Ναυτιλία: Η δωρεά του Ιδρύματος Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό και οι… ξεχασμένες δηλώσεις του εφοπλιστή για τον πρωθυπουργό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ναυτιλία: Η δωρεά του Ιδρύματος Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό και οι… ξεχασμένες δηλώσεις του εφοπλιστή για τον πρωθυπουργό
Ήταν Μάιος του 2021 όταν κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ «Μαύρα Φουγάρα» για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και την κλιματική αλλαγή, το οποίο μεταξύ άλλων περιλάμβανε και συνέντευξη του κ. Λασκαρίδη.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, και με όλες τις τιμές πραγματοποιήθηκε προχθές Τρίτη η ονοματοδοσία του «ΠΕΡΣΕΑΣ», του πέμπτου κατά σειρά πλοίου γενική υποστήριξης – ειδικών επιχειρήσεων που δώρισε στο Πολεμικό Ναυτικό το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Κανείς όμως δεν φαίνεται να θυμήθηκε τα λόγια του προέδρου του Ιδρύματος, εφοπλιστή και Υποναυάρχου επι τιμή Πάνου Λασκαρίδη πριν από μερικά χρόνια.

Ήταν Μάιος του 2021 όταν κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ «Μαύρα Φουγάρα» για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και την κλιματική αλλαγή, το οποίο μεταξύ άλλων περιλάμβανε και συνέντευξη του κ. Λασκαρίδη. Τότε είχαν προκαλέσει αίσθηση οι δηλώσεις του με την κάμερα ανοιχτή σχετικά με τις σχέσεις των εφοπλιστών με τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς.

«Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι της πει η Ένωση Εφοπλιστών, και στο 99% των περιπτώσεων αυτό είναι καλό πράγμα. Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει ένας πολιτικός στον κόσμο που νοιάζεται πραγματικά για το περιβάλλον;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λασκαρίδης για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Αυτό που πρέπει να καταλάβετε καλά οι άνθρωποι της ναυτιλίας δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση, δεν χρειάζονται το υπουργείο, δεν χρειάζονται τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας, δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό, μπορούν να αφοδεύσουν τον πρωθυπουργό, δεν τον έχουν καμία ανάγκη. Γιατί η ναυτιλία δεν έχει τίποτα να κάνει με την Ελλάδα, δεν υπάρχει κάτι που να κερδίζει ένας πλοιοκτήτης από την Ελλάδα, δεν πάνε εμπορεύματα στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν συμβόλαια από την Ελλάδα, τίποτα δεν γίνεται εδώ. Μόνο τα γραφείο είναι εδώ, το 80% των πλοίων έχει ξένη σημαία, οπότε οι εφοπλιστές δεν νοιάζονται για την ελληνική σημαία».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Οι δημοσιογράφοι που γύριζαν το ντοκιμαντέρ είχαν δείξει το σχετικό απόσπασμα στον τότε υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, και του είχαν ζητήσει τη γνώμη του για να απαντήσει αυτός μάλλον… αμήχανα σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση για τη ναυτιλία.

Να σημειωθεί πως σε δήλωση του ο κ. Λασκαρίδης είχε αναφερθεί σε «δηλώσεις που έγιναν σε δίκτυο ανεκδιήγητων Πορτογάλων δημοσιογράφων, που τις χρησιμοποίησαν βάναυσα εκτός θέματος και ειρμού» και παρμένες από άσχετες συζητήσεις που «δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας μας και φυσικά ούτε τον Πρωθυπουργό, ούτε τον Υπουργό Ναυτιλίας».

Όπως φαίνεται οι διευκρινίστηκες δηλώσεις του κ. Λασκαρίδη ήταν αρκετές για να πείσουν, τουλάχιστον τους φορείς της πολιτείας και της κυβέρνησης. Η από την άλλη, όπως σχολιάζουν παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς, μπορεί απλά να φαίνεται πως πράγματι οι εφοπλιστές δεν έχουν ανάγκη την κυβέρνηση, αλλά η πολιτεία και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν ανάγκη τις δωρεές των εφοπλιστών ασχέτως του τι λένε, ακόμη και μπροστά στις κάμερες.

Εξάλλου κατά τη σχετική τελετή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απευθύνθηκε στους Έλληνες εφοπλιστές λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να καταλήξω με μία παράκληση. Αυτό που είναι σημαντικό σήμερα δεν είναι μόνο η ένταξη ενός πλοίου στον στόλο η μεγάλη προσφορά γιατί δεν είναι η μόνη του ναυάρχου Λασκαρίδη. Είναι η ανάμνηση ενός εθνικού παραδείγματος. Και αυτό το εθνικό παράδειγμα είναι το παράδειγμα των εθνικών ευεργετών […] Θα ήθελα να επιδώσω ευθεία την πρόσκληση και την παράκληση στον ελληνικό εφοπλισμό ο οποίος διάγει λαμπρές ημέρες να συμμεριστεί και να ακολουθήσει το παράδειγμα του ναυάρχου Λασκαρίδη, Διότι η πατρίς έχει πάντοτε ανάγκη».

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του πλοίου: «Με ιδιαίτερη χαρά παρακολούθησα σήμερα την τελετή ύψωσης της σημαίας και ονοματοδοσίας του πλοίου Γενικής Υποστήριξης – Ειδικών Επιχειρήσεων “ΠΕΡΣΕΑΣ”. Μια ακόμη σημαντική συνεισφορά του Υποναυάρχου ε.τ. Παναγιώτη Λασκαρίδη στο Πολεμικό μας Ναυτικό, με την οποία συμβάλλει στην ασφάλεια της πατρίδας μας. Εύχομαι το πλοίο να είναι πάντα καλοτάξιδο και στον Κυβερνήτη και το πλήρωμα να πλέουν σε ήρεμες θάλασσες, με τον Άγιο Νικόλαο στη πλώρη του».

Να σημειώσουμε πως το ΠΓ-ΕΕ «ΠΕΡΣΕΑΣ» διαθέτει υβριδική προωστήρια εγκατάσταση, ηλεκτροπρόωση με ελάχιστη ακουστική υπογραφή που του επιτρέπει να πλέει δίχως να γίνεται αντιληπτό, υπερπλεονάζουσα ηλεκτρική ισχύ 11MW (ικανή να τροφοδοτήσει ένα μεσαίου μεγέθους νησί), μέγιστη ταχύτητα 17 κόμβων, δυνατότητα μεταφοράς και παράδοσης εν πλω καυσίμου F-76 περίπου 3.000 κυβ. μέτρων, ελικοδρόμιο στο οποίο μπορούν να προσνηωθούν όλα τα ελικόπτερα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και διαθέτει επιπλέον πλήρη εξοπλισμό για σεισμικές και γεωφυσικές ερευνητικές αποστολές. Το μήκος του είναι 105 μέτρα, τα πλάτος 24 μέτρα. Το πλοίο δέχθηκε ριζική ανακατασκευή το 2007, με κόστος 50 εκατομμύρια USD.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider