα των δέντρων και η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης.

«Η πρώτη εφαρμογή είναι τα κλαδέματα και να μην έχει προσάναμμα απ’ έξω από το σπίτι. Να μην έχει ο ιδιοκτήτης την μπουκάλα του αερίου έξω από το σπίτι σε σημείο που θα πάρει φωτιά. Αυτά είναι τα φετινά μέτρα», δήλωσε ο υπουργός. Για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, ας δούμε στοιχεία από τις τεχνικές εκθέσεις που θα ετοιμάσουν οι μηχανικοί για του χρόνου, υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης. Όπως τονίστηκε, οι τεχνικές προδιαγραφές του κανονισμού πυροπροστασίας είναι ενδεικτικές και επιτρέπονται κατά περίπτωση παρεκκλίσεις.

Με τον τρόπο αυτό, οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται για φέτος από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, δηλαδή την σύνταξη σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης, τον σχεδιασμό περιμετρικών ζωνών προστασίας και την εξασφάλιση της καθαρής πρόσβασης από εύφλεκτα υλικά στο ακίνητό τους.

Όπως φαίνεται η φετινή περίοδος θα είναι δοκιμαστική και δεν θα επιχειρηθεί η επιβολή προστίμων για τις παραπάνω παρεμβάσεις ενώ η εφαρμογή των πιο απαιτητικών μέτρων του κανονισμού πυροπροστασίας (κλιμακωτές αποστάσεις βλάστησης, αντικατάσταση ξύλινων στοιχείων σε εξωτερικούς χώρους και δομικά στοιχεία του κτιρίου κ.ο.κ.) μετατίθεται για το μέλλον.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ δεσμεύτηκε να επανεξετάσεις τις προδιαγραφές με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί. Όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης ο κανονισμός πυροπροστασίας , όπως ισχύει από το 2023, χρειάζεται τροποποιήσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν με υπουργικές αποφάσεις.

Τι ισχύει για τον καθαρισμό οικοπέδων

Ο καθαρισμός οικοπέδων, ένας ακόμη βασικός πυλώνας της στρατηγικής πυροπροστασίας των ακινήτων αφορά σαφώς πολύ περισσότερους πολίτες σε σχέση με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας.
Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων ή ακάλυπτων χώρων είναι υποχρεωμένοι να έχουν προβεί σε καθαρισμό και να τον δηλώσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://akatharista.apps.gov.gr/.

Ο καθορισμός αφορά σε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε:
(α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Οι εργασίες που πρέπει να επιτελεστούν αφορούν σε:
– Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
– Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
-Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Σημειώνεται ότι εκτός από την υποβολή της αίτησης για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους οι πολίτες μπορούν επίσης να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα.

Ως προς τις προθεσμίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πλησίον ή εντός δασικών εκτάσεων έχουν την υποχρέωση της σύνταξης Τεχνικής Εκθεσης, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου ενώ η προθεσμία για τον καθαρισμό των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων από τους πολίτες λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δάση: Οι τομές στην διαχείριση και πυροπροστασία, τα κονδύλια και οι ημερομηνίες-ορόσημα

Πότε θα μπαίνουν πρόστιμα για παραβάσεις πυροπροστασίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider