Καλύτερη η εικόνα στην Άνδρο - Μεγάλο μέτωπο στις Σάπες στον Έβρο - 66 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλύτερη η εικόνα στην Άνδρο - Μεγάλο μέτωπο στις Σάπες στον Έβρο - 66 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο
Σε συναγερμό παραμένει η Πυροσβεστική καθώς ξεπηδούν διαρκώς νέες εστίες φωτιάς.

Τελευταία ενημέρωση: 21:39

Σε συναγερμό παραμένει η Πυροσβεστική καθώς ξεπηδούν διαρκώς νέες εστίες φωτιάς σε μία πολύ δύσκολη ημέρα, όπου οι δυνατοί άνεμοι έκαναν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά στις Σάπες Ροδόπης.

Καίει κοντά στο χωριό Ασκητές, στου οποίου τους κατοίκους εστάλη προειδοποίηση 112 ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ειδικότερα επιχειρούν 13 πυροσβεστικά οχήματα, 52 πυροσβέστες 15 άτομα πεζοπόρο, 1 όχημα για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και 4 εναέρια. Πυροσβεστικές ενισχύσεις αναμένονται από Καβάλα, Ξάνθη και Σουφλί.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παραμένει σε γενική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις.

Από τις 6 το απόγευμα χθες έως τις 6 το απόγευμα σήμερα εκδηλώθηκαν 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 52 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 14.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Κοντοδεσπότι Εύβοιας: Κάηκαν πεύκα, ελιές και αποθήκη με ανακυκλώσιμα λάδια

Παρά τους δυνατούς ανέμους οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο Κοντοδεσπότι της Εύβοιας μπόρεσαν αν ελέγξουν τα μέτωπα της φωτιάς.

Με κόντρα τους δυνατούς ανέμους και την μανία της φωτιάς που έκαιγε κυρίως πεύκα στο δάσος του Κοντοδεσποτίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Οι επίγειες δυνάμεις που ενισχύθηκαν από εθελοντές, μηχανήματα και υδροφόρες των δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς βοήθησαν να περιορίσουν την έκταση των ζημιών. Μαζί τους και 2 αεροσκάφη που έκαναν ρίψεις σε κρίσιμη χρονική περίοδο αλλά και 2 ελικόπτερα που βρέθηκαν εκεί από την πρώτη στιγμή.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο δρόμο μεταξύ Ψαχνών-Κοντοδεσπότι, πολύ κοντά στο μοναστήρι της Γοργοεπήκοου και κατευθύνθηκε δυτικά προς το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης. Οι δυνατοί άνεμοι βοήθησαν να επεκταθεί και έκαψε μέρος αγροτοδασικής έκτασης, κυρίως πεύκα και ελιές. Επίσης έκαψε μία αποθήκη με ανακυκλώσιμα λάδια. Μάλιστα στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση να περιοριστεί η φωτιά μόνο στην αποθήκη που καταστράφηκε και δεν επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή την ώρα τα μέτωπα της φωτιάς έχουν περιοριστεί και οι δυνάμεις παραμένουν και αντιμετωπίζουν κάθε εστία αναζωπύρωσης που εκδηλώνεται.

Πυρκαγιά στον Κλαδά Σπάρτης

Φωτιά σε εξέλιξη, στον Κλαδά της Σπάρτης. Επιχειρούν 16 πυροσβέστες, με 6 οχήματα. Έχει δοθεί εντολή για συνδρομή Πετζετέλ.

Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές στο Νεοχώρι Μεσσηνίας και τα Διβαράτα Κεφαλονιάς.

Διάσπαρτες εστίες στην Άνδρο

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι σε δασική στην περιοχή Στραπουριές στην 'Ανδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική αυτή την ώρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες οι οποίες αντιμετωπίζονται, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα ενώ κατά περιόδους συνέδραμαν από αέρος δύο αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Η Πυροσβεστική μάλιστα προχώρησε στην ενίσχυση τοπικών δυνάμεων αποστέλλοντας από την Αθήνα 19 πυροσβέστες και 5 οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13:13 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά 'Ανδρου με την οδηγία να απομακρυνθούν προς την Χώρα.

Μιλώντας στο skai.gr ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσης Σουσούδης ανάφερε ότι η φωτιά είναι πολύ επικίνδυνη, κινδυνεύουν οικισμοί καθώς η φωτιά καίει σε οικισμούς κοντά στην χώρα της Άνδρου.

Καλύτερη η εικόνα στο Μαρκόπουλο - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Ασπρόπυργο

Καλύτερη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο μετά τις 13:30 σε χορτολιβαδική έκταση στο Μαρκόπουλο Αττικής καθώς σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί.

