Γερμανία: Έντονες αντιδράσεις για πτήση της Μπέρμποκ κατά παράβαση της απαγόρευσης νυχτερινών πτήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Έντονες αντιδράσεις για πτήση της Μπέρμποκ κατά παράβαση της απαγόρευσης νυχτερινών πτήσεων
Αναλένα Μπέρμποκ
Tο κυβερνητικό αεροσκάφος με την κυρία Μπέρμποκ απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουνίου.

Έντονες αντιδράσεις από τα ΜΜΕ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και το εσωτερικό της κυβέρνησης, έχει προκαλέσει η απόφαση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να μεταβεί αεροπορικώς από την Φρανκφούρτη στο Λουξεμβούργο, παραβιάζοντας μάλιστα την απαγόρευση νυχτερινών πτήσεων που ισχύει μετά τις 23:00 στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της BILD, το κυβερνητικό αεροσκάφος με την κυρία Μπέρμποκ απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουνίου, μετά την ολοκλήρωση του αγώνα ποδοσφαίρου της εθνικής ομάδας της Γερμανίας εναντίον της Ελβετίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών είχε βρεθεί στις κερκίδες των επισήμων, μαζί με άλλα μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι, αντιθέτως προς τον καγκελάριο και τους άλλους υπουργούς, η Αναλένα Μπέρμποκ δεν επέστρεψε στο Βερολίνο μετά τον αγώνα, αλλά μετέβη στο Λουξεμβούργο, όπου την επόμενη ημέρα ήταν προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην συνέχεια πέταξε με προορισμό το Ισραήλ και τον Λίβανο.

«Και γιατί η κυρία Μπέρμποκ έπρεπε να είναι στον αγώνα στην Φρανκφούρτη; Αν τα καθήκοντά της στο Λουξεμβούργο ήταν τόσο σημαντικά, θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε αυτά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Κουμπίκι (FDP), σχολιάζοντας το θέμα στην τηλεόραση της WELT.

Ο κρατιδιακός βουλευτής του FDP στην Έσση Στέφαν Νάας καταλόγισε υποκρισία στους Πράσινους, οι οποίοι, όπως είπε, «αποθαρρύνουν συνέχεια τους πολίτες από τις πτήσεις και μετά οι ίδιοι παρακάμπτουν την απαγόρευση των νυχτερινών πτήσεων για να πετάξουν 185 χιλιόμετρα μέχρι το Λουξεμβούργο». «Αλήθεια τώρα;», διερωτήθηκε ο κ. Νάας, για να προσθέσει: «Μπορεί να δει κανείς πόσο σοβαρά υπολογίζουν οι Πράσινοι την ίδια τους την βάση». Η διαδρομή από την Φρανκφούρτη μέχρι το Λουξεμβούργο οδικώς είναι περίπου 270 χιλιόμετρα, ενώ η πτήση είναι διάρκειας 35΄.

Η κυρία Μπέρμποκ τάχθηκε τελευταία εκ νέου υπέρ της «φιλικής για το κλίμα» φορολόγησης των πτήσεων προκειμένου οι πτήσεις μικρών αποστάσεων να καταστούν ασύμφορες, ενώ ήταν η ομάδα των Πρασίνων στο δημοτικό συμβούλιο της Φρανκφούρτης που εμπόδισε πριν από λίγο καιρό την άρση της απαγόρευσης νυχτερινών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της πόλης κατά την διάρκεια του Euro 2024, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα της UEFA, με το σκεπτικό ότι υπάρχουν επαρκείς σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Έπειτα από δημοσιογραφικές ερωτήσεις, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Αναλένα Μπέρμποκ έχει από την αρχή της θητείας της χρησιμοποιήσει τρεις φορές εμπορική πτήση και τρένο τέσσερις φορές. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη από την πλευρά του ότι δεν βλέπει ως προβληματική την πτήση της κυρίας Μπέρμποκ, καθώς το κυβερνητικό αεροσκάφος θα έπρεπε να μεταβεί στο Λουξεμβούργο προκειμένου να την μεταφέρει στο Ισραήλ. Σχετικά με την παραβίαση της απαγόρευσης νυχτερινών πτήσεων, το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι κρίθηκε «ειδικού δημοσίου συμφέροντος». Νωρίτερα, αλλά και πάλι μετά τις 23:00, είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με προορισμό το Βερολίνο.

Πριν από λίγες ημέρες η Αναλένα Μπέρμποκ είχε βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο κριτικής, με αφορμή την αποκάλυψη των εξόδων του υπουργείου της για κομμωτήριο και μακιγιάζ της υπουργού. «Όταν εμφανίζεσαι στην τηλεόραση, πρέπει να είσαι βαμμένος, λόγω του δυνατού προβολέα. Αλλιώς είσαι σαν νεκροθάφτης, εντελώς γκρι», είχε δηλώσει τότε η υπουργός. «Μου φαίνεται δύσκολο να σχολιάζω ουδέτερα την υπουργό Εξωτερικών. Ήδη δυσκολεύομαι με τα έξοδά της ύψους 136.000 ευρώ για τους κομμωτές και την μακιγιέζ της, οπότε θα πιστέψω ότι έτσι πρέπει να γίνει, διαφορετικά θα μοιάζει με νεκροθάφτη», σχολίασε δηκτικά ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider