Ακαθάριστα οικόπεδα: Τροχάδην για να προλάβουν τη νέα προθεσμία οι πολίτες – Μέχρι τις 15 Ιουλίου η υποβολή δηλώσεων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακαθάριστα οικόπεδα: Τροχάδην για να προλάβουν τη νέα προθεσμία οι πολίτες – Μέχρι τις 15 Ιουλίου η υποβολή δηλώσεων
Σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τη νέα προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων καθαρισμού  αλλά και για να γλιτώσουν τα πρόστιμα έχουν επιδοθεί οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων.

Σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τη νέα προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων καθαρισμού αλλά και για να γλιτώσουν τα πρόστιμα έχουν επιδοθεί οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων. Δεδομένου ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται - αν και όχι με τους επιθυμητούς ρυθμούς - το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής παράταση έως τις 15 Ιουλίου αντί για τις 30 Ιουνίου που ίσχυε μέχρι πρότινος για την δήλωση του καθαρισμού των οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας.

Η παράταση έρχεται ύστερα από αίτημα πολλών ιδιοκτητών οικοπέδων οι οποίοι είχαν επισημάνει τις πρακτικές δυσκολίες για την εκπλήρωση της συγκεκριμένης υποχρέωσης (δύσβατες περιοχές, δυσκολία εύρεσης προσωπικού για την υλοποίηση των εργασιών κλπ). Μάλιστα, η ΠΟΜΙΔΑ με επείγουσα επιστολή της προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ.κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και Βασίλη Κικίλια είχε ζητήσει την παράταση όλων των ισχυουσών προθεσμιών τουλάχιστον μέχρι την 20ή Ιουλίου 2024, τον περιορισμό του προστίμου μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού στο ποσό των 100 ευρώ, την μη επιβολή του απαράδεκτου προστίμου των 1.000 ευρώ ή την άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης χωρίς προηγούμενη έγγραφη ατομική ειδοποίηση του κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου από τον οικείο Δήμο και την άμεση λειτουργία της πλατφόρμας του ΥΠΕΝ για τα κτίρια εντός δασικών περιοχών.

Διαβάστε ακόμα: Ακαθάριστα Οικόπεδα: Παράταση μέχρι 15 Ιουλίου για υποβολή δηλώσεων

Με βάση τα στοιχεία μέχρι τις 28 Ιουνίου, 459.252 πολίτες έχουν στην πλατφόρμα ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους. Μάλιστα, μόνο τις τελευταίες 4 ημέρες υποβλήθηκαν πάνω από 189.500 δηλώσεις, ενδεικτικό μιας σχετικής κινητοποίησης.

Η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει την υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης και την μεταφορά υπολειμμάτων καθαρισμού και εύφλεκτων υλικών.
Σύμφωνα με πηγές, το ζητούμενο από τους πολίτες – σε αυτή την μεταβατική περίοδο - είναι να προβούν στις βασικές αυτές παρεμβάσεις και να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα (καθώς ήδη βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου) και όχι να επιβληθούν πρόστιμα. Κατ' επέκταση, όπως φαίνεται η φετινή περίοδος θα είναι δοκιμαστική ενώ η εφαρμογή των πιο απαιτητικών μέτρων του κανονισμού πυροπροστασίας (κλιμακωτές αποστάσεις βλάστησης, αντικατάσταση ξύλινων στοιχείων σε εξωτερικούς χώρους και δομικά στοιχεία του κτιρίου κ.ο.κ.) μετατίθεται για το μέλλον. Και αυτό επειδή η ηγεσία του ΥΠΕΝ δεσμεύτηκε να επανεξετάσεις τις προδιαγραφές με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί. Όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης ο κανονισμός πυροπροστασίας , όπως ισχύει από το 2023, χρειάζεται τροποποιήσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν με υπουργικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθαρισμός οικοπέδων αποτελεί έναν ακόμη βασικό πυλώνα της στρατηγικής πυροπροστασίας των ακινήτων και αφορά σαφώς πολύ περισσότερους πολίτες σε σχέση με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας. Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες αφορούν σε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε:

(α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιπτώσεων κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν τις δηλώσεις καθαρισμού στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακαθάριστα οικόπεδα: Η «διπλή» υποχρέωση των πολιτών, οι προθεσμίες και τα πρόστιμα

Ακαθάριστα Οικόπεδα: Έως 30 Ιουνίου η προθεσμία - Αναλυτικός οδηγός

gazzetta
gazzetta reader insider insider