Πάρνηθα: Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Κατσιμίδι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάρνηθα: Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Κατσιμίδι
Συντονιστική σύσκεψη υπό τον Β. Κικίλια στην Πολιτική Προστασία. Προς τα βασιλικά κτήματα Τατοΐου κατευθύνεται η φωτιά. Διαψεύδει ο ΔΕΔΔΗΕ ότι η φωτιά ξεκίνησε από κάποιον πυλώνα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:14

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Κατσιμίδι της Πάρνηθας.

Άμεση ήταν μεγάλη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων μέσων της πυροσβεστικής .

Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 110 πυροσβέστες με 40 έως 45 οχήματα, 8 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη, καθώς και πάνω από 10 υδροφόρες από την Περιφέρεια της Αττικής και του όμορους Δήμους, ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με πυροσβεστικά οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι σπρώχνουν τη φωτιά προς τα βασιλικά κτήματα Τατοΐου και την Βαρυμπόμπη. Στην περιοχή της πυρκαγιάς, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα.

Διαψεύδει ο ΔΕΔΔΗΕ

Διαψεύδει ο ΔΕΔΔΗΕ τις φήμες, ότι η μεγάλη φωτιά της Πάρνηθας, στη θέση Κατσιμίδι, ξεκίνησε από κάποιον πυλώνα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο ΔΕΔΔΗΕ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη για κάτι τέτοιο.

Στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης, γεγονός που καθιστά τις συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της εκδήλωσης της φωτιάς στο Κατσιμίδι στην Πάρνηθα η Αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές:

- Επαρχιακή οδός Μαλακάσας και Μερκουρίου

- Ιπποκράτους και Λεωφόρος Τυρταίου

- Τατοΐου και Χλόης

- Κόμβο της Μαλακάσας στο ύψος της Σφενδάλη

- Επαρχιακή οδό Μαλακάσας και Ανεξαρτησίας.

Το 112 έστειλε μήνυμα που καλεί τους πολίτες σε ετοιμότητα. Παράλληλα οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν μεταφέρουν τον καπνό προς νότο με αποτέλεσμα η μυρωδιά του καμένου να έχει φτάσει μέχρι τα νότια προάστια της Αθήνας. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συντονιστική σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, με την συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων , Σωμάτων Ασφαλείας , των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Βαθρακογιάννης:

Στις 3 παρά 10 το μεσημέρι, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων για τη δασική πυρκαγιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας. Αυτή τη στιγμή, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, δίνουν τεράστια μάχη με τις φλόγες και θα ενισχυθούν περαιτέρω με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.
Στις 3 και 47 το μεσημέρι, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες.

40 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις έχουν εκδηλωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου 2024.

Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Στη μάχη της κατάσβεσης ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής

Σε απόλυτη ετοιμότητα έχει τεθεί στο σύνολό του ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για να συνδράμει με κάθε μέσο στις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στην τοποθεσία Κατσιμίδι στην Πάρνηθα

Από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη διάθεση 10 υδροφόρων οχημάτων, ενώ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για να συνδράμει στην εκκένωση της περιοχής, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας είναι σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και ενημερώνονται για τις εξελίξεις. Όπως επισημαίνεται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να συνδράμουν άμεσα με κάθε δυνατό τρόπο σε ό,τι τους ζητηθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων στο πεδίο.

Πυρκαγιά και στον Ασπρόπυργο

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο.

Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με ένα πεζοπόρο τμήμα και 12 οχήματα, ενώ εναέριες ρίψεις νερού πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο.

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία πραγματοποιεί εκτροπή της κυκλοφορίας στη συμβολή της λεωφόρου ΝΑΤΟ με την οδό Αγίας Σοφίας.

Λόγω της πυρκαγιάς, εστάλη μήνυμα από το 112 στις 14:58 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Ζωής να απομακρυνθούν προς τον Ασπρόπυργο.

Σημειώνεται ότι από τις 12 Ιουνίου έως σήμερα έχουν εκδηλωθεί 133 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider