Πότε θα μπαίνουν πρόστιμα για παραβάσεις πυροπροστασίας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε θα μπαίνουν πρόστιμα για παραβάσεις πυροπροστασίας
Με μία διευρυμένη γκάμα…προστίμων «εμπλουτίζεται» το νομικό πλαίσιο για την πρόληψη πυρκαγιών και την πυροπροστασία.

Με μία διευρυμένη γκάμα…προστίμων «εμπλουτίζεται» το νομικό πλαίσιο για την πρόληψη πυρκαγιών και την πυροπροστασία. Έτσι εκτός από την αλλαγή στον ποινικό κώδικα όπου δεν θεωρείται πλέον πλημμέλημα ή εξ αμελείας πρόκληση εμπρησμού (αλλά αν αυτό στοιχίσει έστω και μία ανθρώπινη ζωή ή οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, επισείει 10 με 20 χρόνια κάθειρξη και έως 200.000 ευρώ πρόστιμο) η Πυροσβεστική Διάταξη 19/2024 που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες συγκεκριμενοποιεί και τα διοικητικά πρόστιμα.

Το ύψος τους θα κυμαίνεται 500 έως 50.000 ευρώ (σε περίπτωσης συρροής παραβάσεων) και θα αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων πυροπροστασίας κτιρίων, οικονομικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων.

Πιο αναλυτικά, η Πυροσβεστική Διάταξη 19/2024 που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες έχει εφαρμογή στις οικονομικές δραστηριότητες, φορείς και επιχειρήσεις / εγκαταστάσεις, αναφορικά με τις απαιτήσεις των κανονιστικών διατάξεων πυροπροστασίας (προληπτικά, δομικά, ενεργητικά μέτρα, μέσα πυροπροστασίας, καθώς και τις διοικητικές πράξεις πυροπροστασίας), και στις διατάξεις για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους, για την εφαρμογή των οποίων είναι αρμόδιο το Πυροσβεστικό Σώμα.

Συγκεκριμένα, επιβάλλονται πρόστιμα για δραστηριότητες που διενεργούνται από 1η Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου του επόμενου έτους όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα προληπτικά μέτρα (όπως για παράδειγμα όταν η εστία φωτάς δεν επιτηρείται από ενήλικα, όταν δεν τηρούνται οι ελάχιστες απόστάσεις από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση, όταν δεν απομακρύνονται καυστά υλικά από τις συσκευές εν ώρα λειτουργίας κλπ). Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι για σαρωτική καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα προληπτικά μέτρα το πρόστιμο ορίζεται στα 500 ευρώ ενώ το ίδιο ισχύει και για την καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων αλλά και για την χρήση φωτιάς για την αναβλάστηση βοσκοτόπων όταν παραβιάζονται οι προβλεπόμενοι όροι. Ομοίως στα 500 ευρώ ορίζεται το πρόστιμο και για την χρήση συσκευών έψησης, διακόσμησης και ψυχαγωγίας στην ύπαιθρο.

Πιο υψηλά είναι τα πρόστιμα για σαρωτική καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από την ΓΓΠΠ Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς είναι 1 (χαμηλή ) ή 2 ( μέση ) χωρίς να πληρούνται σωρευτικά οι όροι , προϋποθέσεις και προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας (750 ευρώ) ή για άναμμα και διατήρηση φωτιάς για λόγους κατασκήνωσης ή και ψυχαγωγίας στην ύπαιθρο κατά το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι και την 31 Οκτωβρίου (1000 ευρώ).

Το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για την εκτέλεση θερμών εργασιών στην ύπαιθρο σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από την ΓΓΠΠ Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς είναι 3 (υψηλή), 4 ( πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού). Ομοίως, κατά περίπτωση επιβάλλεται και πρόστιμο 1000 ευρώ επιβάλλεται και για την καύση απορριμμάτων, αποβλήτων, άχρηστων ή ογκωδών αντικειμένων, πλαστικών κλπ καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Για εναπόθεση, φύλαξη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών εντός δασών ή δασικών εκτάσεων καθώς και περιοχών με ειδικό καθεστώς προστασίας ή εντός των ευρισκομένων σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων απ’ αυτές εκτάσεων, προβλέπεται επίσης πρόστιμο 1000 ευρώ.

Τα πρόστιμα για παραβάσεις ενεργητικής πυροπροστασίας (πλημμελής λειτουργία/συντήρηση, ασυμβατότητα προδιαγραφών κλπ) μπορεί να φθάσουν και τις 5.000 ευρώ ενώ για μη τήρηση των διοικητικών διαδικασιών τα 750 ευρώ (μη ύπαρξη μελετών ενεργειακής πυροπροστασίας, πιστοποιήσεων κλπ).

Σημειώνεται ότι τα προβλεπόμενα της Πυροσβεστικής Διάταξης 19/2024 εφαρμόζονται ανεξάρτητα από τυχόν προβλεπόμενες ποινές ή κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, όπως η Πυροσβεστική Διάταξη 20/2024 (προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων), ο κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (ΦΕΚ Β΄ 3475/24-05-2023) και τα άρθρα 264 και 265 του Ποινικού Κώδικα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιές: Πόσο δύσκολο θα είναι το φετινό καλοκαίρι για την Ελλάδα – Τα νέα όπλα κατά των mega - fires

Πυρκαγιές: Τι αλλάζει στις υποχρεώσεις των πολιτών – Οι προθεσμίες και τα λάθη που θα κοστίσουν ακριβά

gazzetta
gazzetta reader insider insider