Παράλληλα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, άρθηκαν οι εκτροπές κυκλοφορίας που είχαν εφαρμοστεί στη λεωφόρο Μαρκοπούλου και στη λεωφόρο Λαυρίου.

Επίσης, άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με αποτέλεσμα να τεθεί άμεσα υπό μερικό έλεγχο η φωτιά που ξεσπάσε στα Καλύβια.

Επίσης, υπό μερικό έλεγχο έθεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο.

Στο σημείο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Ανατράπηκε όχημα της Πυροσβεστικής στη Σαλαμίνα

Νωρίτερα, φωτιά ξέσπασε σε υπαίθριο χώρο στην περιοχή Γαλήνη Σαλαμίνας και συγκεκριμένα σε χορτολιβαδική έκταση, ενώ τέθηκε υπό μερικό έλεγχο άμεσα.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική κατά την διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης σημειώθηκε ανατροπή πυροσβεστικού οχήματος. Από την ανατροπή τραυματίστηκαν ελαφρά δύο πυροσβέστες, όποιοι μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας του νησιού για περαιτέρω εξετάσεις.

Επίσης, ενεργοποιήθηκε το 112, το οποίο έστειλε μήνυμα στους κατοίκους για αυξημένη ετοιμότητα.

Συλλήψεις για την Ύδρα

Στη σύλληψη 13 ατόμων προχώρησαν οι αρχές για την φωτιά που ξέσπασε χθες βράδυ στην Ύδρα, ενώ κατασχέθηκε η θαλαμηγός από την οποία φέρονται να εκτοξεύθηκαν τα πυροτεχνήματα που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Τα 13 άτομα μεταφέρθηκαν στο τμήμα Σαρωνικού μετά από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο το πρωί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Η φωτιά ξέσπασε χθες το βράδυ σε δύσβατη περιοχή στον Άγιο Νικόλαο. Δυνάμεις της πυροσβεστικής έφτασαν στο σημείο δια θαλάσσης, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες εναέριο μέσο κατάφερε και περιόρισε τη φωτιά, η οποία ευτυχώς δεν πέρασε στο πυκνό πευκοδάσος που υπάρχει στην περιοχή.

Χωρίς ενεργό μέτωπο σε Αχαΐα - Ηλεία

Χωρίς ενεργό μέτωπο σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες από στο Μαστραντώνη Αχαΐας και πέρασε στην Ηλεία.

Στο χωριό Απιδούλα Ηλείας η πυρκαγιά έκαψε σπίτια και αποθήκες. Με δάκρυα στα μάτια οι κάτοικοι αντικρύζουν την καταστροφή. Ο ιερός ναός κοιμήσεως Θεοτόκου, του χωριού κάηκε ολοσχερώς. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Εικόνες έλιωσαν, η Αγία τράπεζα καταστράφηκε.

Οι κάτοικοι στο χωριό Χωρέμι έξω από την Μεγαλόπολη κοιτούν με απόγνωση τις καταστροφές που άφησε πίσω της η φωτιά.

Ακόμα καπνίζουν πεσμένες στο έδαφος οι κολώνες ηλεκτροδότησης στο χωριό Μαζαράκι στην Πηνεία Ηλείας. Η πυρκαγιά έφτασε στα σπίτια, κατέστρεψε ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες. «Δεν έμεινε τίποτα ορθό. Για δέκα λεπτά έγιναν σκόνη όλα, μίας ολόκληρης ζωής», είπε κάτοικος του χωριού.

Στην αυλή του παιδικού σταθμού έσβησαν την πυρκαγιά οι κάτοικοι στο Κρανίδι, που είδαν τις φλόγες να απειλούν το χωριό τους. Η στέγη αυτού του σπιτιού παραδόθηκε στην μανία της φωτιάς. Όλα τα ελαιόδεντρα από την πλευρά που ξεκίνησε η φωτιά έχουν καεί. Ακόμα σιγοκαίγονται οι κορμοί των δέντρων, μέχρι τις 7 το απόγευμα καιγόταν όλη περιοχή, τελευταία στιγμή σωθήκαν τα σπίτια.

Υψηλός κίνδυνος και την Κυριακή για Αττική και Εύβοια

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δήμαρχος Ύδρας: Αν η φωτιά προκλήθηκε από πυροτεχνήματα θα προβούμε στις απαραίτητες νομικές ενέργειες

Σαλαμίνα: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά - Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες

Άνδρος: Δύο μηνύματα 112 για φωτιά – Απομάκρυνση κατοίκων από Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά ‘Ανδρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider